משרד הבריאות השיק בחודשים האחרונים את מבצע "מגן חינוך", שבמסגרתו נבדקו עובדי חינוך והוראה לקורונה. לאחרונה הורחב הניסוי, והוא כולל גם בדיקות קורונה לילדים בבתי הספר שבהם הוא הוחל. התנאי שהוצב לאישור הניסוי בכל מוסד חינוכי הוא הסכמה של לפחות 85% מהורי בית הספר, אלא שבפועל ל-N12 נודע היום כי אף אחד מבתי הספר לא הגיע ליעד ובכל זאת הפיילוט יצא לדרך.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בעיר רחובות יש שני בתי ספר שכבר לוקחים חלק בניסוי. לפני כשבוע הודיעה העירייה שהושגו 85 אחוזי הסכמה מקרב ההורים, אלא שבפועל זהו לא המצב. "ביום שההורים רק החלו להצביע האם הם מאשרים או מתנגדים לאפשרות לדגום את הילדים, העירייה כבר הודיע שהגענו ליעד, כשהנתונים בכלל עוד לא נספרו", מספר ל-N12 אחד ההורים בבית הספר.
בבית הספר שז"ר ברחובות שבו החל כבר הניסוי, ניתנו 70% הסכמה בלבד מקרב ההורים, ובבית הספר בראשית שבעיר ניתנו רק 64% הסכמה. בבית הספר הממלכתי-דתי מורשת נריה בגבעת שמואל ניתנו 74.2% הסכמה, ובבית הספר הממלכתי-דתי מורשת זבולון ניתנו 68% הסכמה בלבד. בכל בתי הספר הללו החל הניסוי, למרות שלא הייתה הסכמה לכך ממספר ההורים הנדרש.
בעקבות הנתונים הנמוכים, לאחר שהניסוי התרחב השבוע לעיר תל אביב, הוחלט במשרד הבריאות להוריד את רף ההסכמה ל-75 אחוזים, אך הנתונים מצביעים על כך שגם למספר הזה לא מגיעים חלק מבתי הספר. "ברגע שבמשרד הבריאות הבינו שלא יצליחו להגיע לרף ההסכמה מקרב ההורים, הם פשוט החליטו שהולכים על זה בכל זאת, עם רוב יחסי", הסבירה אם לתלמידה בבית ספר שמשתתף בניסוי "מגן חינוך" בעיר רחובות.
"אף מדינה באירופה לא עושה בדיקות אחת לשבוע בבתי הספר", המשיכה. "ההורים הסכימu לזה כי רצינו להשאיר את מערכת החינוך פתוחה, אבל למה להכניס את הילדים ללופ של בדיקות ובידודים? הציבור מסרב להיבדק אז דוחפים את זה לבתי הספר. בכיתה של הבת שלי יש 20 ילדים ורק 6 מהם ביקשו להיבדק".
לירן שיק, אב לילדים הלומדים בבית הספר היסודי היובל בתל אביב, סיפר: "אנחנו הצטרפנו השבוע לפיילוט, אחת המורות עמדה בכניסה לבית הספר וביקשה מאיתנו לחתום על הסכמה לבדיקות קורונה. אנחנו החלטנו לסרב לבני בן ה-9 להיבדק, כי אני חושב שהבדיקות האלו לא מדויקות. מעבר לכך אני חושש שהשלב הבא יהיה לאסור כניסה של תלמידים לבתי ספר בגלל שסירבו להיבדק, וזו בעיניי פגיעה חמורה בזכויות בסיסיות".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "במהלך הפיילוט משרד הבריאות בודק את כל הצעדים ליישום התוכנית ברמה לאומית, ומטבעו של פיילוט מתבצעת למידה תוך כדי תנועה, כאשר בסוף התהליך המטרה היא להגיע להסכמה נרחבת של הורים ומורים. ככל שההסכמה תהיה רחבה יותר מגן חינוך תהיה אפקטיבית יותר".
"כחלק מהתוכנית, מתקיימים מפגשי הסברה מקדימים עם ההורים וצוותי ההוראה בבתי הספר. תהליך ההסבר הינו מקיף, מקצועי ונגיש דרך שיח מעמיק ומשתף גם של צוות ביה"ס וגם של ההורים, כך שהליווי שהם מקבלים צמוד. אנו למדים מהשלבים הראשונים שיש הצטרפות בקרב ההורים ששומעים ורואים את התהליך, וכך אחוז ההסכמה יעלה והאפקטיביות תעלה".