החיסון המדובר של פייזר נגד קורונה בדרך לארץ: ראש הממשלה נתניהו שוחח היום (רביעי) עם מנכ"ל חברת פייזר ואמר כי הושגה התקדמות בנוגע לרכישת חיסוני הקורונה שפיתחה החברה, שהוכיחו יעילות של 90%. הערב חשפנו במהדורה המרכזית כי סוכם על רכישת 6 מיליון מנות חיסון.
בשיחה שקיימו הלילה מנכ"ל פייזר אלברט בורלה וראש הממשלה נתניהו סיכמו השניים כי חתימה על הסכם בין ענקית התרופות לישראל תתאפשר כבר בימים הקרובים. המשנה ליועץ המשפטי רועי שיינדורף והיועץ המשפטי של חברת פייזר שוחחו ביניהם בכדי להסיר את החסמים והקשיים הבירוקרטיים שיסייעו לחתימה מהירה על ההסכם.
בשיחה בין נתניהו לבין מנכ"ל החברה שהתקיימה אמש, סוכם על אספקה של שלושה מיליון חיסונים לישראל – למעשה מדובר ב-6 מיליון מנות, אבל כל מתחסן מקבל שתי מנות – כך שלמעשה מדובר בחיסונים עבור 3 מיליון איש.
נתניהו שוחח עם מנכ"ל פייזר לאחר שהמגעים שקיים משרד הבריאות מול החברה, לרכישת כמות נמוכה הרבה יותר של חיסונים (כמה מאות אלפי מנות), לא הבשילו. בין ראש הממשלה למנכ"ל התקיים שיח פתוח, זאת לאחר שהתברר שמדובר ביהודי מסלוניקי שסיפר לנתניהו שנישא בבית הכנסת בעיר היוונית שבו ביקר בעבר ראש הממשלה.
השיחה שהתנהלה בין נתניהו למנכ"ל הייתה ארוכה והוגדרה על ידי נתניהו 'חמה ולבבית'. במהלך השיחה התחייב המנכ"ל לספק לישראל את החיסונים ואפילו עלתה במהלכה הסוגייה המשפטית-ביורוקרטית וההבנה שכל העניין החוזי מורכב מאוד בישראל ביחס למדינות אחרות.
"אני פועל כל הזמן להביא חיסונים לישראל, והיום יש לי בשורה חשובה", הודיע נתניהו, "סיימתי עכשיו שיחה מאוד חמה ולבבית עם אלברט בורלה מנכ"ל חברת פייזר. החברה הודיעה שלשום שהיא פיתחה חיסון נגד הקורונה עם יעילות של 90%. כל העולם רוצה לקבל את התרופות שלה. אנחנו מנהלים איתם משא ומתן".
"ביקשתי לשוחח איתו, הוא מיד נענה", הוסיף נתניהו ואמר: "מתברר שאלברט בורלה מאוד גאה במוצאו היווני ומוצאו היהודי מסלוניקי, והוא אמר לי שהוא מאוד מעריך את טיפוח היחסים בין יוון לישראל, שאני מוביל בשנים האחרונות. אחרי השיחה הזאת, שהייתה מאוד עניינית ומאוד מעשית, אני משוכנע שאנחנו נשלים את החוזה עם חברת פייזר. זאת בשורה מאוד חשובה להבאת חיסונים רבים לכם אזרחי ישראל. שיהיה בהצלחה".
למרות האופטימיות, עדיין עולות שאלות לא מעטות: עד כמה החיסון שפיתחה פייזר באמת יתברר בסוף כיעיל ואם כן, מתי הוא יגיע לישראל – ובאיזו קדימות, כלומר היכן ישראל נמצאת בתור בהשוואה למדינות אחרות.
"הסיפור של נתניהו ומנכ"ל החברה מסלוניקי מרגש, אבל הוא נועד לחפות על מחדל גדול ומתמשך", מסרו הערב גורמים הבקיאים במו"מ עם החברה בתגובה להתפתחויות. "ישראל הימרה על מודרנה וניהלה מו"מ מאוחר ומביך עם פייזר. נקווה שלא נשלם על זה, מוקדם מדיי לשמוח".
ישראל תקבל חלק ממנות החיסון שיוקצו לארצות הברית?
החיסון של פייזר נוסה עד כה ב-43,500 נבדקים ב-6 מדינות - ועד כה לא נמצאו בעיות. פייזר נערכת להגיש אישור חירום מה-FDA (מנהל התרופות האמריקני) לשימוש בחיסון עד סוף החודש הבא, כלומר עד סוף 2020.
ענקית הפארם פייזר היא רק יצרנית אחת מתוך 12 בעולם שנמצאות בשלבים מתקדמים של פיתוח חיסון לקורונה - אך היא הראשונה שמציגה ממצאים כה מעודדים לאחר ניסוי בהיקף כה נרחב.
החיסון שלה נשען על גישה ניסיונית לחלוטין שכוללת הזרקת חלק מהקוד הגנטי של הנגיף במטרה להכשיר את המערכת החיסונית של הנבדקים. כדי להתחסן יש צורך בקבלת שתי זריקות בהפרש של שלושה שבועות, בפייזר טוענים שלאחר המנה השנייה - החיסון כבר עובד. הנבדקים היו מארה"ב, גרמניה, ברזיל, ארגנטינה, דרום אפריקה ומטורקיה, ובכל המדינות הללו התקבלו תוצאות דומות.
בפייזר מאמינים שהחברה תוכל לספק 50 מיליון מנות עד סוף השנה וכ-1.3 מיליארד עד סוף 2021. כעת כל שנותר הוא שה-FDA, מנהל התרופות האמריקני, יעניק את האישור הנכסף לחיסון. נשיא ארה"ב הנבחר ג'ו ביידן אמר שמדובר ב"חדשות נהדרות", אך אמר כי הוא צופה שייקח חודשים ארוכים עד שיהיה בתפוצה נרחבת.