נגיף הקורונה מסתובב בעולם כבר קרוב לשנה. ולמרות שנחשב לנגיף שתוקף בעיקר את דרכי הנשימה, אינספור דיווחים על תופעות לוואי שמותירות נזקים באיברים שונים בגוף הוכיחו לנו כי מדובר בנגיף שונה בעל פוטנציאל לנזקים ארוכי טווח. עד כה נראה כי לא רק חומרת המחלה שונה אצל אנשים שונים, אלא גם תופעות הלוואי. דיווחים על אנשים שסובלים מאובדן זמני של חוש הטעם והריח, אחרים על בעיות בשמיעה, נשירת שיער, פריחה בעור, קרישי דם ועוד. כעת מצטרפים לרשימה דיווחים על בעיות בחלל הפה, ביניהן חולשה בחניכיים ובשיניים, שינוי בצבע השיניים ואף נשירת שיניים.
עוד מוקדם מכדי לקבוע שבעיות בחלל הפה הן תופעת לוואי רשמית נוספת של נגיף הקורונה, אך ישנם מומחים שחושדים כי הווירוס עשוי להשפיע על זרימת הדם לחלל הפה, מה שיכול להוביל לכאבים ולבעיות בחניכיים ובשיניים.
בחודש פברואר בנה בן ה-12 של דיאנה ברנט חלה בקורונה. הוא הצליח להבריא, אך החודש, תשעה חודשים לאחר שהחלים מהנגיף, הוא החל לסבול מבעיות בשיניים, שהתגלו כתופעת לוואי של וירוס הקורונה. שיניו החלו להיות חלשות ואחת השיניים (לא שן חלב) אף נשרה. "בן ה-12 שלי הרגע איבד שן קדמית ושאר השיניים שלו רופפות...מתברר שזה כתוצאה מנזק בכלי הדם, 9 חודשים לאחר שחלה בקורונה. אלוהים אדירים, בבקשה...אני מתחננת בפניכם, קחו את זה ברצינות. בשבילכם. בשביל הילדים שלכם. בשביל כולם", צייצה דיאנה ברנט בטוויטר מוקדם יותר החודש. לאחר מכן הוסיפה כי "אני מתמודדת עם נגיף הקורונה בדרך כזו או אחרת מהיום הראשון. אבל ייתכן שהיום הזה שבר אותי".
My 12yo just lost an adult front tooth and his other teeth are loose... it turns out from vasculature damage 9 months after Covid.
Omg. PLEASE... I beg of you, take this seriously. For you. For your kids. For everyone.
נראה כי השן של בנה נשרה ללא דימום וזה משך את תשומת ליבה של ברנט. זו עשויה להיות הוכחה לכך שיש בעיה בזרימת הדם באזור.
ברנט הקימה קהילה אינטרנטית שתומכת ומקשרת בין מחלימי קורונה שונים, עד כה יותר מ-100 אלף אנשים הצטרפו לקהילה. לפי "הפינגטון פוסט", חיפוש בעדויות של אנשים המשתייכים לקהילה זו, חושף כי ישנם לא מעט דיווחים על תופעות לוואי בשיניים, ביניהן שיניים שנעשות אפורות, שיניים רופפות, חניכיים כואבות ורגישות. במרבית המקרים, לאנשים הללו לא היו מחלות רקע בחלל הפה ונראה שהם בריאים.
עוד ב-mako בריאות:
>> מחקר חדש חושף מידע אופטימי על נוגדנים
>> התלוננה במשך שנתיים לרופאים – עד שמתה מסרטן
>> הטעות הנפוצה שכולם עושים במקלחת
אז מה יכול להיות הקשר בין נגיף הקורונה לחלל הפה, כשמדובר בנגיף שבעיקר פוגע בריאות? למומחים יש כמה תאוריות:
בעיה במחזור הדם
אחת הסברות הרווחות היא שהבעיות בחלל הפה עשויות להיגרם כתוצאה מבעיה בזרימת הדם. ידוע כי הנגיף תוקף כלי דם ויכול לגרום לקרישי דם מסכני חיים. כאשר יש בעיה בזרימת הדם לאיברים בגוף – הם נפגעים. לכן נמצאו נזקים רבים כתוצאה מפגיעה בזרימת הדם על ידי נגיף הקורונה, כמו במוח, בכליות ובלב. וייתכן מאוד שפגיעה זו בזרימת הדם יכולה גם להוביל לבעיות בחניכיים ובשיניים. החניכיים, כמו גם הלסת שלנו, מחוברות לכלי דם רבים.
עומס נגיפי בחלל הפה
ידוע כי נגיף הקורונה חודר לגוף באמצעות תאים הנקראים ACE2. מדובר בקולטנים שנמצאים באזורים שונים בגוף, כולל הריאות – וגם הפה. למעשה, בחלל הפה ישנם לא מעט קולטני ACE2, מה שיכול להוביל לשגשוג של נגיף הקורונה בחלל הפה. מחקרים קודמים אכן הראו כי פעולות הקשורות להיגיינת חלל הפה – כמו צחצוח שיניים ושטיפה במי פה – יכולות להפחית את הסיכון להידבק בקורונה. גם מחקרים שנעשו מטעמן של חברות המייצרות משחות שיניים תומכים בממצאים הללו.