ישראל נערכת לקבלת מיליוני חיסונים בחודשים הקרובים והיום (חמישי) מתברר כי יכול להיות שהכמות שכבר נמצאת בארץ גדולה בהרבה מזאת שסברו תחילה. החיסונים מתוצרת פייזר מגיעים בבקבוקים קטנים שכל אחד מהם מכיל חמש מנות חיסון. אלא שעם הגעתם התגלה שהכמות מספיקה לעיתים לשש ואף לשמונה מנות, וברחבי העולם מתמודדים עם הדילמה: האם לזרוק את העודפים או להשתמש בהם כדי לחסן יותר אנשים. מנהל התרופות והמזון האמריקני (FDA) אישר שניתן לעשות שימוש בעודפים, כל עוד הם מספיקים בדיוק למנה נוספת מאותו הבקבוק ולא פחות מכך.
כתבות נוספות על החיסון לקורונה:
- חיסונים לקורונה: המדריך המלא לקראת מבצע החיסונים
- היתרונות והחסרונות: תופעות הלוואי של החיסון לקורונה
- פטור מבידוד: ההטבות שיינתנו למתחסנים
- מי יהיו הישראלים הראשונים שיקבלו את החיסון?
- יש לכם נוגדנים לקורונה? גם אתם כנראה תצטרכו להתחסן
באגף הרוקחות במשרד הבריאות צפויים להכריע בסוגיה, אך המדיניות כעת היא לנקוט במשנה זהירות ולא להשתמש בהם. בקופות החולים לעומת זאת יש מי שחושב שהחלטה כזו תהיה שגויה. "כדאי לנצל כל מנת חיסון שהגיעה לישראל ולא לבזבז את העודפים", אומר בכיר באחת מקופות החולים.
אם משרד הבריאות יאשרו לקופות לעשות שימוש בעודפי הבקבוקונים, הדבר יכול להוביל לכך שבמקום שמונה מיליון מנות חיסון, שמספיקים לארבעה מיליון מתחסנים, מתוצרת פייזר, יהיו בישראל תשע מיליון ושש מאות אלף מנות חיסון של החברה. בהינתן העובדה שכל מתחסן צריך לקבל שתי מנות - התוספת הזאת יכולה להספיק ל-800 אלף איש נוספים. נכון להיום אין המלצה מפורשת של חברת פייזר מה לעשות עם עודפי החיסונים. אך הם מדגישים שאם הכמות שנותרה לא מספיקה למנת חיסון שלמה, יש לזרוק אותה.
בתדרוך של אגף האפידמיולוגיה במשרד הבריאות לקופות נכתב: "כל מגש מכיל 195 בקבוקונים עם 5 מנות לכל בקבוקון. הבקבוקון הרב-מנתי מאוחסן בהקפאה ומחייב הפשרה לפני המיהול. אחרי ההפשרה, יש למהול את התרכיב בבקבוקון המקורי עם 8.1 מ"ל של תמיסה להזרקה, בטכניקה סטרילית. אין להשתמש במי מלח בריכוז אחר. יש להפוך את התמיסה המהולה 10 פעמים אך אין לנער אותה. אחרי המיהול, התרכיב מכיל 5 מנות של 0.3 מ"ל ויש להשתמש בתרכיב המהול תוך 6 שעות".
מארבעת קופות החולים: כללית, מכבי, מאוחדת ולאומית, נמסר בתגובה: "נפעל בהתאם להנחיות אגף הרוקחות במשרד הבריאות".
מחברת פייזר נמסר בתגובה: "כל מנה חייבת להכיל 0.3 מ"ל של חיסון. לאחר דילול, הבקבוקון מכיל מספיק חיסון לחמש מנות לפחות. כמות החיסון שנותרה בבקבוקון לאחר חמש מנות עשויה להשתנות, ותלויה בסוג המחטים והמזרקים בהם משתמשים. בשלב זה איננו יכולים לספק המלצה לשימוש בכמות החיסון שנותרה מכל בקבוקון. מחסנים צריכים להתחשב במדיניות המוסד שלהם. אם כמות החיסון שנותרה בבקבוקון אינה יכולה לספק מנה נוספת מלאה של 0.3 מ"ל, על המחסנים להשליך את הבקבוקון ואת כל נפח העודף".