האם בדיקת קורונה שלילית מגנה עלינו? עם יישום ההקלות באסטרטגיית היציאה, עולות על הפרק הצעות להחזרה פעילות המשק בכפוף להצגת תוצאה שלילית בבדיקת קורונה. יו"ר השלטון המקומי חיים ביבס הציג אתמול בוועדת החוקה של הכנסת מתווה לפתיחת קניונים, אוניברסיטאות ומפעלים בכפוף להצגת בדיקת קורונה שלילית - שתהיה בתוקף מ-72 השעות האחרונות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
המתווה מציע כי אזרחים שיבצעו את הבדיקות יוכלו להציג אותן בכניסה לעסקים שיעבדו על פיו, ובכך להחזיר לשגרה ענפים נוספים במשק. פרויקטור הקורונה היוצא פרופ' רוני גמזו ומחליפו פרופ' נחמן אש הודיעו על תמיכתם במתווה וצפויים לנסות לקדם אותו בישיבת קבינט הקורונה, תחילה כפיילוט בעשרה יישובים בארץ.
על פי מחקרים בין-לאומיים שנעשו בחודשים האחרונים, תקופת הדגירה הממוצעת של הנגיף אצל חולים ללא תסמינים עומדת על כחמישה ימים. מהמחקרים עולה שאדם שהינו נשא של הנגיף מתחיל להדביק אחרים החל מיומיים לפני הופעת התסמינים, ופוטנציאל ההדבקה מגיע לשיאו ביממה שלפני הופעת הסימפטומים.
פרופ' אייל לשם, מומחה למחלות זיהומיות בבית החולים שיבא תל-השומר, הסביר: "מספר שעות לפני שמופיעים התסמינים זו התקופה הכי מדבקת. כיממה לפני הופעת החום זה עיקר הפרשת הנגיף. כמובן שכאשר אדם משתעל, הוא מפיץ כך את הנגיף יותר. 9 ימים אחרי הופעת התסמינים אף אחד לא מדבק יותר. מי שעלול להיות מדבק גם לאחר 9 ימים, אלה אנשים מאוד חולים, מדוכאי חיסון או אנשים שעברו מחלה קשה".
לדבריו של פרופ' לשם, הצגת בדיקה שלילית הוא אכן פיתרון ישים: "בהחלט יש היגיון בהצגת בדיקה שלילית שנותנת ביטחון רב בזה שאתה לא מדבק כרגע. לכן, ניתן להחליט אילו פעילויות תוכל לבצע כמו טיסה, הגעה לבית ספר ולעבודה או יציאה לחופשה. בדיקות ה-PCR שנהוגות כיום במעבדות שאושרו על ידי משרד הבריאות בישראל יודעות להצביע על כמות הנגיף המופרש מהנבדק באותו הזמן, ובכך ניתן לדעת האם ישנה סבירות גבוהה שידביק אחרים. בדיקות 'אנטיגן' לעומת זאת - יודעות רק להגיד האם יש או אין נוגדנים בדם לנגיף אך לא יענו על השאלה האם הנדגם עשוי להדביק אחרים".
ד"ר אבי מזרחי, מנהל מחלקת הקורונה בבית החולים אסף הרופא, מציג עמדה אחרת: "במישור הפרקטי זה לא אומר כלום כי גם אם התקבלה תוצאה שלילית, ייתכן שנדבקתי. זאת מכיוון שלוקח בין יומיים-שלושה מרגע ההדבקה עד לביטוי חיובי בדגימה. מהצד השני גם אם הבדיקה החיובית, זה לא אומר שאני מדבק. דבר כזה יכול להכניס אנשים לבידוד סתם. בדיקת סקר שכזו תביא ליותר פגיעה מאשר תועלת. הרגישות והסגוליות של הבדיקות גם כן מוטלת בספק, מה שעלול לגרום להטייה גדולה של מהלך המגפה בציבור".
ד"ר מזרחי הוסיף: "קרוב לוודאי שאדם יהיה מדבק ביותר עם תחילת הסימפטומים שלו ובשעות שלפני כן. בשלב זה העומס הנגיפי בגוף הוא הגבוה ביותר. לעומת זאת, אנו יודעים ש-72 שעות לאחר הגדרת החלמה מהמחלה - סיכויי ההדבקה נמוכים עד אפסיים".