"נייצר לאזרחי ישראל דרכון ירוק שיגדיר אנשים בסכנה פחותה להדביק או להידבק", כך הצהיר פרויקטור הקורונה פרופ' נחמן אש בנאומו הראשון בשבוע שעבר. "על בסיס בדיקות הנוגדנים נדע מי איננו בסכנת הדבקה. אפשר לומר שהרמזור לא יהיה רק לגבי אזורים – אלא גם לגבי אנשים".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בקופות החולים החלו להוציא לפועל את ההנחיה שצפויה להקל על חיי אזרחים רבים כל עוד נמשכות הגבלות הקורונה. מה הוא הדרכון הירוק, מי זכאי לקבל אותו ואילו זכויות הוא מקנה? N12 עם התשובות לשאלות.
מי יהיה זכאי לקבל דרכון ירוק?
התשובה לכך היא מי שהחלים מקורונה או שיימצאו בדמו נוגדנים לנגיף באמצעות בדיקה סרולוגית. ד"ר יותם שנהר, מנהל אגף המעבדות של קופת החולים לאומית, הסביר: "אנחנו מתחילים לפנות בשלב הראשון לבני בית של חולים מאומתים ולזמן אותם לבדיקות סרולוגיות. במקביל מבחינה מיחשובית, קופות החולים נערכות לרישום של הדרכון הירוק - רישום שיישאר גם בקופה וגם יישלח למשרד הבריאות".
אילו זכויות הדרכון מקנה כבר כעת?
ההנחיה לפטור מבידוד כבר בתוקף עבור מי שיימצא עם נוגדנים לנגיף הקורונה בבדיקת דם סרולוגית. הפטור רלוונטי בין אם מדובר במפגש עם חולה מאומת ובין אם מדובר בחזרה ארצה ממדינה אדומה. הוחלט על פטור מחובת בדיקה בבדיקות רוטינות. אחת המחשבות שמשרד הבריאות מקדם,הוא גם פטור מבדיקה עבור מי שנדרש לסקרים, כמו סקר מגן חינוך וסקר מגן אבות ואימהות בבתי האבות.
אילו זכויות יקנה הדרכון הירוק בעתיד?
פרופ' גילי רגב, מנהלת היחידה למניעה ובקרת זיהומים בשיבא, מסבירה: "בלי בקרה לא נוכל להמשיך לנהל את החיים כאן כי נעבור מגל קורונה אחד לאחר. יש רעיונות תיאורטיים שעומדים על הפרק כך שאם יהיה סגר שלישי זה יפתור אנשים מהסגר, או לחלופין במסגרת הפיילוטים לשחרור המשק, ייתכן שיינתן יתרון למי שיישא בתעודת מחלים. למשל שימוש נרחב שיקנה כניסה לחדרי כושר, בתי כנסת ומוסדות חינוך".
האם יש תאריך תפוגה לדרכון הירוק?
נכון להיום אין החלטה מתי יפוג תוקפו של הדרכון הירוק, ועל כן כרגע מי שיישא בו יהיה פטור מן ההגבלות ללא תאריך תפוגה. אבל במשרד הבריאות דנים באפשרות שהתעודה תהפוך לזמנית. מחקרים מצביעים על כך שהנוגדנים נשארים בדם לתקופה של כחמישה חודשים ולאחר מכן חלה ירידה בכמות הנוגדנים. פרופ' רגב מסבירה: "לא כל הנדבקים מפתחים נוגדנים ובין אלו שכן, חלה ירידה ברמת הנוגדנים לאורך זמן. לכן יש צורך בתאריך תפוגה – למשל להגדיר את התעודה עבור תקופה של שלושה חודשים, ולאחר מכן לחייב לעבור בדיקה נוספת על מנת להאריך את התוקף".
איך נוודא שלא יזייפו את הדרכון?
למרות שהתקיימו כמה דיונים בנושא, עדיין לא הוגש המתווה הסופי שבאמצעותו ניתן יהיה לאפשר את החרגת המחלימים באופן בטוח. ח"כ יעקב אשר, יו"ר ועדת החוקה, אמר: "כבר לפני חודשיים הצעתי לבכירי משרד הבריאות לקדם הנפקת תעודת מחלים שתפטור מבידוד ומהגבלות נוספות אנשים שהחלימו מהנגיף או פיתחו נוגדנים אליו, וכך נוכל לשחרר את המשק. כיום יש למעלה מ-300 אלף מחלימים במדינה, ולהערכת המומחים המספר גבוה אף יותר ומתקרב למיליון. לגבי שאלת הזיוף: הצענו בוועדה לייצר כרטיס מגנטי או כל רעיון יצירתי אחר שיהיה מקובל על משרד הבריאות וישמור על אמינות הנתונים".