מבצע חיסוני הקורונה יוצא לדרך: 600 נקודות חיסון ייפרסו ברחבי הארץ, והחל מיום ראשון הבא קופות החולים צפויות להתחיל בחיסון האוכלוסייה נגד הנגיף. בשיחה עם N12 מנהלי מבצע החיסונים מכל הקופות מתארים כיצד הוא צפוי להתנהל ומציפים גם את השאלות שנותרו פתוחות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
התאריך שנקבע על ידי משרד הבריאות לתחילת חיסון האוכלוסייה הוא שבוע מהיום, 20 בדצמבר, אך אם המלאי יגיע לקופות החולים לפני כן, צוותי רפואה בבתי החולים יקבלו אותו עוד השבוע. כלנית קיי, מנהלת מבצע חיסוני הקורונה וראש אגף סיעוד בקהילה בשירותי בריאות כללית, מתארת: "אם החיסונים יועברו אלינו כבר השבוע, צוותי מערכת הבריאות במחלקות הקורונה יהיו הראשונים להתחסן. נכון לרגע זה עוד לא ידועה לנו כמות החיסונים הראשונית שתועבר אלינו, אבל מתוך הפקת לקחים של מבצע חיסוני השפעת, היינו רוצים שכל מי שיהיה מעוניין לבוא ולהתחסן יוכל להגיע, ולא להגביל לאוכלוסיות היעד. הכול מותנה במלאי החיסונים ובהנחיות שנקבל".
בשלב הראשון – לא תינתן האפשרות להתקשר ולהזמין תור לחיסון נגד קורונה. קופות החולים ייצרו קשר יזום עם האוכלוסיות בסיכון ויקבעו להם מראש שני תאריכים: מועד אחד לקבלת מנת החיסון הראשונה ומועד נוסף בפער של שבועיים עד חודש לקבלת מנת החיסון השנייה. "מרגע קבלת החיסון על ידי האחות, המטופל יצטרך להמתין רבע שעה כדי לוודא שאין תופעות לוואי חריגות", מסבירה כלנית קיי. "הנחיה נוספת שניתנה על ידי משרד הבריאות היא שיש להמתין שבועיים מקבלת חיסון לשפעת ועד החיסון לקורונה – כדי שנוכל להבדיל אם יהיו תופעות לוואי – מי מהחיסונים אחראי להם".
מנכ"לית קופת החולים מאוחדת, סיגל רגב רוזנברג, אמרה בשיחה עם N12: "אנחנו ערוכים לבצע 60 אלף חיסונים ביום, וכך תוך חודש להגיע למעל מיליון מתחסנים".
האתגר הלוגיסטי שיעמוד בפני הקופות הוא שאחרי שהחיסונים יוצאים מהקפאה עמוקה של מינוס 70 מעלות בחוות ההקפאה של חברת טבע וס.ל.א, יש להשתמש בערכות תוך חמישה ימים. בכל חבילת חיסונים ישנן 1,000 מנות חיסון, אבל כעת עמלים על אפשרות לפרק אותן לחבילות קטנות יותר של 50 או 100 מנות חיסון. רגב-רוזנברג אמרה: "כל עוד אין שני מיליון חיסונים בישראל – אין טעם לפתוח את מבצע החיסונים, כי המטרה היא לערוך חודשיים אינטנסיביים של חיסון אוכלוסייה כדי שלא נגיע למצב שחיסונים נזרקים לפח. ההמלצה שלנו היא להרחיב את החיסונים לגילים נוספים ולא להתחיל רק עם האוכלוסיות בסיכון".
קראוונים ישמשו כמתחמי חיסון נודדים ויעברו בין יישובים קטנים ברחבי הארץ כדי להגדיל את הפריסה, ומנגד, למנוע בזבוז של חיסונים אם ההיענות תהיה נמוכה באזור מסוים. רגב-רוזנברג הוסיפה: "נורא חשוב שתהיה הסברה של מנהיגי המגזרים בחברה הערבית והחרדית. כדאי להפיק לקחים מן השלבים הראשונים של המגפה, אסור לנו לפספס פעם נוספת את האוכלוסיות הללו".
בקופת החולים מכבי הזמינו ברגע האחרון 120 מקררים ייעודיים כדי לוודא שמבצע החיסון יתנהל כמצופה. סיגל דדון לוי, ראש חטיבת התפעול במכבי שירותי בריאות ומנהלת מבצע חיסוני הקורונה במכבי, אמרה: "אנו ערוכים לבצע 25 אלף חיסוני קורונה ביום, ונפרוס 220 עמדות שיעבדו מהבוקר עד לשעות הערב המאוחרות וגם בסופי השבוע. אנחנו צפויים לקבל עדכון בימים הקרובים על כמות החיסונים שנקבל ובהתאם נתחיל בתיאום תורים. המטרה להגיע ליום ראשון כשכל היומנים מלאים".
דדון-לוי הוסיפה: "במעמד זימון התור הראשון – נזמן גם את התור השני, ונדאג לעשות תזכורות טלפוניות כדי להסביר את החשיבות בהגעה למנת החיסון השנייה". תמריץ נוסף שיעודד את הציבור שלא לפספס את מנת החיסון השנייה הוא הנפקת הדרכון הירוק שיאפשר פטור מהגבלות מסוימות, רק בכפוף לקבלת שתי מנות החיסון.
פרופ' שלמה וינקר, ראש חטיבת הרפואה בלאומית שירותי בריאות, אמר: "אנחנו ננהל מעקב וכל מי שיגיע לקבל את המנה הראשונה, יקבל אוטומטית תור לקבל גם את המנה השנייה. אני לא חושב שמאה אחוז מאלו שקיבלו את המנה הראשונה יבואו לקבל את המנה השנייה. אם יגיעו 90 אחוז לחיסון השני זו תהיה הצלחה. אנשים יצטרכו לחכות שייצרו איתם קשר, אחרת קווי הטלפון שלנו יקרסו. בסופו של דבר אנחנו רוצים שכולם יתחסנו והתעדוף נעשה כדי למנוע את העומס בהתחלה. לכן יהיה צריך להיות עם יד על הדופק. יש אוכלוסיות שידוע לנו ששם שיעורי ההתחסנות נמוכים יותר, למשל במקומות בהם יש מתנגדי חיסונים. חשוב לנו שאנשים יגיעו להתחסן בלי שום חשש. מפיצים פייק ניוז ודיסאינפורמציה בעניין החיסון. האישור של החיסונים נעשה כמו כל החיסונים שנעשו עד היום, הוא בטוח ולא צריך להתרגש משטויות שרצות ברשת".