בניגוד להמלצת המומחים ולמרות שבמערכת הבריאות מעדיפים שתהליך היציאה מהסגר יהיה איטי ומבוקר, קבינט הקורונה החליט אתמול (שני) לצמצם את אסטרטגיית היציאה מתשעה שלבים - לחמישה עד שבעה שלבים בלבד. גורמים במערכת הבריאות מותחים ביקורת חריפה על הניסיונות לאחד ולבטל חלק משלבי היציאה ואומרים שמדובר בצעד שעלול להגביר את היקף התחלואה ולגרום לאיבוד נוסף של אמון הציבור בנבחריו.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
על פי החלטת הקבינט, כבר בשבוע הבא יוחזרו ללימודים כיתות א'-ב' שיפוצלו לשתי קבוצות. הצהרונים יוחזרו במתכונת של עד 28 תלמידים מאותה שכבת גיל ובהסעות יחויבו התלמידים בעטיית מסכות. עוד הוחלט בקבינט כי רשויות מקומיות יוכלו לקבל אישור ממשרד החינוך על לימודים בכיתה מלאה, ובישיבת הקבינט הקרובה ביום חמישי, ידונו בהחזרת חנויות הרחוב, צימרים ושירותים קהילתיים.
גורם בכיר במשרד הבריאות מתח ביקורת על ההחלטות בשיחה עם N12: "אם ניצמד לתוכנית המקורית – ההצלחה הכלכלית תהיה הרבה יותר גדולה גם בטווח הארוך. בשביל זה נבנתה תוכנית רפואית סדורה עם מדדים ברורים ואני מתפלא שלא עוקבים אחריה לאחר שנצרבנו קשות בפעם הקודמת. אם נעקוב אחר מה שתוכנן מראש על ידי אגף שירותי בריאות הציבור - הסיכוי להיכשל בתוכנית כזו יהיה מאוד נמוך. חברי הקבינט אמורים להסתכל על הטווח הארוך: לפחות חודש קדימה, ולא יומיים קדימה. רק אם נצליח לשלוט על התחלואה לאורך זמן - נגיע למינימום נזק".
"לכולם ברור כי השארת מערכת החינוך סגורה לאורך זמן, תגרום לנזק גדול לילדים ואף אחד לא רוצה בזה", מוסיף הגורם הבכיר. "מתווה 'החינוך הבטוח' שאומץ על ידי משרד הבריאות, קבע כי יש להחזיר את הכיתות הנמוכות בבתי הספר היסודיים באופן מאוד בטוח ובלי סיכון גדול. חמישים אחוז מהפעילות תתקיים בחוץ, בקפסולות קבועות ועטיית מסכות כל העת".
ד"ר איתי פסח, חבר צוות הברומטר של פרויקטור הקורונה פרופ' גמזו טוען שמוקדם מדי להתקדם בשלבים: "אני חושש שכשיגיע הרגע ויהיה צריך ללכת אחורה עם אסטרטגיית היציאה - לא נהיה מסוגלים לעשות זאת. עוד לא ברורות לנו ההשלכות של פתיחת השלב הראשון, כך שמוקדם לדבר על השלבים הבאים. אומנם הציבור מחכה למפת הדרכים שתשיב לפעילות את המשק כל אחד בתחומו, אבל חשוב אפילו יותר שבנקודות המעבר משלב לשלב נבחן את מצב התחלואה".
בהמשך להחלטות קבינט הקורונה אמר ד"ר פסח: "נדרש אומץ פוליטי לשלוט במושכות בצורה עדינה ומחושבת ולא לעשות 'פול גז' ואז 'פול ברקס'. סיימנו שלב ראשון בשחרור המשק ואת האפקט שלו אנחנו עדיין לא רואים בתחלואה. הנתונים הנמוכים משקפים עדיין את הסגר וחשוב להמתין זמן ארוך יותר בין השלבים כדי להבין מה האפקט שהם יוצרים".
"לפתוח זה קל ולעבור משלב לשלב זה קל, אבל השאלה האם לתוכנית ששונתה על ידי הקבינט, יש מספיק כלים כדי לקבוע שלא מתקדמים או חוזרים אחורה במידת הצורך", תוהה ד"ר פסח. "בעבר נפלנו בדיוק בנקודה הזו בה נבחנת פתיחת המשק בצורה מתונה והדרגתית. יש תחושת שחרור וחופש שמתפשטת בציבור, אך אסור לשכוח שהמחלה עוד איתנו ויש להקפיד על ההנחיות".
מיכל כהן, מנכ"לית קרן רש"י וחברה בוועדה המייעצת לפרויקטור הקורונה אמרה: "איזה היגיון יש בלמידה בקפסולות בבוקר בעוד הילדים יתערבבו יחד בצהרונים? לא ראיתי שום מחקר אפידמיולוגי שמראה שילדים נדבקים ומדביקים יותר בבוקר או שנגיף הקורונה הולך לישון בצוהריים. אמון הציבור הוא חלק קריטי בהצלחת המאבק בנגיף ואחד התנאים לכך הוא הבנת ההיגיון מאחורי החלטות הממשלה".