שבועיים חלפו מאז החלה לפעול מעבדת בדיקות הקורונה של חברת ההייטק MyHeritage שביומה הראשון בדקה 222 דגימות וכיום עומדת בקצב של כ-3,000 תוצאות ביום. בראיון שהעניק היום (ראשון) מנכ"ל ומייסד MyHeritage, גלעד יפת ל-N12, הוא מזהיר מפני העלייה בנתוני התחלואה שלדבריו לא תלויה בגידול במספר הבדיקות. הוא מדבר על השאיפה לעמוד ביעדים שהציב ראש הממשלה והמהמורות שליוו את צאתה של המעבדה לדרך. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"בשבוע הראשון קצב הגידול היה איטי עקב קשיי צמיחה של מערך הדיגום הארצי ולא בגלל שהמעבדה לא הייתה מוכנה", הסביר יפת. "החל מסוף השבוע הקרוב, המעבדה תעבוד גם בסופי שבוע לאחר שקיבלה לאחרונה את האישורים המתאימים (ללא אישורים אלו, עבודה בשבת היא עבירה על החוק) ובקרוב נוסיף משמרות לילה ונגביר את הקצב". 

מעבדת הקורונה של מיי הריטג'‎
מעבדת הקורונה של מי הריטג'

מה רמת הסנכרון של המעבדה עם משרד הבריאות וקופות החולים?

"אנחנו מחוברים כיום למשרד הבריאות, וכדי להגדיל את הקיבולת עוד יותר, אנו עובדים כעת על התממשקות עם קופות החולים וגופים נוספים כמו בתי הסוהר, כדי שהם יוכלו להעביר לנו דגימות. המעבדה עצמה עומדת בהצלחה ביעד של החזרת תוצאות בתוך 24 שעות או פחות, מרגע קבלת כל דגימה".  

מתי המעבדה תעמוד ביעד שנקבע לה - 10,000 בדיקות ביום?

"עד כה המעבדה ביצעה כ-16 אלף בדיקות. אנו מעריכים שנגיע לקבולת המקסימלית של עשרת אלפים בדיקות ביום בתוך כמה שבועות. בנינו את המעבדה מתוך ראיית הנולד, שכרנו למעבדה מבנה עצום בגודלו, והשקענו בתשתית המאפשרת גידול נוסף בקיבולת של עד עשרים אלף בדיקות ביום, אם נתבקש על ידי משרד הבריאות".

מעבדת הקורונה של מיי הריטג'‎
מעבדת הקורונה של מיי הריטג'‎

 

יפת ציין כי המעבדה משמשת את משרד הבריאות בפרוייקט "מגן אבות ואמהות": "בבתי האבות אנו מבצעים בדיקות סקר שחשיבותן גדולה. בבית אבות שמתגלים בו נשאים, אפשר לבודד אותם, למנוע מאוכלוסיית הקשישים שנמצאת בסיכון מקסימלי להידבק ובכך להציל חיי אדם. עד כה גילינו עשרות נשאים בקרב בתי האבות ובסוף השבוע איתרנו התפרצות של 11 נשאים בדיור המוגן פאלאס בתל אביב". 

איך הגל השני משתקף בנתוני המעבדה? 

"אנחנו מזהים עליה בתחלואה בבדיקות אצלנו: אחוז החיוביים עולה מיום ליום, גם בבתי האבות. ישראל נמצאת כעת במצב לא טוב ומדאיג מאוד מבחינת הזינוק בתחלואת קורונה. מי שטוען שאין עליה בתחלואה באופן מעשי וסבור שמספרי הנשאים המתגלים גדלים אך ורק כי בודקים יותר, טועה. העובדות בשטח הן שישראל בעיצומו של גל תחלואה קשה– ממש גל שני לכל דבר ועניין". 

"בהשוואה לגודל האוכלוסייה, ישראל נמצאת עכשיו בגל תחלואה מהגדולים בעולם. הוא חמור כמו ארה"ב ויותר גרוע ממצבן הנוכחי של מדינות אירופה. בגל הראשון ישראל הצטיינה במיוחד וריסקה את העקומה. בתום הגל הראשון, בטרם פתחו מחדש את בתי הספר והסירו את ההגבלות השונות, ישראל הייתה במצב מצוין של שליטה בקורונה וכמעט הכחידה אותה בשטח המדינה כפי שעשתה ניו זילנד. במצב דאז, גם אם היו עושים עשרות אלפי בדיקות ביום, לא היו מגלים כמות נשאים כה רבה כפי שמתגלים היום. אבל כעת, התחלואה זינקה בכל אזורי הארץ עם הרבה מוקדי אש, וללא נקיטת צעדים אפקטיביים, ישראל בדרך למצוא את עצמה במצב עגום כמו ארה"ב וברזיל". 

ובכל זאת הנתונים על מספר החולים הקשים והמונשמים נמוכים באופן יחסי

"לגבי הקולות המציעים להקל ראש בגל השני של הקורונה, כי מספר החולים הקשים כעת קטן יחסית - יש לזכור כי לוקח זמן לנדבקים חדשים להגיע למצב קשה ולכן יש להשוות את מספר החולים הקשים למספר הנדבקים לפני כשבועיים ולא למספר הנוכחי. כשעושים זאת מבינים שאת חומרת המצב הנוכחי נחווה רק בעוד כמה שבועות. לכן אסור להקל ראש בחומרת המצב הנוכחי. הכתובת על הקיר – מספר החולים הקשה והמונשמים עומד לעלות, בהתאמה לעליה בכמות הנדבקים לאחרונה. המצב אינו טוב, וצריך לקבל בהבנה את צעדי המנע שננקטים, אחרת המצב עלול להיות גרוע בהרבה".

מעבדת הקורונה של מיי הריטג'‎
הדגימות מוכנסות בארגזים דרך מעבר צר וממוגן

 

מה דעתך על תפקוד מערך החקירות האפידמיולוגיות שנשמעה ביקורת מבפנים ומבחוץ על התנהלותו? 

"לדעתנו אפשר לעשות שימוש מושכל יותר בבדיקות: למשל על-ידי ביצוע חקירות אפידמיולוגיות לקטיעת שרשראות הדבקה. אפשר לנצל את הקיבולת הגבוהה של המעבדה שלנו כדי לשקול לפתוח בהמשך את שדה התעופה לתיירות נכנסת מארצות נקיות מאד מקורונה בכפוף לבדיקה של כל נוסע, כי מצב התחלואה בישראל גרוע מזה של מדינות רבות אחרות. תייר שמגיע לישראל מאירופה מסכן כעת את עצמו הרבה יותר מאשר הוא מסכן אותנו. בצורה זו אפשר לסגל מתווה של חיים תחת הקורונה, במקום לנוע בקיצוניות ממצב של סגר מוחלט למצב של התעלמות מוחלטת מהנגיף, ולהיפך. כדאי לבצע פיילוט מצומצם כזה ולבחון את תוצאותיו, ובכך להעניק תקווה למאות אלפי ישראלים המתפרנסים מתיירות, שמטה לחמם נשבר". 

כיצד החברה מבטיחה לשמור על הפרטיות של הנבדקים, שלא ידלוף מידע רגיש אודותיהם ואודות תוצאות הבדיקות? 

"מערך הסייבר הלאומי, משרד הבריאות ומשרד הבטחון אישרו את פעילות המעבדה. אין במעבדה ציוד פיזי  המאפשר להפיק מהדגימה את הדנ"א של הנבדק. הדגימות שמגיעות למעבדה מושמדות לאחר יומיים, פרט לדגימות החיוביות שמועברות למשרד הבריאות לצרכים שלהם. מטרות הפרויקט הן הצלת חיי אדם ולעזור למשק בשעת משבר". 

בהקשר זה נטען כי החברה הסינית מנסה לאסוף 'מידע גנטי' על אזרחים ברחבי העולם

"לא הקמנו את המעבדה כדי לגנוב מידע גנטי או כל דבר אחר. זהו שקר גס המהווה הוצאת דיבה. יש לנו חוזה עם משרד הבטחון ומשרד הבריאות שאוסר עלינו מפורשות להוציא מידע גנטי מהבדיקות - מה גם שאין לנו במעבדה ציוד כזה. החוזה נוטל מאיתנו את כל הזכויות על הדגימות והבדיקות, והן רכוש המדינה בלבד. זה אומר שאסור לנו להוציא מידע גנטי או כל מידע אחר ואם נעשה זאת, נחוסל בבית המשפט"

גלעד יפת (צילום: חדשות 2)
המנכ"ל והמייסד של חברת MyHeritage | צילום: חדשות 2

אתם מצהירים שעבודת החברה נעשתה ללא מטרת רווח ויש מי שמטילים בכך ספק וטוענים לקיומו של מניע נסתר. האם קיים כזה?

"לא כל דבר בעולם נעשה מתוך מניע כספי. אבל בישראל פירגון זה דבר נדיר. יש מדי פעם קולות של אנשים שלא מאמינים שיכול להיות דבר כזה, מצווה שנעשית על ידי חברת היי-טק, ומפזרים ספקולציות שאין סיכוי שאנחנו עושים מעשה טוב עם המעבדה הזאת, חייב להיות מניע נסתר".