ככירורגית פלסטית העוסקת בשחזורי שדיים לאחר מחלת הסרטן, אני עומדת יום יום מול נשים המתמודדות עם המחלה ורבות מהן לא מודעות לזכויותיהן בכל הקשור להשלכות האסתטיות של הניתוח והטיפולים שהן צפויות לעבור.
כשמודיעים לאישה שהיא חולה בסרטן השד וצפויה לעבור כריתה חלקית או מלאה של השד - עולמה חרב עליה. מתוך הסערה הרגשית הגדולה הזו היא צריכה להתחיל לדאוג לכירורג שד שינתח אותה, לאונקולוג שייתן לה ייעוץ, לבחור בית חולים, לעשות בדיקות דם , בדיקות הדמיה ועוד המון סידורים. בתוך כל הסידורים האלה השיקולים האסתטיים של "מה אני יכולה לעשות כדי שהשד שלי לא יהיה מעוות?" נדחקים לקרן זווית. היא נכנסת למעין מרוץ של להוציא את הפצצה הזאת מהגוף כמה שיותר מהר מבלי לחשוב על היום שאחרי, על איך שהיא תראה כשהיא תבריא.
פעמים רבות לצערי, הרופאים שאמונים על המחלה - הכירורג המטפל או האונקולוג, לא חושבים על הפן האסתטי. עבורם, במידה רבה של צדק, העיקר שהאישה תחלים מהמחלה וגם אם יש עיוות בשד זה לא סוף העולם. אני כפלסטיקאית, לעומת זאת, פוגשת את האישה הרבה פעמים אחרי שהחלימה ואז התוצאה האסתטית של השד היא אחד הדברים שהכי קשים לה להתמודד איתו. העיוות הזה, אותו היא פוגשת כל יום מול המראה באמבטיה הוא תזכורת מטרידה לתקופה שחלפה.
אז מה עליך לדעת?
כריתת שד היא מזמן כבר לא גיליוטינה שיורדת על החזה. המונח הנכון להשתמש בו הוא ריקון של השד ולא כריתת שד. הכירורג מרוקן את השד מתוכנו ומשאיר את מעטפת העור שמורה. תפקידי כפלסטיקאית הוא למלא את מעטפת העור הזאת בתוכן חדש - שתל סיליקון או רקמה מדופן הבטן. כמעט כל אישה היום יכולה לעבור את שחזור השד כבר במעמד הכריתה, גם אישה עם סרטן שד מתקדם. השחזור עצמו כמעט תמיד יכול להתבצע בשלב אחד כך שהאישה נכנסת לניתוח עם השד שלה ויוצאת עם השד המשוחזר. בדרך זו נמנעת המצוקה הנפשית הענקית של להתעורר מניתוח ללא שד.
בהרבה מכריתות שד היום ניתן לשמור על הפטמה ולא להסיר אותה. כל עוד הגידול לא קרוב מאוד לפטמה, אין הכרח בהוצאתה. לפטמה חשיבות קוסמטית רבה ואם ניתן להשאירה, תוצאת השחזור תהיה טובה יותר.
במרבית מקרי סרטן השד, אין צורך בכריתה מלאה של השד אלא רק בהוצאה של הגוש. בשליש מהמקרים של הוצאת הגוש מהשד צפוי להיות עיוות משמעותי בצורת השד. די בדומה לתפוח שנגסו בו. ההקרנות שנלוות לניתוח בדרך כלל מחמירות את העיוות. כמעט ולא ניתן לתקן את העיוות בדיעבד. הדרך היחידה לטפל בעיוות היא למנוע אותו מלכתחילה. כלומר, בזמן ניתוח לכריתת הגוש יש לערב כירורג פלסטי שיסדר את רקמת השד שנותרה על מנת שצורת השד תישמר. הכירורג הפלסטי משתמש בטכניקות הלקוחות מעולם הרמת החזה והקטנת החזה כדי למנוע את העיוות הצפוי. מרבית הנשים בהן פגשתי לקראת הניתוח לא ידעו כלל שהשירות הזה של פלסטיקאי זמין להן בכל מקרה שיש בו צורך. גם במסגרת הציבורית. כל שעליהן לעשות הוא להעלות את העניין מול כירורג השד שלהן ולבדוק אם צפוי עיוות בשד לאחר הוצאת הגוש. אם הכירורג אומר שעשוי להישאר עיוות, זכותה המלאה של האישה לדרוש יעוץ של כירורג פלסטי על מנת לבדוק אם יש צורך בעזרתו. השירות כלול בסל הבריאות והוא מגיע לך גם במסגרת הביטוחים הפרטיים וכאמור גם בבתי החולים הציבוריים.
ודבר אחרון, בין אם את עוברת כריתה חלקית של החזה או כריתה מלאה, השד החולה יראה כמעט תמיד שונה מזה הבריא ולרוב יש צורך בניתוח קוסמטי לצד הבריא - הגדלה, הקטנה או הרמת חזה. זה אמנם ניתוח קוסמטי, אך הוא מגיע לך בסל הבריאות כיוון שמטרתו להגיע לסימטריה. את יכולה לעבור את הניתוח האסתטי הזה כבר בזמן הניתוח האונקולוגי אך גם שנים רבות לאחר מכן. זכותך לתוצאה אסתטית אופטימלית אינה מוגבלת בזמן.
השאלות שכדאי לשאול לפני ההליך
אם יש לך קרובת משפחה שעתידה לעבור ניתוח לסרטן השד או אם את חלילה חלית – זה מה שכדאי לשאול את הכירורג המטפל:
- האם אני חייבת לעבור כריתה מלאה או שניתן לשמר לי את השד ולעבור כריתה חלקית בלבד?
- אם ניתן לבצע רק כריתה חלקית של השד או הוצאה של הגוש, האם צפוי להישאר לי עיוות של החזה? האם כדאי לערב פלסטיקאי על מנת להימנע מהעיוות?
- אם אין ברירה ועליי לעבור כריתה מלאה - האם ניתן לשמור לי על הפטמה? האם ניתן לבצע שחזור שד בשלב אחד במקרה שלי?
- האם אפשר כבר בניתוח הזה להקטין או להגדיל או להרים לי את השד השני כדי שהשדיים יהיו יותר סימטריים?
אני רואה חשיבות רבה בכתיבת שורות אלה כי התוצאות האסתטיות שאנחנו, הפלסטיקאים, יודעים לתת הן טובות הרבה יותר כשהן מתבצעות כמניעה, לפני שהעיוות נוצר ולכן הידע המוקדם שלך הוא כוח בידייך לדאוג ליום שאחרי המחלה, לנשיות שלך ולאהבה שלך לגופך. מי ייתן והידע הזה יישאר ידע תאורטי בלבד.
ד"ר משולם שגית, מומחית בכירורגיה פלסטית ומנהלת תחום שחזורי השדיים במרכז רפואי רבין.