המדריך המלא - השאלות והתשובות על מבצע החיסונים שיחל בשבוע הבא: רגע לפני שמבצע החיסונים החשוב ביותר בתולדות מדינת ישראל יוצא לדרך, כינסנו את בכירי המומחים ומקבלי ההחלטות ושאלנו אותם את השאלות הכי חשובות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
השאלה הראשונה: האם חייבים להתחסן?
"לא תהיה חובה להתחסן, אנחנו לא יכולים על פי חוק לחייב להתחסן", הסביר פרופ' חזי לוי, מנכ"ל משרד הבריאות. "על פי חוק זכויות החולה, לאדם שהוא בר שיפוט יש אוטונומיה על גופו".
והאמת היא שטוב שכך, כי למרות חשיבותו העצומה של החיסון - אנחנו לא רוצים להיות מדינה שמכריחה את אזרחיה להתחסן.
השאלה השנייה: מי יוכל להתחסן כבר בהתחלה?
"בהתחלה קודם כול אנחנו נחסן באופן טבעי את עובדי מערכת הבריאות בבתי החולים ובקהילה", הדגיש ד"ר אבי לוין, מנהל המרכז הרפואי מגדל המאה, שירותי בריאות כללית. "אחר כך, או יחד איתם, בני 65 ומעלה, שהם אוכלוסייה שנמצאת יחסית בסיכון הכי גבוה - ואחר כך אנחנו מקווים שכל האוכלוסיה הכללית".
נכון לעכשיו, רק החיסון של פייזר קיבל אישור, אבל ככל הנראה יהיו עוד חיסונים בקרוב - של מודרנה, של אסטרה זניקה, ג'ונסון אנד ג'ונסון ועוד.
השאלה השלישית: האם נוכל לבחור איזה חיסון לקבל?
התשובות שקיבלנו מקופות החולים הגדולות היו שונות.
ד"ר ארנון שחר, המנהל הרפואי למאבק בקורונה במכבי שירותי בריאות, הסביר: "אני לא חושב שברגע שיהיו לנו שני חיסונים זהים בטכנולוגיה וזהים ביעילותם, אני לא חושב שאנחנו צריכים לתת לאזרח להתחיל להתחבט בשאלה מה יותר טוב לי".
מנגד, ד"ר לוין מ"כללית" טען: "אם משרד הבריאות יאפשר לנו לתת לציבור לבחור, ואנחנו נראה שהיעילות המוכחת מחקרית של כל שאר החיסונים היא אותו דבר, אנחנו ניתן לציבור לבחור באופן חופשי".
השאלה הרביעית: האם הטכנולוגיה החדשנית של החיסונים של פייזר ומודרנה מסוכנת?
מדובר בשאלה שמטרידה רבים מאוד מאיתנו, שלא לומר מטריפה אותנו. ומה אומרים המומחים? "זה נכון שאף פעם לא חיסנו בטכנולוגיה הזאת, אבל הטכנולוגיה הזאת כבר מוכרת שנים", ציינה פרופ' גליה רהב, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות בבית החולים שיבא. "עובדים על הטכנולוגיה הזו שנים. החיסון הזה נראה כל כך בטוח בשלב זה, שאני בהחלט חושבת שמוכרחים ללכת להתחסן".
השאלה החמישית: נניח שהשתכנענו והתחסנו – מתי נתחיל לראות ירידה במספר הנדבקים?
"ברגע שנתחיל לחסן כאן בקצב גבוה, אני חושב שכחודש וחצי-חודשיים אחרי שנתחיל לחסן, אנחנו נראה ירידה מאוד משמעותית גם בתמותה וגם בתחלואה קשה", הסביר פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן. "יש בישראל כמיליון אנשים מעל גיל 65, זה אומר שבתוך חודש אחד ניתן לחסן את מרבית קבוצת הסיכון, ולהוריד כאן באופן דרמטי את התחלואה".
השאלה השישית: מתי נוכל להוריד את המסכות כבר, אבל הפעם לתמיד?
זוהי עוד שאלה מאוד מסקרנת שאין לה תשובה ברורה כרגע, רק הערכות. "בשלב זה אנחנו נחייב ללבוש מסכות והתנהגות מהסוג הזה גם לאחר חיסון", הבהיר פרופ' לוי, מנכ"ל משרד הבריאות. "ייתכן שזה ישתנה ככל שיצטבר עוד ניסיון, ככל שנראה גם מה קורה בעולם".
ד"ר לוין מ"כללית" סיפק הערכה אישית: "בתקופה הקרובה, בחודשים הקרובים, המסכות לא יירדו עדיין". ד"ר שחר ממכבי העז לנחש שיהיה אפשר להסיר את המסכות "באפריל, בתקווה".
השאלה השביעית והאחרונה: מתי החיים שלנו יחזרו למה שהיה לפני הקורונה?
זוהי השאלה שאולי הכי מעניינת את כולנו. והתשובה המסתמנת: בהנחה שמבצע החיסונים יתנהל כפי שמצופה ממנו, הצפי לכך הוא כנראה בקיץ, ובהדרגה.