ניתוח גב בהכרה מלאה: ביום בהיר אחד כשהוא בגיל 74, דוד אביטל נפל בביתו ושבר את עמוד השדרה. הפציעה הקשה איימה על סיכוייו לחזור ללכת בכוחות עצמו, ולכן נזקק לניתוח מורכב בגבו, כדי לטפל בחוליות שנפגעו. עם זאת, לאור מצבו הבריאותי ובשל החשש לחייו, הרופאים המליצו להימנע מהרדמה מלאה וכך דוד עבר את הניתוח כשהוא ער לחלוטין.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
כשדוד נפל בביתו, הוא לא תיאר לעצמו שעמוד השדרה שלו נפגע בצורה כל כך קשה. לאחר שהגיע לבית החולים הדסה עין-כרם, הוא אובחן עם שברים בחוליות עמוד השדרה ונקבע כי יזדקק לניתוח גב כדי שיוכל לעמוד שוב על הרגליים, מה שהפחיד אותו מאוד.
"כשנכנסתי לחדר הניתוח הייתי מאוד מבוהל. אני מאוד מפחד מניתוחים, וכשהסבירו לי שאני אהיה ער לאורך כל הניתוח הייתי מאוד לחוץ. לא האמנתי וזה היה נראה לי ממש בלתי אפשרי לעבור ניתוח גב כזה משמעותי כשאני ער", סיפר דוד בשיחה עם N12. "כשהגעתי לחדר בו ביצעו לי את הניתוח, המרדים ושני המנתחים היו חייכנים וסבלניים והסבירו לי את כל השלבים. הניתוח עבר מאוד מהר ולא הרגשתי כאבים בכלל, זה היה מדהים, להיות ער בניתוח של עצמי".
דוד הוסיף: "אני מודה לרופאים ולצוות הנהדר שטיפול בי. בגיל 47 יצאתי לפנסיה מהצבא, ומאז כל חיי אני מתנדב ופעיל למען אחרים. הייתי בטוח ששבר בגב והחלמה מניתוח שכזה יהיו מאוד קשים עבורי מפאת גילי, ולשמחתי זכיתי לעבור ניתוח מיוחד שההחלמה ממנו יותר מהירה, ואני מתכונן לחזור להתנדב כמה שיותר מהר".
ד"ר ג'וש שרודר, אורתופד מומחה לניתוחי עמוד שדרה בהדסה הסביר: "שבר הוא תוצאה שכיחה של נפילה בקרב מבוגרים, הגורם להם לעיתים לחוסר יציבות או כאב בלתי נשלט שבעקבותיו הם נזקקים לניתוח על מנת להחלים. מצד שני, אנו יודעים כי הסכנה בהרדמה מלאה אצל מבוגרים גוברת בשל מחלות רקע מהן הם סובלים, כמו במקרה של דוד שהיה מסוכן להרדימו, ותהליך ההחלמה והשיקום קשים הרבה יותר אחרי ניתוחים אלו".
הניתוח שעבר אביטל היה מורכב מאוד, ולמזלו בהדסה זו לא הפעם הראשונה שמבצעים ניתוח מסוג זה. "התחלנו לבצע בהדסה ניתוחי גב מורכבים למטופלים כשהם ערים, בעזרת הרדמה מקומית בלבד", הסביר ד"ר שרודר. "ניתוחים אלו כוללים הכנסת ברגים ומוטות לצורך קיבוע השברים תחת ניווט הדמייתי מתקדם, המאפשר דיוק מרבי עם חיתוכים מינימליים והזרקת חומר לקיבוע חוליות".
שרודר המשיך: "חשוב לומר שבצורה זו אנו מצליחים להקטין את הסיכונים הקיימים בהרדמה מלאה בצורה משמעותית, להקטין את זמן הניתוח וכמובן את תקופת ההחלמה. לאוכלוסייה המבוגרת הזמן הוא יקר, והחלמה מניתוח מסורתי בהחלט יכולה להשפיע על מהלך חייהם. כרגע אנחנו היחידים בארץ שנותנים להם את המענה לניתוח כזה".
הסיבה לכך שהרופאים המליצו לדוד להימנע מהרדמה מלאה בזמן הניתוח, היא בעיות לב וריאות מהן סבל לפני כן. "היה סיכון לבצע לו את הניתוח בשיטה המסורתית בה המטופל מורדם, ידענו שקיימת אפשרות שלא נוכל לגמול אותו מהנשמה בסוף הניתוח ושתהליך השיקום שלו יהיה מאוד ארוך", אמר ד"ר שרודר. "בעזרת המרדים ד"ר האשם רוחי, שעקב באופן צמוד אחר מצבו, ביצענו את הניתוח ללא הרדמה מלאה וללא צורך בהנשמת החולה".
פרופ' חוסה כהן, מנהל יחידת צנתורי המוח בהדסה שהיה שותף לניתוח אמר: "מקרה זה מדגים את הגישה המודרנית לניתוחים. לקחת ניתוחים גדולים ולהפוך אותם לניתוחים עם חתכים מינימליים, וכך ניתוח של שש שעות הופך לשעה, הרדמה כללית הופכת להרדמה מקומית, אשפוז של שבועיים מתקצר לאשפוז של יומיים, והסיכון לזיהומים פוחת משמעותית. בזכות צוות רב תחומי ומכשור מתקדם, אנחנו מצליחים בהדסה להביא את הרפואה המתקדמת בעולם".