מדינת ישראל מתחסנת: אחרי קרוב לשנה בצל המגיפה, ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הבריאות יולי אדלשטיין התחסנו אמש (שבת) לעיני המצלמות, והזניקו את מבצע החיסונים הארצי שאמור להוציא את ישראל מהמשבר הכלכלי והבריאותי שגרם נגיף הקורונה. הבוקר נפתח מבצע החיסונים בכל רחבי ישראל. כך התכוננה לכך מערכת הבריאות הישראלית, ואלו הבעיות שעדיין לא נפתרו.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בשלב הראשון יחוסנו הצוותים הרפואיים יחד עם אוכלוסיית בני ה-60 ומעלה. קופות החולים פתחו את המוקדים לזימון תורים, אבל הקשיים כבר מתחילים להיערם. בקופת החולים מכבי למשל הבטיחו 25 אלף חיסונים ביום – אך לפחות כרגע לא נראה שמערכת זימון התורים בנויה לעומס גדול כל כך.
בבית החולים איכילוב התחסן הבוקר ראשון ממונה הקורונה לשעבר ומנכ"ל איכילוב, פרופ' רוני גמזו. רגעים לפני שהתחסן אמר גמזו: "יש לנו את מערכת הבריאות הטובה ביותר בקהילה ובעיקר תשוקה ויכולת לשמור על הקשישים ועל החולים הכרוניים וכל אלה שבגורמי סיכון. לתת להם את הביטחון והוא מגיע מאיתנו. מילאנו את בית החולים עם יותר מ-2100% שורות".
אחרי גמזו התחסנו בבית החולים איכילוב הרב הראשי לשעבר, ישראל מאיר לאו, וכן שר האוצר ישראל כ"ץ. כ"ץ אמר: "אני מקווה שהחיסון ירפא את פצעי המחלוקת ויביא לאחדות בעם ובמדינה".
שר הבריאות אדלשטיין אמר הבוקר בריאיון לניב רסקין בתוכנית הבוקר של קשת: "כשנראה שהכול פועל כשורה נוכל לפנות לכלל האוכלוסייה. לא בטוח שנחכה עד שאחרוני אוכלוסיות הסיכון יתחסנו". אדלשטיין העריך שהגבלות מחמירות יוטלו בימים הקרובים - ואף הבהיר שידרוש את הטלתן.
מנכ"ל משרד הבריאות, חזי לוי, אמר לניב רסקין: "עד מרץ לא נשיג את האפקט של חסינות עדר". הוא ציין כי גם מתחסנים לא יוכלו להוריד את המסכה - ויידרשו בשלב הראשון להמשיך לעטות אותה.
עוד הוסיף לוי באשר למוטציה החדשה של הנגיף שהתגלתה בבריטניה: "המוטציה גרמה לנגיף להדביק יותר מהר, אך המחלה אינה אלימה יותר והתמותה זהה. אין עדות שהמוטציה הזאת עמידה נגד החיסון. תהיה שורת הגבלות על אזרחים זרים", כך מנכ"ל משרד הבריאות.
ראש שירותי בריאות הציבור, ד"ר שרון אלרעי-פרייס, הייתה הראשונה להתחסן הבוקר בבית החולים בילינסון בפתח תקווה. מנכ"ל מכבי שירותי בריאות, רן סער, התחסן במוקד מכבי בבית חיל האוויר בהרצליה ואמר: "הדוגמה האישית חשובה מאוד. נחסן במהירות מיליון וחצי אזרחים".
נכון לרגע זה, מעל ל-600 אלף חיסונים מתוצרת פייזר כבר הגיעו לארץ, כשעד סוף החודש צפויים להגיע מעל ל-3 מיליון מנות חיסון נוספות. בסוף השבוע מנהל המזון והתרופות האמריקני אישר את החיסון של חברת מודרנה וממש בקרוב, בתחילת חודש ינואר, חלק מכמות החיסונים שהוזמנו מהחברה צפויים להגיע לישראל.
מהמרכז הלוגיסטי של חברת טבע בשהם הועברו כבר ביום שישי חלק ממנות החיסון למרכז הרפואי שיבא תל השומר. הלילה יגיעו עשרות אלפי חיסונים לקופות החולים מכבי, כללית, מאוחדת ולאומית ומשם לבתי החולים ברחבי הארץ שיחסנו את הצוותים החל משעות הבוקר.
"אנחנו מתכננים להתחיל בכמה עשרות מוקדים שפרוסים ברחבי הארץ ומתכננים להגיע בתוך מספר ימים ל-400 מוקדים ולבצע לפחות 40 אלף חיסונים ביום", הסביר מנכ"ל קופת חולים כללית, פרופ' אהוד דודסון. "אנחנו יודעים עד כמה החיסונים האלה חשובים, עד כמה החיסונים האלה, בסופו של דבר, הם המוצא של כולנו מהסיוט הזה".
אתגר נוסף שעומד בפני הצוותים הרפואיים הוא שמרגע הוצאתם של החיסונים מההקפאה העמוקה של 70- מעלות, ישנם חמישה ימים בלבד להשתמש בהם - לפני שיפוג תוקפם. נוסף על כך, ברקע של ההליך הלוגיסטי המטורף שאליו נדרשת מערכת הבריאות הישראלית, ישנו השיח המתגבר של מתנגדי החיסונים שמפיצים מידע כוזב והפחדות שווא באינטרנט וברשתות החברתיות.
פרופ' צבי פרידלנדר, מומחה למחלות ריאה בהדסה: "אני מכיר 3,050 איש בערך שנפטרו ממחלת הקורונה, כל הסיפורים וההפחדות זה פשוט שטויות. זו מחלה עם סבל קשה, עם תחלואה, עם תמותה. במאזן - היתרון של החיסון עולה על הנזק של המחלה".
השתתפו בהכנת הידיעה: ענבר טויזר, דין פישר ואורי איזק