בכירי מערכת הבריאות מדברים על הגבלות בחנוכה, חלקם אף רומזים לכיוון של סגר שלישי בקרוב, אבל בשטח הנתונים מציגים תמונה אחרת לגמרי. בבתי החולים ברחבי הארץ מאושפזים בסך הכול 392 בני אדם (נזכיר: ערב הסגר הקודם היו כ-800 חולים במצב קשה, כעת יש רק 313 במצב הזה). נוסף על כך, מנהלי בתי החולים לא מדברים על קריסה, להפך - הם מודיעים על סגירת מחלקות קורונה ועל פנאי לטפל באופן מיטבי בחולים אחרים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

למרות שמקדם ההדבקה חצה את 1 ועומד על 1.06, מנהלי בתי החולים לא מרגישים את ההשפעה בשטח, ובכל הנוגע לבדיקות - אחוז החיוביים עומד על כ-2.5% בשבועות האחרונים. ממוצע הנדבקים השבועי בסך הכול עומד על 723, ובכלל - לעומת המצב במקומות אחרים בעולם, שלא לדבר גם על המצב טרום הסגר השני, נראה שאין חשש כבד ליציאה משליטה. 

מהנתונים שנאספו על ידי N12 עולה, כי בשיא המגפה מחלקות הקורונה נאלצו להכיל יותר מפי 10 ממספר המאושפזים בהן היום. במרכז הארץ ובדרום יש מחלקות שעומדות כמעט ריקות, אך בצפון לעומת זאת, הירידה פחות מורגשת.

בבית החולים אסותא אשדוד נסגרה מחלקת הקורונה. ארבעת החולים שמאושפזים בעקבות הנגיף הבוקר נמצאים כל אחד מהם בבידוד, אך אין צורך במחלקה לאור המספרים הנמוכים. ד"ר אסף פרץ, שניהל את מחלקת הקורונה בבית החולים אסותא אשדוד הסביר: "הירידה החלה להיות מורגשת לפני כשבועיים. בשיא המגפה היינו עם פי עשרה יותר מאושפזים בהשוואה להיום בבוקר. ההשפעה של הירידה היא עצומה, הן על כוח האדם הרפואי והסיעודי והן על המטופלים. היינו במצב שנאלצנו 'להלאים' מיטות ממחלקה אורטופדית עבור הקורונה. עכשיו אנחנו מתחילים לחזור לשגרה עם עין אחת פקוחה על מספר המאושפזים בעקבות הנגיף, בתקווה שלא ניאלץ לפתוח מחדש מחלקות. אומנם יש מעט חולים אבל אנחנו כן חוששים מתחילתה של עלייה".

בעקבות החורף מזהים בבית החולים עלייה במספר המאושפזים ב"מחלקת החשודים לקורונה": "אלו מי שמגיעים עם תסמינים וממתינים לתוצאת בדיקת הקורונה. תובנה מעודדת נוספת היא שלמרות שאנו מבצעים דגימות – אנו לא רואים תחלואה בשפעת בכלל. כעת כשכיתות ה'-ו' חוזרים לבית הספר, אנו צופים עלייה בתחלואה, מכיוון שכל פתיחה כזו משתקפת מיד גם במחלקות".

בתי החולים בירושלים, העיר שבה נרשמו לאורך תקופה ארוכה מספר חולי הקורונה החדשים הגבוה ביותר, התמודדו בשיא המגפה עם קרוב ל-260 מאושפזים בו-זמנית, שהתחלקו בין שני בתי החולים בעיר. בשערי-צדק בשיא הגל הראשון נפתחו לא פחות מ-8 מחלקות קורונה, היום נדרשת מחלקה אחת בלבד.

פרופ' דרור מבורך, מנהל מחלקת הקורונה בבית החולים הדסה עין-כרם בירושלים, מתאר את המצב אצלם: "בהדסה יש לנו 25 מאושפזים, מתוכם 10 בטיפול נמרץ. לפני חודשיים היינו עם 150 מאושפזים ביום, ובעקבות הסגר הייתה ירידה דרסטית. לאחר מכן הייתה עלייה שעד לפני שבועיים עוד ראינו אותה, אבל עכשיו יש ירידה משמעותית וברורה באשפוזים. זה מפתיע כי מקדם ההדבקה עלה אבל אלה העובדות. צריך להסתכל גם מה קורה בשטח ולא רק על התחזיות. אני התחלתי בהכנת תוכנית לפתיחת מחלקה נוספת, אבל דווקא עכשיו זה נעצר, ורופאים ואחיות רבים חזרו לעבודתם המקורית בבית החולים. אין מה להשוות בין טיפול ב-25 חולים לבין 150 – זה משהו אחר לגמרי. במקום עומס אדיר על הרופאים, אנחנו באירוע תחת שליטה שלא גורם לפגיעה בסטנדרט הרפואי". 

מחלקת טיפול נמרץ קורונה באיכילוב (צילום: איתן אלחדז, TPS)
מחלקת קורונה באיכילוב | צילום: איתן אלחדז, TPS

הנתונים מצביעים על כך שבתי החולים בצפון מרגישים על בשרם את העלייה בתחלואה ביישובים האדומים שהוחלט להטיל עליהם סגר. במרכז הרפואי לגליל וברמב"ם מאושפזים הבוקר 33 חולי קורונה. בהלל-יפה בחדרה מאושפזים 19 בני אדם. ד"ר כמאל אבו-ג'בל, מנהל מחלקת הקורונה בהמרכז הרפואי זיו בצפת: "הבוקר מאושפזים 25 חולי קורונה בבית החולים, מתוכם 6 בטיפול נמרץ. בעקבות הכפרים שבהן זוהתה תחלואה גבוהה – המצב של מחלקות הקורונה בצפון קצת פחות טוב מבשאר הארץ. קיומן של הלוויות, חתונות וטיסות לחו"ל גרמו לכך שלא נרשמה שם ירידה דרסטית כמו ביתר היישובים. אחרי סגר ארוך של חודש הייתה התפרצות ביישובים, והצורך להאריך את הסגר גרם להתנגדות של אנשים רבים. יש תהליך הכחשה של המצב - אבל ברגע שרואים קרוב משפחה במצב קשה בעקבות הנגיף, מפנימים עד כמה חשוב לשמור על ההנחיות. גם מחוץ לעבודה שלי בבית החולים אני מרגיש אחריות לתרום להסברה בכפרים וביישובים באזור, לרתום אותם לשתף פעולה כדי שנצליח יחד להוריד את מספר המאושפזים".  

מחלקת הקורונה בבית החולים מעייני הישועה (צילום: נתי שוחט, פלאש/90 )
מחלקת הקורונה במעייני הישועה | צילום: נתי שוחט, פלאש/90



ובמרכז הארץ, בתי החולים הגדולים שהיו הראשונים לפתוח מחלקות קורונה – מתמודדים כעת עם מספרים נמוכים. בבית החולים איכילוב מאושפזים הבוקר 13 חולים בלבד, במרכז הרפואי שיבא נמצאים 9 חולי קורונה, ובבית החולים קפלן 7 חיוביים לנגיף. ד"ר דורון מנחמי, מנהל מחלקת הקורונה במרכז הרפואי וולפסון אמר: "התחלנו לראות את הירידה מיד אחרי סוכות, כאשר בשיא היינו עם 70 חולים, ומאז ירדנו בהדרגה עד שהגענו לכך שבשבוע האחרון יש לנו רק ארבעה מטופלים באופן יציב. מרביתם חולים סיעודיים שמגיעים מבתי אבות בסביבה הקרובה, וחלקם קשישים שלא היו מסוגלים להסתדר בביתם ונזקקים לטיפול תומך שלנו. כרגע אין לנו חולים מונשמים או קשים מאוד, אף על פי שהמחלה מתעתעת כך שהם עלולים להידרדר במהירות ולכן זקוקים להשגחה".

 

לעומת זאת, ד"ר מנחמי לא ממהר לשמוח: "אין לי ספק שתהיה עלייה והמצב לא יישאר כך. בימים אלו מתחילה התחלואה של החורף כשהקורונה מעורבת, כך שנצטרך להתמודד עם האירועים הללו במקביל. לאחר כל סגר יש ירידה מאוד משמעותית בתחלואה, אבל ברגע שנפתח הסגר – ההדבקה תגבר ויובילו גם לקיומם של חולים קשים ומורכבים. לכן אנחנו מחכים ונערכים לגל השלישי".

במשרד הבריאות מסבירים שקיים פער בין מספר המאושפזים שבידיהם, לעומת הדיווח של בתי החולים בפועל: "יש למעשה שני מספרים: כאלו שמאושפזים במחלקות ייעודיות לקורונה, כלומר מאושפזים "מאומתים", נכון לבוקר זה 392 במספר, כולל את כלל בתי החולים. לעומת זאת, יש כאלו שכבר עברו את השלב המדבק, ומוגדרים כעת מבחינה אפידמיולוגית כ"מחלימים", אך עדיין מאושפזים במחלקות אחרות שאינן ייעודיות לקורונה, כגון מחלקות פנימיות. נכון לבוקר זה, 562 במספר".

נתוני בתי החולים המלאים 

המרכז הרפואי לגליל נהריה – 33 מאושפזים
פדה-פוריה – 9 מאושפזים
זיו צפת – 25 מאושפזים (בשיא היו 39 מאושפזים)
רמב"ם – 33 מאושפזים
הלל-יפה – 19 מאושפזים
בילינסון-השרון – 8 מאושפזים 
שיבא – 9 מאושפזים
איכילוב - 13 מאושפזים
אסף הרופא – 23 מאושפזים
קפלן – 7 מאושפזים (80 מאושפזים)
הדסה עין-כרם – 25 מאושפזים (בשיא: 130)
שערי צדק – 33 מאושפזים (בשיא: 130)
ברזילי – 6 מאושפזים
מאיר – 13 מאושפזים
אסותא - אשדוד 4 מאושפזים (בשיא: 45 חולים)
וולפסון - 4 מאושפזים (בשיא: 70 מאושפזים)
העמק – 21 מאושפזים
סורוקה – 16 מאושפזים