פרסום ראשון: מסמך שנשלח מטעם הפרויקטור לצוותים הרפואיים בשטח ובו מפורטות תופעות הלוואי של החיסונים, יחד עם השכיחות המדויקת של כל אחת מהן - הגיע לידי N12 ומתפרסם היום (ראשון) בפעם הראשונה. רוב תופעות הלוואי מהחיסון שכיחות יותר בקרב מחוסנים בגיל הנמוך מ-55 ולאחר המנה השנייה יותר מאשר לאחר הראשונה. תופעות הלוואי הנפוצות ביותר: כאבים באתר ההזרקה, עייפות, כאבי שרירים וכאבי ראש.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ד"ר טל ברוש מאסותא אשדוד, מזכיר הוועדה המייעצת של תעדוף חיסוני הקורונה, התבקש על ידי פרויקטור הקורונה פרופ' נחמן אש, לעדכן את הצוותים הרפואיים בבתי החולים ובקופות החולים, בנוגע לחיסוני הקורונה שהם אמורים להתחיל לקבל בקרוב בעצמם, ואחר כך - לחסן את הציבור הרחב. בין היתר, באופן שעוד לא פורסם עד כה, פורטו שם כל תופעות הלוואי של החיסונים מטעם פייזר, ומידת השכיחות של כל אחת מהן.
"לאחר שהחיסון נבדק ונמצא בטוח לשימוש בבעלי חיים, נבדקו השפעותיו על בני אדם במספר מחקרי אנוש גדולים, הגדול ביניהם היה שלב 3 במחקר שתוצאותיו דווחו לאחרונה", נכתב במסמך. "מחקר זה צפוי להימשך כשנתיים, והתוצאות שפורסמו מתארות את הבטיחות לאחר כחודשיים של מעקב בממוצע". בסך הכול החיסון נבדק על יותר מ-40 אלף אנשים, בכמה מחקרים וכמה ארצות. החיסון ניתן בשתי מנות על ידי הזרקה לתוך השריר. המנה הראשונה מיועדת לעורר את התגובה החיסונית, והמנה השנייה מיועדת לחזק אותה ולגרום לתגובת זיכרון לטווח ארוך.
"פרופיל תופעות לוואי שאינו חורג מפרופיל של חיסונים הנמצאים בשימוש"
בקרב 80%-60% מהמחוסנים בניסוי נצפו תופעות לוואי של כאבים באתר ההזרקה – ברובם כאבים קלים עד בינוניים. 7%-5% מהם סבלו מנפיחות או מאודם, שאצל רובם היו קלים עד בינוניים גם כן.
כמו כן, תופעות לוואי כלליות היו שכיחות יותר בקרב מחוסנים שגילם נמוך מ-55. 59%-34% מהמחוסנים סבלו מעייפות, 52%-25% דיווחו על כאבי ראש, 37%-14% סבלו מכאבי שרירים ועל כאבים במפרקים דיווחו 22%-9% מהמחוסנים. יש לציין כי כל התופעות הכלליות הופיעו בצורה שכיחה ביום השני לאחר החיסון ונמשכו לרוב כיממה. "נדיר שהמשיכו מעבר ליום השביעי", נכתב במסמך.
4% מתוך מי שגילם נמוך מ-55 העידו על חום לאחר קבלת המנה הראשונה מהחיסון, לאחר המנה השנייה – 16%, פי 4 מהם, העידו על חום גבוה. בקרב מבוגרים מגיל 55, 1% דיווחו על חום לאחר קבלת המנה הראשונה ואילו 11% לאחר המנה השנייה. ברוב המקרים החום היה נמוך מ-38.4, ודווחו מקרים מעטים של חום גבוה מאוד. נוסף על כך, רק 1% מכלל המתחסנים דיווחו על בחילה לאחר קבלת החיסון.
במסמך ציינו כי חלק מתופעות הלוואי היו שכיחות באופן לא מבוטל גם בקבוצת הפלצבו – קבוצת הנבדקים שאינם קיבלו את החיסון האמיתי – ולכן יש לייחס לכך משמעות.
לבסוף נאמר במסמך מטעם הפרויקטור כי "תוצאות המחקר מראות כי מדובר בחיסון בטוח לשימוש, עם פרופיל תופעות לוואי שאינו חורג מפרופיל של חיסונים הנמצאים בשימוש". עוד הוסיף כי תופעות הלוואי שנמצאו כוללות תופעות מקומיות וכלליות שברובן קלות ונמשכות לזמן קצר.
נשים בהיריון לא יחוסנו, מחלימים יהיו אחרונים בתור
לגבי הסיכון לטווח הארוך, עדיין אין ודאות מוחלטת בשל משך הזמן הקצר שעבר מתחילת הניסוי עד פרסום דוח הביניים של פייזר – חודשיים בלבד. אבל, בחיסונים שיצאו לשוק אשר דומים לחיסון של פייזר, אין סיכון יתר לתופעות לוואי מאוחרות. רוב תופעות הלוואי מהחיסון של פייזר נצפו בתוך ימים ספורים מקבלתו.
כמו כן, נאמר כי בשל המלאי המוגבל של החיסונים בישראל – בשלב זה מחלימים מקורונה יהיו בתחתית התעדוף לקבלת חיסון. לגבי חיסון ילדים טרם התקבלה החלטה. מצד אחד, הם לא בסיכון מהמחלה, אך מצד שני הם עלולים לסכן רבים אחרים על ידי הסיכוי להדבקתם. למרות שלא ידוע על סיכון מסוים, נשים הרות לא יחוסנו כלל כי המחקר לא בדק את האוכלוסייה הזו.
אחרי האישור של ה-FDA לחיסון של פייזר, השלב הבא בתהליך הוא פאנל יועצים של ה-CDC, שנפגש אתמול לדיון חירום והמליץ גם הוא על החיסון לגילי 16 ומעלה. בהמשך יפורסמו המלצות למרכזי החיסונים, והשלב הסופי לפני שמבצע החיסונים ייצא לדרך - חתימה של ראש ה-CDC.
בֶארה"ב מתחילים כבר היום בֶמבצע החיסונים, וממחר מיליוני אזרחים אמריקנים צפויים לקבל את מנות החיסון. משלוח ראשון כבר יצא ממתקן חברת פייזר במדינת מישיגן, והוא יועבר במבצע משולב של משרד ההגנה ומשרד הבריאות האמריקני אל מתקנים ממשלתיים ברחבי ארצות הברית. בשבוע הראשון יקבלו את החיסון כשלושה מיליון בני אדם.