האם חולי אסתמה בסיכון נמוך יותר להידבק בקורונה? מחקר ישראלי חדש סבור כי התשובה לכך חיובית. המחקר התפרסם הלילה (בין ראשון לשני) בכתב העת של האיגוד האמריקני לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה, ונעשה על ידי קופת חולים לאומית בשיתוף עם פרופ' אלי מגן מבית החולים ברזילי באשקלון.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
במהלך המחקר נבדקו כ-38,000 מבוטחי קופת חולים לאומית שערכו בדיקות קורונה - 6% מהם נמצאו חיוביים לנגיף. החוקרים ניתחו את נתוניהם של חולי האסתמה מתוך הקבוצות האלו, בהשוואה ליחסם באוכלוסייה, וגילו שדווקא חולי האסתמה סבלו משיעור נמוך יותר של הדבקה בקורונה - ביחס לשאר הנבדקים.
השכיחות של חולי האסתמה בקרב החיוביים לנגיף עמדה על 6.7%, והייתה נמוכה משמעותית משיעור חולי האסתמה מתוך הקבוצה השלילית - שעמד על 9.6% אחוזים. "הסיכון של חולים הסובלים מאסתמה להימצא חיוביים לקורונה היה נמוך יותר משל שאר האוכלוסייה", כותבים החוקרים במסקנותיהם.
מתוך אלו שכן נדבקו בנגיף, בדקו החוקרים האם חולי אסתמה סבלו מאשפוזים רבים או ממחלה קשה יותר - וגם כאן התבשרו בתוצאה מעודדת. ד"ר אילן גרין, מנהל המחלקה לרפואת משפחה, שעמד בראש מכון המחקר של לאומית אמר: "רצינו לבדוק האם אלו שחולים באסתמה סבלו מאשפוזים רבים יותר או מחלה קשה יותר, ומצאנו שלא. הסיכוי שלהם לא היה גבוה יותר לסבול ממחלה קשה מאשר אדם בריא".
התאוריה שחולי אסתמה מוגנים יותר מפני הדבקה בנגיף עלתה מכמה מחקרים שנערכו בעולם. "הסיבה לכך היא שקולטני ACE שקיימים בתוך הריאות של כל אדם, נמצאים בריכוז נמוך יותר בקרב חולי אסתמה. אותם קולטנים הם אלו שמאפשרים את חדירת נגיף הקורונה לגוף", מסביר ד"ר גרין.
במענה לשאלה האם ייתכן שהשכיחות הנמוכה של חולי האסתמה בקרב הנדבקים נובעת מכך שאלו נזהרו יותר, ד"ר גרין השיב: "הדבר עשוי להיות נכון עבור חולי אסתמה קשים, אבל מרבית חולי האסתמה הם חולים קלים שלא נוקטים בזהירות רבה יותר משאר האוכלוסייה. המחקר הצביע על כך שההדבקה הייתה נמוכה יותר גם בקרב החולים הקלים, לכן אנו מעריכים שזה לא היה גורם משפיע על הנתונים".
מחקרים אחרים בספרות הרפואית העלו את האפשרות שהטיפול בסטרואידים הוא זה ש'הגן' על החולים. על כך אמר ד"ר גרין: "אנחנו מצאנו שלא היה קשר בין הטיפול שקיבלו חולי האסתמה לבין השכיחות בהדבקה".