קבינט הקורונה התכנס היום (חמישי) כדי לדון בצעדים הנדרשים למניעת עלייה בתחלואה והמשך השלבים של מתווה היציאה. לא התקבלו החלטות בתום הדיון. נתניהו: "נקבל אותן ביום ראשון". רה"מ זעם: השרים מחליטים, לא הפקידים, תפסיקו להדליף.   

"אין שום סיבה שלא לאפשר לקניונים לפעול בהתאם למדדי התחלואה הצפויים עד ליום שלישי הבא, ובהתאם לכל כללי התו הסגול המוקפדים ביותר", אמר שר האוצר כ"ץ זמן קצר לפני שהחל הדיון. "מיום שלישי יש לאפשר למרכזי הסחר הפתוחים, לשווקים ולקניונים לחזור לפעילות מלאה, בהתאם להחלטות שהתקבלו בעבר בקבינט הקורונה. ניתן להגביל את שעות פתיחת הקניונים עד השעה 21:00 - כל ניסיון לקשור בין פתיחת המסחר לבין פתיחת מערכת החינוך לגילאים נוספים, הוא שגוי ואינו במקומו".

שר האוצר ישראל כ"ץ (צילום: אייל מרגולין)
כ"ץ: "משרד הבריאות מנהל מלחמת חורמה בלתי מוצדק" | צילום: אייל מרגולין

במקביל, שר הביטחון גנץ שוחח עם שרי כחול לבן החברים בקבינט הקורונה לפני הישיבה. גנץ סיכם עם השרים על קידום הנושאים הבאים: הורדת סף הכניסה של יישובים אדומים לסגר, קידום מיידי של העלאת הקנסות, פתיחה של אזורי המסחר הפתוחים ופתיחת כיתות ה'-ו' ביישובים הירוקים. בנוסף, גנץ והשרים החליטו כי בעת הזו, אין טעם בהטלת סגר לילי וכי יתנגדו לכך.

הדיון בקבינט הקורונה - דקה אחר דקה

15:48: "נתניהו: מסכים עם הצעתו של השר דרעי לקצר את הבידוד לשבעה ימים".

15:40: השר דרעי לחברי הקבינט: "אני מציע לקצר את ימי הבידוד לשבעה ימים. אנשים לא משתפים פעולה בחקירות האפידמיולוגיות, כדי לא להכניס חברים לבידוד. אני משוכנע כי אם נוריד את הבידוד לשבעה ימים, כולל בדיקה לפני ואחרי, זה יעזור לשיתוף פעולה של הציבור וייתן כלי חזק מאuד לבלימת התחלואה".

15:05: נתניהו מסכם את הדיון - כאמור אין החלטות. ביקורת על אנשי מערכת הבריאות שהביעו עמדה פומבית נגד עוצר לילה.

15:00: נתניהו: "לא הייתה ממשלה בישראל שאפשרה גם לשרים וגם לעובדי המשרדים ולפקידות לומר את דברם בעומק כזה. זה לא משנה את חלוקת התפקידים בין הפקידות לשרים. השרים אחראים להחלטות ולא הפקידים. ואלה החלטות קשות מאוד. אנחנו מקבלים החלטות לא רע, אבל מקבלים אותן תוך שיח פנימי שאני מכבד אותו ושיח חיצוני שאני שולל אותו. אני לא מונע מהפקידות להתבטא אבל אני כן אומר, ואני אגיד את זה במהלך השנים, יש לתחום את הקו בין הדרג המקצועי לבין הדרג המדיני שמקבל את ההחלטות. אני מבקש שוב - אנחנו מצליחים גם עם החיסונים, גם עם רמת התחלואה. כדי שנמשיך להצליח, אנחנו צריכים לקבל את ההחלטות הנכונות".

14:30: השר דרעי: "הקמנו את מפקדת אלון שהיא כלי יוצא מן הכלל והם עשו עבודה אדירה. אבל ראינו שעוד מקומות בעולם הקימו את המערכת הזו כי אנשים לא משתפים פעולה. אני אומר שהבעיה היא לא המפקדה ככלי, הבעיה שלנו היא שיתוף הפעולה של המאומתים. כולנו לא מנותקים. אנשים לא משתפים פעולה. מפחדים 'להלשין'".

13:44: פרופ' ‏גמזו: "אנחנו רוצים בזהירות לומר שמקדם ההדבקה במגזר החרדי עולה. ה-R שם הוא סביב 0.8 וזה דורש המשך עבודה שלנו בעיקר בהיקף הבדיקות. שיעור הבדיקות במגזר לא מספיק טוב. כששיעור הבדיקות לא מספיק טוב, ה-R יגדל".

13:36: רה"מ נזף בשרים: "אתם מתבטאים הרבה בתקשורת ואומרים מראש איך תצביעו וכך מגבילים את עצמכם. אנחנו מדינה שמצליחה יותר ממדינות אירופה כולן, אבל בגלל ההדלפות האלה שלכם יש דימוי חיצוני אחר לגמרי ממה שאנחנו עושים באמת".

13:35: נתניהו עונה לכ"ץ: "לחיסון הרוסי יש יכולת ביולוגית גדולה מאוד - מהטובות בעולם. הם מפתחים כמה חיסונים ושוחחתי על כך עם הנשיא פוטין. מה שאנחנו עושים כאן הוא ניהול סיכונים. העיקרון פשוט - לקנות כמה שיותר אופציות מכמה שיותר חברות. העלות של קניית חיסונים היא זניחה, לעומת העלות של אי הבאתם. העלות של זריקת כסף לפח, אם החיסונים אינם מוצלחים, היא מזערית לעומת המצב של אי-חימוש בחיסונים".

13:33: כ"ץ מביע ביקורת: "הרוסים מרגישים שאנחנו לא מתייחסים ברצינות לחיסון שלהם. מציע להתייחס אליהם אחרת".
 
13:30: נתניהו מבהיר: "לא יודעים להגיד בוודאות מתי נחסן את מירב האוכלוסייה. אבל נשאף לחסן את האוכלוסיות שבסיכון עד הרבעון השני של 2021".
 
13:28: ‏מירב כהן: "זה לא מפתיע שפתחנו את כיתות א'-ד' ואנחנו לא רואים קפיצה?", ראש המל"ל בן שבת: "זה פרק זמן מאוד גבולי כדי לראות את ההשפעות, אם ישנן".

13:25: אדלשטיין: "אני מקווה מאוד שברגע שחיסונים יהיו, הם יגיעו בפרק זמן קצר לישראל - ההערכות נעות בין תחילת 2021 ועד לרבעון שני ושלישי. אם אני מדבר במספרים רציניים - מדברים על הרבעון השני של 2021, אזור מאי. אפשר לקוות להפתעות טובות אבל ההערכה הריאלית, שלפחות אחת מהחברות האלה מצליחה, אנחנו נהיה אי שם בשלב של חיסונים משמעותיים לאוכלוסייה".

13:10: ראש המל"ל מאיר בן שבת: "במהלך הסגר הורדנו את מקדם ההדבקה משמעותית. ה-R הגבוה ביותר הגיע ל-0.96. אין ספק שהפתיחה גרמה לעלייה. קשה עדיין לשים את האצבע על זיקה בין פתיחה של דבר לעלייה. מספר החולים הקשים בירידה מתמדת, אך לא באותה תלילות שראינו בשבועות האחרונים".

13:05: נתניהו: "כולם מבינים שמקדם הדבקה קרוב ל-1 זה מצב מאוד מסוכן. אם נעלה מעל 1 אנחנו עלולים להגיע לסגר. ראשית, אני מבקש שמשרד הבריאות יביא לנו את המדדים שלפיהם סוגרים את הערים האדומות. דבר שני - אני מבקש ממשרד הבריאות הגדרה מדויקת - מה זה עוצר לילי? מה זה כולל? מה הם הקריטריונים ומה ההגבלות - ואז ביום ראשון נוכל לקבל החלטה מושכלת".

13:02: מסתמן - הקבינט לא יקבל החלטות היום על רקע מחלוקת עם כחול לבן.

13:00: גנץ זועם על נתניהו שכינס קבינט בהתראה של שעתיים בזמן שהוא בפגישה צבאית בקפריסין.

12:54: ישיבת הקבינט נפתחה. נתניהו מעדכן את השרים על שיחה לילית מאוחרת היום לפנות בוקר עם מנכ"ל פייזר, במהלכה הבטיח רכש של חיסונים עבור אזרחי ישראל.

השלב השלישי יידחה?

על פי תנאי הסף של תוכנית היציאה, נתוני התחלואה שפורסמו בימים האחרונים אינם מאפשרים את המעבר לשלב השלישי בו בין היתר דובר על פתיחת קניונים וחדרי כושר. מספר הנדבקים היומי המינימלי שיאפשר הקלות אלה הוא 500 נדבקים ביממה, אך התנאי אינו תואם את נתוני משרד הבריאות שנעים סביב ה-700 חולים ביממה.

בתוך כך, מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי, דיבר הבוקר בריאיון עם קרן מרציאנו וספי עובדיה בגלי צה"ל. הוא הגיב על הדיונים שקיים ראש הממשלה על הטלת עוצר לילי מהלילה ועד שעות הבוקר המוקדמות בתמורה לפתיחת הקניונים. לדבריו, במשרד הבריאות לא מתלהבים מהמהלך, ומידת יעילותו לא ברורה כמו גם הפוטנציאל שלו להורדת שיעורי התחלואה. עוד קרא לוי לנקיטת משנה זהירות בצעדי היציאה מהסגר: "אני חושב שצריך לחכות עוד קצת עם הקניונים, פתיחת כיתות ה'-ו' זה הצעד הבא".

על פי העדכון האחרון של משרד הבריאות, בישראל יש 8,105 חולי קורונה פעילים. 312 מתוכם במצב קשה ו-137 מונשמים. כ-40 אלף בדיקות בוצעו אתמול. מניין המתים מהנגיף עומד על 2,700. מניין הנדבקים נכון לאתמול הוא 734 - מספר שיא של השבוע האחרון.