ברקע העלייה בשיעור הבדיקות החיוביות, הדיונים על סגר בערים האדומות והעלייה במספר המתים: ועדת הקורונה בכנסת בראשות ח"כ יפעת שאשא ביטון התכנסה הבוקר (שני) וניסתה למפות, בעזרת חוקרים ורופאים מובילים בתחום, את נתוני התחלואה ומדיניות בדיקות הקורונה בארץ. נציגי משרד הבריאות לא הצליחו לספק תשובות על הנפטרים ועל הקריטריונים לספירת החולים הקשים. שאשא ביטון: "אין שקיפות של הנתונים".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

"תקופה די ארוכה מרחף מעלינו הסגר הכללי בטענה שאנחנו נמצאים במציאות אפדימיולוגית שמצריכה את זה", פתחה שאשא ביטון את הישיבה. "ככל שצללנו כאן לנתונים ראינו שאנחנו לא רואים נתונים דרמטיים, גם העלייה שאנחנו רואים היא מאוד קטנה ביחס למאומתים".

"בשבוע האחרון נוצרה אווירה שאנחנו לקראת קטסטרופה אם אנחנו לא בתוכה, העלייה במאומתים עולה בעקבות כמות הבדיקות שעולה. היום אנחנו רואים שיש עלייה בשיעור המאומתים מסך הנדבקים אך אנחנו לא יודעים מה מדיניות המשרד. מעדויות שונות שקיבלנו אין לנו מושג איך הדברים מתקיימים - האם אפשר להשוות את המציאות של היום לזו של אתמול ושל לפני שבוע. אנחנו ננסה להבין מאיפה נוצר הפער בין האווירה המאוד קשה לבין המספרים שאנחנו עוקבים אחריהם הרבה מאוד זמן במסגרת הוועדה".

"מוזר מאוד שאיפה שאני שמה את האצבע שלי ומתעקשת קצת המספרים משתנים", אמרה שאשא ביטון לנציגי משרד הבריאות שהתקשו לספק נתונים מדוייקים. "אנשים לא מאמינים. כשרואים את הסתירה בתוך הנתונים מבינים שלא מדברים בשקיפות ופה איבדתם את הציבור. שימו את הנתונים בפנים ונראה עם מה אנחנו מתמודדים".

שאשא ביטון ביקשה נתונים על קורבנות המחלה: "כיצד נקבע נפטר קורונה? אנחנו מקבלים הרבה עדויות של אנשים שנפטרים מסיבות אחרות כמו תאונות אך נמצאו חיוביים לקורונה ולכן נחשבים למתיי קורונה". לאחר שנציג משרד הבריאות לא הבהיר את הנתונים, ביקרה היו"ר את התנהלות המשרד: "מישהו במשרד הבריאות יודע לתת לי את הנתונים האלה אחרי חצי שנה?".  

בסיום הדיון ולאחר ששמעה נתונים ממגוון רופאים וחוקרים, סיכמה שאשא ביטון: "אנחנו ממש לא מתכחשים לאירוע שאנחנו נמצאים בו אבל יש לנו כאן בעיה שאנחנו לא יודעים מה באמת היקפי התחלואה כאן ואין שקיפות של הנתונים. צריך להפסיק את מסע ההפחדה, סגר הוא לא הפתרון הוא מזיק לא רק לכלכלה אלא גם לבריאות הציבור".

קורונה בישראל (צילום: דוד כהן, פלאש/90 )
קורונה בישראל | צילום: דוד כהן, פלאש/90

קריסה של מערכת הבריאות?

ד"ר אמיר שחר, מנהל המחלקה לרפואה דחופה בלניאדו שאל את משרד הבריאות על בסיס אילו נתונים מבקשים להפעיל אמצעי על מנת למנוע תחלואה: "אנחנו מגיעים ל-0.7% תמותה. זו תמותה של שפעת. אז מה האיום על האוכלוסייה? ממה אנחנו פוחדים? פחות או יותר מספר החולים הקשים נע בין 600-500 כבר שבועות רבים. אני איש מהשטח ולכן אני חושב שבתי החולים לא קורסים לא היום ולא מחר. הנקודה האחרונה היא איום החורף, היינו באיום הזה בשפעת החזירים ב-2009, המסקנות הן מוגבלות, אבל סביר שגם כאן תהיה שפעת קלה כמו באוסטרליה לדוגמה. אני לא רואה את מערכת הבריאות נכנסת לשום קריסה".

המעבדה של צה"ל
המעבדה של צה"ל
אכיפת ההגבלות החדשות (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
סגר בחגים? | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

להוריד את הסגר מסדר היום

פרופ' אודי קימרון מאוניברסיטת תל אביב תומך במודל משודרג שנקטה שוודיה. "המצפון שלנו לא מאפשר לתמוך במגבלות וסגרים נוספים, צריך להסתכל על מבחן המציאות", אמר. "במרץ דיברו איתנו על מגפה של פעם במאה שנה, של שפעת ספרדית והמוות השחור - לא היה ולא היה קרוב לזה. אחרי זה דיברו על 100 אלף מתים - לא קרה, לא היה קרוב ולא יהיה. באמצע יוני דיברו איתנו על 6,000 מונשמים עד סוף יולי אם לא יהיו צעדים ולמרות שלא היו צעדים היה בערך 100 מונשמים בלבד! מערכת הבריאות לא קורסת!".
 
עוד הוסיף קימרון: "באפריל שוודיה ובריטניה ניצבו בפני דילמת הסגר או חופש הפרט ומגבלות מועטות. בריטניה אמרה שהולכים לסגר ושוודיה הלכה למודל השוודי. חזו לשוודיה 100 אלף מתים אך אנו רואים ששוודיה הגיעה באמצע אפריל לפיק המגיפה והתמותה - היום אנחנו רואים שאין כמעט מתים בשוודיה - היא המדינה הירוקה ביותר באירופה".
 
וקימרון, בדומה ל-120 בכירים אחרים, הסיק כי יש לנקוט גם בארץ באותו מודל באופן משודרג. "הניסוי המבוקר הזה הוכיח שלא היה צורך בסגר", אמר בוועדה. "היו מספר מתים מועט למיליון למרות שלא היה סגר! צריך להפסיק את ההפחדות האלה ולהפסיק לדבר על הסגר - צריך להוריד את זה מסדר היום. חייב לאפשר לכל אחד לאפשר לבחור אם הוא רוצה לשים מסכה או לא, ולפתוח את התחבורה הציבורית. כך נוכל לייצר שרשראות חסינות".
 
ד"ר אריאל מוניץ טוען כי אין טעם לבצע מספר גבוה של בדיקות ולנתב את הכסף לבתי החולים: "לא צריך לעשות כל כך הרבה בדיקות. את כל המשאבים שמוקצים לבדיקות אפשר לתעל לבתי החולים. אלו לא בדיקות סקר ולכן הן לא עוזרות לנו בכלל בקבלת ההחלטות. בזבוז משווע של כסף - תנו אותו לבתי החולים".‎

לפי עדכון משרד הבריאות האחרון אתמול התבצעו 19,353 בדיקות. כ-12% מהן - 2,257 בדיקות, היו חיוביות. מספר החולים הקשים נותר יציב יחסית ועומד על 476 מאושפזים. 137 חולים מונשמים בבתי חולים הרחבי הארץ.