ראש הממשלה ושר הבריאות ביקרו היום (חמישי) במרכז הלוגיסטי של החיסונים בשוהם, ואישרו כי הדרכון הירוק ינתן למתחסנים שבועיים לאחר שיקבלו את מנת החיסון השנייה. בין השאר יעניק הדרכון פטור מבידוד, כניסה לחדרי כושר, בתי כנסת, מוסדות חינוך ואירועי תרבות. נתניהו התייחס גם להגבלות הצפויות בחנוכה: "החלטנו שנבקש מהציבור לעזור לנו לשמור על מדדי תחלואה נמוכים. אם זה לא יתאפשר נלך לריסון מהודק ואם לא - לסגר כללי".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בהמשך לדבריו של שר הבריאות יולי אדלשטיין במסיבת העיתונאים אתמול, גורמי המקצוע במשרד הבריאות הנחו היום את מנכ"לי קופות החולים לקדם את הדרכון הירוק למתחסנים. "אחרי מנת החיסון השנייה שיקבלו האנשים שיבואו להתחסן, הם יקבלו דרכון ירוק שיאפשר פטור מבידוד ודברים נוספים", אמר שר הבריאות אדלשטיין במהלך ביקור במרכז הלוגיסטי של החיסונים של חברת טבע ס.ל.א בשוהם.
"הגענו ממפגש עם ראשי קופות החולים", אמר ראש הממשלה נתניהו. "ישראל מקדימה כמעט את כל העולם במתן החיסונים למיליוני אזרחי ישראל. מסתכלים עלינו ברמה הגבוהה ביותר בעולם, מעריכים את העובדה שהצלחנו להביא חיסונים ונביא אותם לציבור באמצעות מתקני האחסון ובאמצעות קופות החולים.
"המטרה שלנו היא לפתוח את הכלכלה במהירות האפשרית - ולהחזיר את החיים למסלול", הוסיף נתניהו. "אבל זה דורש את שיתוף הפעולה של האזרחים. אנחנו מקבלים החלטות הכי טובות שיש ואני גאה בזה. אי אפשר לנפח באופן מלאכותי כל נקודה וכל ויכוח: זה התהליך של קבלת ההחלטות ואנחנו נמדדים בתוצאות. התוצאות של מדינת ישראל מצוינות".
נתניהו התייחס להגבלות הצפויות בחג החנוכה: "התחלואה הקשה בישראל היא מהנמוכות בעולם המערבי. אנחנו לא רוצים שתהיה כאן אווירה של סוף קורס - לכן החלטנו על הגבלות. רצינו סגר לילי מלא בחנוכה, אבל זה לא התאפשר בגלל סיבות משפטיות. לכן החלטנו שנבקש מהציבור לעזור לנו לשמור על מדדי תחלואה נמוכים. אם זה לא יתאפשר נלך לריסון מהודק, ואם לא לסגר כללי. אנחנו מנסים להימנע מזה".
מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי נתן היום הצהרה לתקשורת: "כרגע התחלואה הולכת ועולה. יש מגמת עלייה שאינה קשורה רק למספר הבדיקות, אלא לעלייה אמיתית בתחלואה. עלינו ליותר מ-70 אלף בדיקות ליממה, יעד שדיברנו עליו לפני זמן רב ואנחנו בדרך ל-100 אלף בדיקות ביום".
"מקדם ההדבקה R עומד על 1.24 וזה נתון גבוה", אמר לוי. "התחלואה היא נחלתן של כל המגזרים. בבתי החולים אנחנו רואים מגמת עלייה קלה בחולים הקשים ובמונשמים. אם מקדם ההדבקה יעלה ל-1.32 ומספר החולים המאומתים יעלה ל-2,500, נצטרך לעבור לריסון מהודק".
מנכ"ל משרד הבריאות הוסיף: "החיסון לקורונה הוא מבצע לוגיסטי ורפואי לא פשוט. מבצע חיסוני הקורונה הוא ללא ספק תקווה גדולה, אור בחג האורים. אנחנו חתומים כרגע על הסכמים עם פייזר, מודרנה ואסטרהזניקה, ומנהלים משא ומתן עם חברות נוספות".
מי יהיה זכאי לקבל דרכון ירוק?
התשובה לכך היא מי שהחלים מקורונה או שיימצאו בדמו נוגדנים לנגיף באמצעות בדיקה סרולוגית. ד"ר יותם שנהר, מנהל אגף המעבדות של קופת החולים לאומית, הסביר: "אנחנו מתחילים לפנות בשלב הראשון לבני בית של חולים מאומתים ולזמן אותם לבדיקות סרולוגיות. במקביל מבחינה מיחשובית, קופות החולים נערכות לרישום של הדרכון הירוק - רישום שיישאר גם בקופה וגם יישלח למשרד הבריאות".
אילו זכויות הדרכון מקנה כבר כעת?
ההנחיה לפטור מבידוד כבר בתוקף עבור מי שיימצא עם נוגדנים לנגיף הקורונה בבדיקת דם סרולוגית. הפטור רלוונטי בין אם מדובר במפגש עם חולה מאומת ובין אם מדובר בחזרה ארצה ממדינה אדומה. הוחלט על פטור מחובת בדיקה בבדיקות רוטינות. אחת המחשבות שמשרד הבריאות מקדם, היא גם פטור מבדיקה עבור מי שנדרש לסקרים, כמו סקר מגן חינוך וסקר מגן אבות ואימהות בבתי האבות.
אילו זכויות יקנה הדרכון הירוק בעתיד?
פרופ' גילי רגב, מנהלת היחידה למניעה ובקרת זיהומים בשיבא, מסבירה: "בלי בקרה לא נוכל להמשיך לנהל את החיים כאן כי נעבור מגל קורונה אחד לאחר. יש רעיונות תיאורטיים שעומדים על הפרק, כך שאם יהיה סגר שלישי זה יפתור אנשים מהסגר, או לחלופין במסגרת הפיילוטים לשחרור המשק, ייתכן שיינתן יתרון למי שיישא בתעודת מחלים. למשל שימוש נרחב שיקנה כניסה לחדרי כושר, בתי כנסת ומוסדות חינוך".
האם יש תאריך תפוגה לדרכון הירוק?
נכון להיום אין החלטה מתי יפוג תוקפו של הדרכון הירוק, ועל כן כרגע מי שיישא בו יהיה פטור מן ההגבלות ללא תאריך תפוגה. אבל במשרד הבריאות דנים באפשרות שהתעודה תהפוך לזמנית. מחקרים מצביעים על כך שהנוגדנים נשארים בדם לתקופה של כחמישה חודשים ולאחר מכן חלה ירידה בכמות הנוגדנים. פרופ' רגב מסבירה: "לא כל הנדבקים מפתחים נוגדנים ובין אלו שכן, חלה ירידה ברמת הנוגדנים לאורך זמן. לכן יש צורך בתאריך תפוגה – למשל להגדיר את התעודה עבור תקופה של שלושה חודשים, ולאחר מכן לחייב לעבור בדיקה נוספת על מנת להאריך את התוקף".
איך נוודא שלא יזייפו את הדרכון?
למרות שהתקיימו כמה דיונים בנושא, עדיין לא הוגש המתווה הסופי שבאמצעותו ניתן יהיה לאפשר את החרגת המחלימים באופן בטוח. ח"כ יעקב אשר, יו"ר ועדת החוקה, אמר: "כבר לפני חודשיים הצעתי לבכירי משרד הבריאות לקדם הנפקת תעודת מחלים שתפטור מבידוד ומהגבלות נוספות אנשים שהחלימו מהנגיף או פיתחו נוגדנים אליו, וכך נוכל לשחרר את המשק. כיום יש למעלה מ-300 אלף מחלימים במדינה, ולהערכת המומחים המספר גבוה אף יותר ומתקרב למיליון. לגבי שאלת הזיוף: הצענו בוועדה לייצר כרטיס מגנטי או כל רעיון יצירתי אחר שיהיה מקובל על משרד הבריאות וישמור על אמינות הנתונים".