הנתונים חושפים: 40% מהישראלים ויתרו או דחו טיפול רפואי מאז פרוץ מגפת הקורונה. תוצאות סקר שנערך בקרב מדגם מייצג של אוכלוסיית ישראל מגלה עד כמה הטיפול במשבר הקורונה פגע בהיבטים רפואיים אחרים ובהם החולים הכרוניים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הסקר נערך על ידי מכון המחקר "מדגם" בראשות מנו גבע ובשיתוף iPanel עבור פארמה ישראל והאגודה לזכויות החולה ובו השתתפו 500 מרואיינים בגילי 35 ומעלה. מתוצאותיו עולה כי 61% מהישראלים העידו שהם חרדים לבריאותם מאז פרוץ מגפת הקורונה במידה רבה עד רבה מאוד, וכ-40% מהישראלים ויתרו או דחו טיפול רפואי, רובם המכריע עשו זאת בשל החשש להידבקות בנגיף.
בקרב החולים הכרוניים המשבר הבריאותי חריף עוד יותר - 73% העידו שהם חרדים לבריאותם ו-44% העידו שוויתרו או דחו טיפול רפואי.
על פי נתוני הסקר, יותר משליש מהמשתתפים העידו כי ויתרו או דחו התייעצות עם רופא מומחה. אחד מכל חמישה ויתר על בדיקות שגרתיות במסגרת טיפול רפואי ו-16% ויתרו על פיזיותרפיה. גם כאן בקרב החולים הכרוניים, המהווים כשליש מהציבור בישראל, המצב קשה יותר: רבים מהם העידו כי ויתרו או דחו טיפול רפואי כדוגמת התייעצות עם רופא מומחה (43%), על בדיקות שגרתיות במסגרת טיפול רפואי (27%), ובדיקות דימות כמו CT ו-MRI – שעליהם ויתרו 17% מבין החולים הכרוניים.
רובם המכריע, כ-77% מקרב המשיבים – דחו טיפול רפואי או ויתרו עליו על דעת עצמם בלבד ומבלי להיוועץ עם רופא. על אף זאת, נראה שהישראלים לרבות החולים הכרוניים, המשיכו ליטול את התרופות שלהם, לא ויתרו או דחו ניתוחים או הגעה למיון ורפואה דחופה. רק כ-4.5% מכלל הישראלים וכ-11.5% מהחולים הכרוניים, העידו שלא נטלו את התרופות, 4.5% מכלל הישראלים וכ-9% מחולים הכרוניים ויתרו או דחו הגעה למיון ולרפואה דחופה, וכ-5% מהישראלים והחולים הכרוניים בלבד ויתרו או דחו ניתוחים.
"אסור לשכוח את החולים הכרוניים"
"על מערכת הבריאות להיערך לעומסים משמעותיים ולמצבים רפואיים מורכבים בייחוד של חולים כרוניים שוויתרו על טיפולים רפואיים", אומר שמוליק בן יעקב, יו"ר האגודה לזכויות החולה. "אסור למקבלי ההחלטות לשכוח את החולים הכרוניים ולפעול להקצות משאבים להשלמת הטיפולים הרפואיים במסגרת אסטרטגיית היציאה מהמגפה". לדבריו, "רבע מהחולים הכרוניים היו פונים לקבל טיפול רפואי שוויתרו עליו, אם היו מקבלים המלצה לכך מהרופא המטפל. הדבר מעיד על החשיבות שיש לקשר של המטופלים עם הרופא המטפל, על מערכת הבריאות ליזום חיזוק קשר זה, במיוחד בימים אלו, ולהבטיח כי החולים יחזרו לקבל את הטיפול שוויתרו עליו".
ד"ר דרור דיקר, מנהל מחלקה פנימית ד' ומחלקת הקורונה בבית החולים השרון, אמר: "תוצאות הסקר מטרידות. במגפת הקורונה אנו משקיעים את מאמצינו בחולים, אבל מאידך, אסור לשכוח שיש צורך לטפל בתחלואה הקיימת. ההתמקדות של מערכת הבריאות במיוחד בגל הראשון בטיפול בחולי הקורונה, הובילה לכך שחולים אחרים קיבלו טיפול פחות מ'מיטבי'. בעוד שמערכת הבריאות מגויסת לטפל במגפה, החולים הכרוניים חששו לגשת ולקבל את הטיפול שלו הם זקוקים, ויש למצוא דרכים למגר את החששות הללו".
אפרת כהן, מנכ"לית פארמה ישראל אמרה: "הנתונים מעידים על החשיבות הרבה של העלאת מודעות הציבור לצורך בשמירה על הבריאות האישית גם בעת משבר". לדבריה, "מאז תחילת המגפה בישראל, הייתה בארץ זמינות מלאה של תרופות לכל החולים, וניתנה תמיכה של כל הגורמים במערכת הבריאות, לרבות קופות החולים וחברות התרופות, להבטחת אספקה סדירה ותקינה של תרופות, במקרים רבים – עד הבית".
הסקר יוצג במסגרת הכנס השנתי של האגודה לזכויות החולה, שיתקיים מחר במעמד שר הבריאות יולי אדלשטיין ומנכ"ל המשרד פרופ' חזי לוי. הכנס "שכחו אותי בבית?" יעסוק בזכויות החולים בעידן הקורונה.