שר הבריאות אדלשטיין התייחס הערב (רביעי) לשאלות שעולות בימים האחרונים, בנוגע לגורם האחראי המנהל את משבר הקורונה בישראל. "אני אחראי על האירוע", אמר אדלשטיין. "בעל הסמכות ולוקח על עצמי את כל האחריות". מוקדם יותר פרסם משרד הבריאות את ההנחיות החדשות לבדיקות קורונה: בניגוד לקו שהוביל השר עם כניסתו לתפקיד, במשרד הבריאות הודיעו כי אנשים ללא תסמינים לא ייבדקו גם אם היו במגע עם חולה מאומת – אלא אם הם גרים איתו או נחשבים אוכלוסייה בסיכון.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
במסיבת עיתונאים שערך הערב בבית החולים הדסה עין כרם, התייחס שר הבריאות לשאלות סביב הגורם שאחראי לניהול משבר הקורונה בישראל. "לצערי אני שומע בימים האחרונים שאלה שבעיניי מעלה גיחוך", אמר. "מי אחראי? מי הממונה? אני רוצה לומר לכם בצורה הכי פשוטה: אני אחראי על האירוע, בעל הסמכות ולוקח על עצמי את כל האחריות".
"אני לא לבד בעניין הזה, החל מראש הממשלה, המל"ל, צה"ל, פיקוד העורף ומשרדי ממשלה נוספים - כולם נכנסים מתחת לאלונקה. אבל האחריות נשארת שלי. כך אני רואה את זה - וכך אנחנו פועלים. לא תמיד כל דעה תואמת את הדעה שלי ואת העמדה הרשמית של משרד הבריאות", הוסיף השר, "אבל צריך לזכור תמיד שככה זה עם הנגיף הזה - אין איזו תאוריה מדעית שקובעת איך ומה צריך לעשות".
השר התייחס לאפשרות העתידית של סגר כולל, ואמר כי אם לא יהיה שינוי בימים הקרובים "זה יהיה נס" אם לא יוטל סגר: "אני אומר זאת בצורה פשוטה. מהיום הראשון שלי במשרד אמרתי ועשיתי את הכל כדי לא להגיע לסגר כללי. אבל במציאות שבה כל פעם שמדובר בהגבלה כלשהי מתחיל מאבק ציבורי רחב כנגד אותה הגבלה, אנחנו צריכים להבין פעם אחת ולתמיד; אם כל ארגז הכלים הנוספים לא יעמוד לרשותנו, בסופו של דבר גם נגיע לסגר. אני מציע לשרים, לח"כים ולגם לנציגי התקשורת לזכור את הנוסחה הפשוטה הזאת".
"אם נוכל לנקוט בצעדים לפני הסגר לא נגיע לשם, אם נשב באפס מעש בימים הקרובים - המציאות תביא אותנו לסגר. לא משרד הבריאות ולא הממשלה - המציאות", הסביר. "אני חושב שנשארו לנו 3-4 ימים לראות אם יש תוצאה כלשהי לאותם צעדים מינימליים - הרבה פחות ממה שרצינו. אם יקרה לנו נס רפואי ונראה שינוי מגמה, אז אולי גם לא נגיע לזה".
את מסיבת העיתונאים כינס אדלשטיין בצל פרסום מדיניות הבדיקות החדשה: על פי ההנחיות החדשות אדם שאין לו תסמינים לא יקבל בדיקה לקורונה - גם אם בא במגע עם חולה מאומת. אדם יוכל לקבל בדיקה ללא תסמינים רק במידה ושהה באותו בית עם חולה אחר, או מוגדר כאוכלוסייה בסיכון. קופת החולים מכבי החלה ליישם את המדיניות החדשה כבר בשבוע שכבר, ושאר קופות החולים הצטרפו.
מיד עם כניסתו לתפקיד, קרא שר הבריאות לציבור לצאת ולהיבדק. כוונתו הייתה שכל אחד שהיה בסביבה של חולה קורונה מאומת, גם אם לא חווה תסמינים, ילך להיבדק. עשרות אלפי ישראלים ששהו בבידוד עשו זאת, אולם הוחלט לשנות את המדיניות בשל העומס הרב שנוצר על מערכת הבריאות.
"מדובר בשינוי מבורך", אמר גורם בכיר באחת מקופות החולים ביום שבת האחרון. "עניין הבדיקות יצא מפרופציות והעומס הוא בלתי נסבל". מצד שני, "לעבוד" על המערכת יהיה דבר פשוט, ודומה למה שקרה בגל הראשון. אדם שירצה לקבל בדיקה לגילוי הנגיף יוכל להצהיר כי חוש הטעם והריח שלו נפגע, או שהוא חש ברע.
מי שייבדקו לקורונה יהיו בעלי התסמינים הקליניים של חום מ-38 מעלות ומעלה, שיעול, קושי בנשימה, ושינוי או אבדן של חוש הטעם והריח. מלבדם, ייבדקו לקורונה מי שמוגדר כאוכלוסייה בסיכון או גרים באותו בית עם חולה מאומת.