"אנחנו רואים שיש מקומות מסוימים שההיענות והמודעות טובה יחסית ומקומות אחרים שהיא נמוכה יותר", אומר בגילוי ממונה הקורונה בציבור החרדי, אלוף במיל' רוני נומה. בשיחה עם N12 ציין נומה: "יש קהילות שיש להן תפיסות עולם שונות והתפקיד שלנו להתמודד עם זה". אתמול (חמישי) חשף הפרופ' רוני גמזו כי אחוז החרדים מקרב הנדבקים בישראל עומד על 40% - למרות שחלקם באוכלוסייה הוא כ-8% בלבד. הממונה לציבור החרדי נומה מתאר: כך אנו נאבקים לבלום את התחלואה במגזר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"בשבועות האחרונים פנינו לראשי הישיבות ואמרנו להם שאסור שההדבקה ההמונית שאפיינה את תשעה באב תחזור על עצמה", אמר נומה. "אמרנו לרבני הישיבות: מי שחולה - שלא יוציאו אותו הביתה, וזה דיי הצליח. יש לנו סדר גדול של כ-3,000 תלמידי ישיבות חיובים, שבסיום ה'זמן' (פרק לימוד בישיבה שבסיומו יוצאים לחופשה) לא יצאו הביתה ונשארו במלוניות החלמה וישיבות המשך".

לדברי נומה, בנוסף לפנייה לראשי הישיבות נעשתה פנייה אישית גם למשפחות של תלמידי הישיבות: "אמרנו להם, מי שבא מישיבה הביתה חייב להיכנס לבידוד - ולאחריו עליו לגשת להיבדק בקופת החולים. בנוסף בתיאום עם קופות החולים נדגמו יותר מ-4,000 תלמידי ישיבות שאינם בהסדר מולנו".

בדיקת קורונה במגזר החרדי (צילום: נתי שוחט, פלאש/90 )
בדיקת קורונה במגזר החרדי | צילום: נתי שוחט, פלאש/90

בצל האירועים ההמוניים שנצפו בחסידויות שונות בימים האחרונים הדגיש נומה: "מדובר באתגר מורכב וגדול, כי אין הנהגה אחת. אין 'חכם' אחד שנותן הנחיה לכל הציבור, לכן אתה מראש מגיע למערכת שהיא מפוצלת, תחרותית והשיח הוא אישי-נקודתי. אתה ממש צריך לעבור בין חסידויות, לעתים אחת-אחת".

נומה תיאר כי בראייה החסידית, לדבריו, הדבר חשוב ביותר הוא השמחה. הוא סיפר על שיחות עם גורמים בחסידות, שקבעו: "אנחנו לא יכולים לגרום לציבור שלנו לחיות בפחדים וחוסר וודאות. אנחנו יודעים לשמור על המבוגרים בקהילה שלנו, לא נאבד את שמחת החיים ולימוד התורה".

נומה הוסיף: "אין דרך להמשיך מלבד להתעקש ולאכוף - ועל הדרך כל הזמן לנסות לייצר מודל שיאפשר מעקב על החסידויות, כמו שיש לנו מתווה שעוקב אחרי נתוני הקורונה בשיבות. המצב כיום - אם בישיבות יש לנו מעקב על כ-85 אחוז מהתלמידים - בחסידיות יש מעקב על רק 30 אחוזים. ואת זה אנחנו רוצים לשפר".

המאבק במגפה (צילום: יוסי זמיר, פלאש/90 )
המאבק במגפה | צילום: יוסי זמיר, פלאש/90

באמצע השבוע פרסמו שני גדולי הדור החרדים־ליטאים, הרב גרשון אדלשטיין והרב חיים קנייבסקי, מכתבים שבהם הורו לציבור החרדי לא להתפלל בבתי הכנסת ולא לארח אנשים בסוכות. הרב אדלשטיין החריף את הטון וקבע בבירור: "אין לארח ולהתארח בסוכות. זה מסוכן". נומה אמר: "זה חשוב ואני מקווה שזה יעזור לנו בהתמודדות עם הקפיצה בתחלואה".

"עשרות אלפים בישראל מפירים בידוד"

בתוך כך, ראש מטה פיקוד העורף, תא"ל איציק בר, אמר ל-N12: "סגר היא פעולה אלימה שמקפיאה מצב - אבל אם לא תהיה היענות אזרחית זה לא ישנה כמה סגרים נעשה. אנחנו יודעים היום על עשרות אלפים שנדרשים לבידוד ומפירים אותו".

לדברי בר, "בלי רתימה משמעתית של הציבור לא נצליח להוריד את רמת התחלואה. הסגר אומנם שם אותך במצב תודעתי אחר, אבל החובה של הדרג הבכיר היא לחשוב על הצעדים האופרטיביים שיגיעו אחריי הסגר. בנוסף, אם לא תהיה משמעת של האזרחים אנחנו נהיה באותו מקום ובאותו מצב שוב ושוב. עלינו לבצע פעולות דרסטיות כדי להוריד את היקף התחלואה להיקפים שיאפשרו לנו 'לחיות עם הקורונה'".

ראש מטה פיקוד העורף, תא"ל איציק בר (צילום: דובר צה"ל)
צילום: דובר צה"ל

תא"ל בר טען כי בשבועות האחרונים ישנו "שינוי חיובי" בשיתוף הפעולה עם החברה החרדית והנהגתה. הוא ציין כי מאות תושבים בחרו להתפנות למלוניות בכל אחת מן הערים החרדיות הגדולות.

בצל הביקורת שנשמעה בשבוע שעבר עם ההחלטה להקים מלונית החלמה לחולי קורונה בלב אזור מגורים בשכונת רמת החייל בצפון תל-אביב, אמר תא"ל בר: "בהחלטה הזאת להפוך חלק מהישיבה למלונית החלמה לחיוביים לנגיף, מנענו מאותם תלמידים שלקו בנגיף לצאת לחופשת 'בין הזמנים' למשפחותיהם. בפועל נמנעה הפצה נוספת של הנגיף לציבורים בריאים, נקטעה שרשרת הדבקה".

לסיכום אמר בר: "תמונת המצב שאנחנו רואים היום היא לא טובה, היינו רוצים לראות תמונה אחרת. המטרה שלנו שהמסרים מצילי החיים האלה יחלחלו, ותיווצר תודעה שתרתום אוכלוסיות נוספות חרדיות מפלגים נוספים, היינו רוצים לראות ישיבות וחסידיות נוספות שמצטרפות למודל הזה".