תקווה לחולות סרטן שד גרורתי: מחקר חדש שהוצג בכנס הסרטן העולמי בסן אנטוניו שבארצות הברית (SABCS) מצא שנשים עם סרטן שד מתקדם וגרורתי שטופלו בתרופה "אנהרטו", הצליחו לשרוד יותר מ-20 חודשים מרגע קבלת הטיפול. מינהל המזון והתרופות האמריקני (ה-FDA) אישר בהליך בזק את הטיפול לאור היעילות הגבוהה של התרופה והיא אף עשויה להיכלל השנה בסל הבריאות בישראל.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
התרופה החדשה, שפותחה בחברת אסטרה-זנקה, מיועדת לחולות סרטן שד גרורתי מסוג 2 HER, שמיצו את כל הטיפולים הקיימים והאופציה היחידה שנותרה להן היא כימותרפיה עם רעילות גבוהה, תופעות לוואי קשות ושיעורי תגובה נמוכים. על פי תוצאות הביניים, 74% מהחולות שנטלו את "אנהרטו" שרדו יותר מ-18 חודשים מרגע קבלת הטיפול וההערכה היא שמשך חייהן של החולות אך יהיה ארוך יותר באופן משמעותי בשלב האחרון של המחקר.
במחקר השתתפו 253 חולות סרטן שד גרורתי במרכזים רפואיים בארצות הברית, יפן, דרום קוריאה, ספרד וצרפת. החולות קיבלו את התרופה לאחר שכל הטיפולים שקיבלו כשלו ומחלתן התקדמה. על פי הממצאים שפורסמו בכנס 61.4% מהנשים הגיבו לטיפול – שיעור גבוה במיוחד בקרב הטיפולים בסרטן ובפרט בהשוואה לכימותרפיה. משך התגובה הממוצע לטיפול עמד על כמעט 21 חודשים והמחלה לא התקדמה בממוצע 19.5 חודשים. גם תקופה זו ארוכה במיוחד בהשוואה לטיפולים אחרים.
"תוצאות המחקר מלמדות אותנו שיש עדיין אפשרות טיפול טובה גם בחולות עם סרטן שד גרורתי", אמר ד"ר שאנו מודי, אונקולוג מומחה בסרטן השד מבית החולים "ממוריאל סלואן קטרינג" בניו יורק והחוקר הראשי. "התרופה הזו מאפשרת טיפול אפקטיבי מבחינה קלינית וזה בשורה חשובה, מפני שאין כמעט טיפולים במחלת הסרטן שהצליחו להאריך את חיי החולים בשלב הזה של המחלה".
סרטן שד היא מחלת הסרטן השכיחה ביותר בקרב נשים בעולם. כשהמחלה מתגלה בשלב מוקדם, שיעורי הריפוי גבוהים, אך בסרטן שד גרורתי הסיטואציה הופכת למורכבת יותר ושיעורי הריפוי נמוכים באופן משמעותי. מעל לאלף נשים בישראל נפטרות מדי שנה מהמחלה ורק 27% מהנשים עם סרטן שד גרורתי שורדות יותר מחמש שנים. אחת מארבע נשים המאובחנות עם סרטן שד סובלות מגידול שבו יש ביטוי יתר לחלבון HER 2.
כיום קיימים טיפולים יעילים לסוג זה של סרטן, אולם בשלב מסוים החולה מפתחת עמידות לתרופה, המחלה מתקדמת והיא נזקקת לטיפול שונה. לאחר כישלון של שני טיפולים, אין מענה טיפולי יעיל עבור החולות ורובן מקבלות כימותרפיה שמסייעת לעצור את המחלה רק ל-6 חודשים בממוצע.