מסתמן - זמן המתנה ארוך לתרופות ולטיפולים החדשים: בעוד חולים רבים מחכים לאישור השנתי של סל התרופות, ל-N12 נודע היום (שלישי) כי מסקנות הוועדה שמאשרת את הטיפולים השונים - יוגשו רק בסוף חודש ינואר. חברי הוועדה צפויים להתחיל את שלב התעדוף, אך עד לרגע זה לא ידוע מהו התקציב שיעמוד לרשות הוועדה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
גם מעבר לדחייה של סוף חודש ינואר, תיתכן דחייה נוספת למועד אחר שאינו ידוע. שר הבריאות יולי אדלשטיין, פנה במכתב בו ביקש שתקציב הסל יעמוד השנה על 650 מיליון שקלים - אבל עד כה לא הושג הסכם בין משרדי האוצר והבריאות.
"עבור חולים כמוני הטיפולים התרופתיים יכול להציל חיים"
"זה עצוב שהחלטת ועדת סל התרופות נדחתה. כל יום שעובר הוא משמעותי לחולים רבים שממתינים לקבל את הטיפולים", אומר חיים דדון, בן 68, חולה בסרטן ריאה מסוג תאים קטנים הנחשב לאלים והאגרסיבי ביותר. דדון איבד שנה לפני האבחון במחלה את רעייתו מסרטן הלבלב, וזקוק לתרופה "אימפינזי". "עבור חולים כמוני הטיפולים התרופתיים יכולים להציל חיים וצריך להציב את נושא סל התרופות בראש סדר העדיפות הלאומי, ולא לדחות את קבלת ההחלטות שעלולה לגבות מחיר יקר".
רוית דניאל מקרית אתא היא אם לילד הסובל מתסמונת נדירה של מחלת האפילפסיה, שגורמת לפרכוסים ארוכים המובילים לקשיים התפתחותיים, קוגניטיביים ואף מסכני חיים. "נתנאל אובחן בגיל 3 חודשים כסובל מהתסמונת הזו. עברנו איתו שנים קשות מאוד של יציאה וכניסה מבתי חולים ומאשפוזים ממושכים. אנחנו איתו מסביב לשעון וחוששים מאוד מכל פרכוס. ההשלכות של הפרכוסים האלו משמעותיות מאוד והנזק שלהם הוא בלתי ניתן לתיקון. כל התנהלות המשפחה סובבת סביב הפרכוסים שלו", היא מספרת. "זה מאתגר מאוד במיוחד בתקופת הקורונה בין סגר אחד לשני".
עבור בנה של רוית, כל יום של עיכוב מרחיק ממנו את הסיכוי לקבלת התרופה: "נתנאל לא הולך למוסד הלימודים עוד מחודש מרץ כדי שלא יקרה לו משהו חלילה. אני מתפללת ומקווה שהתרופה 'אפידיולקס' תיכנס לסל הבריאות. מחכים בקוצר רוח להחלטה שיכולה להקל על בני ועל חיי ילדים נוספים".
מייסדת ומנכ"לית העמותה הישראלית לסרטן ריאה, ד"ר שני שילה, מסרה ל-N12 בתגובה: "דחיית פרסום החלטות ועדת הסל היא בשורה קשה לחולים. יש בישראל אלפי מטופלים שממתינים בקוצר רוח לאישור תרופות שמאריכות ומצילות חיים. העולם כולו מתמודד עם מחלת הקורונה, אבל אסור לשכוח גם את החולים במחלות האחרות שזקוקים לטיפול שיכול להציל את חייהם".
ממשרדי הבריאות והאוצר נמסר בתגובה להיעדר התקצוב: "המשרדים עובדים על מנת לגבש מסגרת תקציב לוועדה לפני שלב התעדוף".