ארבעת המחקרים הוצגו בכנס האגודה האמריקנית להמטולוגיה 62nd ASH Annual Meeting and Exposition המתקיים בימים אלה. כנס ASH נחשב כאירוע החשוב ביותר בעולם הרפואה ההמטולוגית, והוא מתרחש מדי שנה בארצות הברית. השנה, ברוח ההגבלות, הכנס מתקיים באמצעים דיגיטליים, אך הבשורות היוצאות ממנו מלהיבות לא פחות מהמחקרים והתגליות שפורסמו בו בשנים עברו.
ארבעת המחקרים שפורסמו עם פתיחת הכנס מספקים לרופאים המטפלים במחלות המטולוגיות הפוגעות בתאי הדם – מילאומה נפוצה, סרטן הדם ומחלות דם נוספות – הזדמנויות נוספות לשיפור הטיפול. במהלך הכנס שעתיד להימשך שבוע – צפויים גילויים אודות גישות קליניות חדשות, עדכונים ופיתוחים של טיפולים קיימים בצד הצעות לשיטות טיפול חלופיות ומידע רב אודות טיפולים חדשניים וייחודיים.
הטיפולים החדשניים שישנו את חייהם של חולים רבים
המחקר הראשון שהוצג עם פתיחת הכנס תומך במתן תרופה אימונותרפית, נוגדן חד-שבטי (דאראטומומאב), לחולי מיאלומה נפוצה, באמצעות זריקה במקום עירוי תוך ורידי. על פי פרסומי החוקרים גישה זו עשויה לחסוך זמן משמעותי ולהקל על קבלת הטיפול, הן עבור החולים והן עבור הצוותים הרפואיים המטפלים בהם. במחקר השני נמצא כי טיפול בחומצת טראנקסאמית (TXA) המשמשת לעצירת דימומים ולפירוק קרישי דם בקרב חולי המופיליה, עשויה להיות יעילה בטיפול בחולי סרטן הדם כאשר מתרחש דימום.
המחקר השלישי מספק תגלית יוצאת דופן, ומדווח כי התרופה רוקסוליטיניב יכולה להקל על חולים שלקו במחלת שתל לאחר השתלת תאי גזע ממח העצם. החוקרים מציעים להשתמש בתרופה כטיפול קו שני לחולים במיאלופיברוזיס, מחלת דם נדירה שנחשבה בעבר לחסרת מרפא, שתסמיניהם אינם מוקלים במלואם בטיפולים תרופתיים אחרים (סטרואידים). גם למחקר הרביעי השלכות רחבות היקף – המחקר תומך בהפניית חולים מבוגרים עם תסמונות מיאלודיספלסטיות (MDS) להשתלת תאי גזע ממח העצם (המטופויאטיים אלוגניים), טיפול שעשוי להוות פוטנציאל לריפוי בקרב חולים רבים.
לכל הכתבות של שבוע ההמטולוגיה 2020 >>
האם בקרוב נוכל לדעת מי יחלה קשה בקורונה?
בשורה נוספת שהתפרסמה ביומו הראשון של הכנס נוגעת לזיהוי חולים שעלולים להיפגע בצורה קשה מקורונה (COVID-19). מדובר בחולים הסובלים ממחלות רקע הפוגעות בתאי הדם או שנמצאים בחסר חיסוני בעקבות קבלת טיפולים כימותרפיים, תרופות אימונותרפיות או תרופות המדכאות את מערכת החיסון.
בעבר הוכח כי הדבקות בקורונה עלולה לגרום לקרישיות ולסיבוכים המטולוגיים אחרים בקרב אחוז מסוים של החולים בנגיף. רופאים המטולוגיים נדרשו לא אחת לדון במחלה המעסיקה את העולם כולו. בשורת הכנס היא כי קהילת ההמטולוגיה העולמית ממשיכה לבחון ושמה לעצמה עדיפות גבוהה להבין ולחזות מי נמצאים בסיכון גבוה למחלה קשה, כדי לשפר את אפשרויות הטיפול בהם.
באסיפה השנתית של ASH הוצגו שלושה מחקרים בהם נבחנו השערות הנוגעות לסיבוכים אפשריים ולסיכון שהם גורמים בחולי קורונה מסוימים. לדברי החוקרים, "מחקרים אלה מנסים לפענח את הסיכונים ולזהות מאפיינים גנטיים בתאי מערכת החיסון (תאי T) כדי לסייע ביצירת טיפולים המאפשרים תגובות חיסוניות חזקות יותר.
מידע זה עשוי לסייע לרופאים לחזות מי מהנדבקים בקורונה עלול לפתח מחלה קשה, בהם חולים הלוקים בסרטן דם, ולבנות מאגר של תאי T שנלקחו מדמם של מחלימים מהנגיף, על מנת לבחון אפשרויות להשתמש בהם לריפוי חולי קורונה שמאושפזים עם מחלה קשה.