המגפה שאחרי המגפה: נזק נוסף שנגרם ממשבר הקורונה הוא ירידה משמעותית בשיעור הנבדקים לגילוי מוקדם של סרטן. אוקטובר הוא חודש המודעות לסרטן השד ומנתוני קופות החולים עולה: חלה ירידה דרמטית במספר הנבדקות לגילוי מוקדם של המחלה. בקופת החולים כללית נצפתה ירידה של כ-5% בבדיקות לגילוי מוקדם של סרטן. במכבי שירותי בריאות חלה ירידה של 16% ובלאומית ירידה של 17% בהשוואה לשנה שעברה. מנתוני הקופות עולה כי הירידה הדרמטית ביותר הורגשה בחודשים מרץ עד מאי - חודשי הסגר הראשון.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
פרופ' משה פפא, מומחה בכירורגיה כללית, אונקולוגית וכירורגית שד במרכז הרפואי מדיקה אמר: "הווירוס לא חתם חוזה עם אף מחלה אחרת, ולכן הן ממשיכות להתקיים כבעבר. הסיכוי של אישה לחלות בסרטן השד בימי חייה עד גיל 83 הוא 13%. אולם החדשות הטובות הן שעקב המודעות והגילוי המוקדם מחד, הפעילות המחקרית הענפה והשינוי בגישה הטיפולית שבעקבותיה מאידך, אנו עדים למגמת ירידה בתמותה מהמחלה".
"גילוי מוקדם הוא קריטי להארכת תוחלת החיים וצמצום טווח הטיפול ותופעות הלוואי הנגרמות כתוצאה מכך", הוסיף פרופ' משה פפא. "בתקופה האחרונה ישנה ירידה בפניות לטיפול רפואי ובדיקות לגילוי מוקדם בעקבות החשש מקורונה. למרות המגפה, אסור לשכוח לשמור על הבריאות ולהיות מודעים לקיומו של סרטן השד, גשו להיבדק".
פרופ' אהוד קליין, ראש תחום הכירורגיה במכבי שירותי בריאות הסביר: "עם פרוץ מגפת הקורונה צפינו שנחזה בירידה בביצוע בדיקות ממוגרפיה על רקע החשש להגיע למרכזים רפואיים. לכן בזמן אמת עשינו מאמצים עילאיים לשכנע נשים באוכלוסיית הסקר להמשיך להגיע לבצע בדיקות בזמן. בין היתר הפעלנו ניידת ממוגרפיה מיוחדת שתעבור בשכונות בפריפריה שבהן יש שיעור נמוך של ביצוע בדיקות על מנת שהאישה תצטרך רק לרדת למטה לרחוב למס' דקות כדי לבצע את הבדיקה. חשוב להבין שכל אישה שמוותרת על ממוגרפיה מסכנת את חייה. סרטן השד הוא השכיח ביותר בקרב נשים בישראל והוא לא שמע על הקורונה. גילוי מוקדם פשוטו כמשמעו מציל חיים, הגיעו להיבדק".
כיצד הדבר משפיע בשטח על המחלקות האונקולוגיות?
ד"ר וילמוש מרמרשטיין, יו"ר איגוד האונקולוגיה טען: "עדיין לא ידוע לנו כמה רחבים הם ממדי הנזק. בעוד חצי שנה תושלם שנה מפרוץ המגפה בישראל ונוכל לראות האם באותה תקופה מגיעים אלינו חולי סרטן שנמצאים בשלבים מתקדמים יותר של המחלה ומה הסיבה לכך. ייתכן שנראה תופעה בה הגילוי של המחלה היה מאוחר יותר ויחזיר לאחור את ההתקדמות שהייתה בנושא הגילוי המוקדם. בזמן המגפה חולים שכבר אובחנו וזקוקים לטיפול, מקבלים אותו. עם זאת, אלה שכבר אובחנו ומקבלים טיפול, ממשיכים להגיע כמו בשגרה למערכים האונקולוגיים".
ד"ר שמואל רוכברגר, רופא קלינאי מומחה במחלקה פנימית וגסטרואנטרולוגיה, עוסק באבחון של סרטן מעי הגס אצל מטופלים. סיפר: "בגל הראשון היה צמצום דרמטי בבתי החולים ואנשים לא הגיעו כך שכל העסק התעכב ונדחה".
"עד היום עוד לא חזרנו לקצב של שגרה. אני רואה חולים שמגיעים אליי למרפאה כשמחלת הסרטן במעי הגס נמצאת בשלב מתקדם יותר", המשיך ד"ר שמואל רוכברגר. "זה ודאי לא תורם לבריאות לגלות את התקדמות הסרטן בשלב מאוחר ובוודאי שבסופו של דבר יהיו לכך השלכות גם על התמותה. אם דוחים אבחנה של חולים בחודשים, בסופו של דבר אצל אלו שמתגלה בגופם סרטן זה כמובן מסכן אותם. יחלפו שנים עד שנוכל לאמוד את ממדי האירוע ולחשב את פערי הגילוי המוקדם שהפסדנו".