כבכל שבוע ננסה לראות גם את נקודות האור - וגם את הצל: הצללים ברורים. מספר החולים המאושפזים במצב קשה ובינוני ממשיך לעלות בהתמדה. ישנם כבר 500 חולים מאושפזים (כ-300 מהם במצב קשה) כשבכל שבוע גדל העומס בכל נקודה בזמן בכ-100 חולים בינוניים-קשים נוספים.
בשל העלייה הזו, בחלק מבתי החולים מתחילים להרגיש היטב את העומס ועל פי הערכות, אם מגמת העלייה תימשך בשבועות הקרובים, בעוד כחודש מערכת הבריאות תתקשה לתת את התוצאות הטובות שהיא מציגה היום. חשוב להבין שמרגע שנגיע לנקודת אי הספיקה לא ניתן יהיה להחלץ ממנה בקלות – יקח שבועות לטפל בחולים הקיימים ולהקטין את זרם החולים הקשים החדשים, שבועות בהן איכות הטיפול לא רק בחולים אלה תדרדר ותסכן את חייהם – אלא גם את חייהם של כל מי שיזדקק לטיפול נמרץ, בכל גיל.
אולם יש גם נקודות אור: ניתוח נתונים שבוצע במכון כללית למחקר הדגים כי בגל השני שיעורי התמותה בישראל הם מהשיעורים הנמוכים בעולם, והם נמוכים אף יותר מאלו שנצפו בגל הראשון. כך, שיעור התמותה בקרב חולי הקורונה בגל הראשון היה 2.1% לעומת 0.8% בלבד בגל הנוכחי, ובסך הכול מתחילת ההתפרצות מתו בישראל 455 בני אדם בשל סיבוכי מחלת הקורונה.
ההסברים לאחוזי התמותה הנמוכים מתחלקים לשניים – אלו אשר הצלחנו להוכיח במחקר, ואלו אשר ידרש מעקב ואיסוף נתונים ממושך יותר כדי לוודא.
ההסבר הודאי הינו שבגל הנוכחי הצליחה מדינת ישראל לשמור יותר טוב על קבוצות הסיכון, אשר שיעור ההדבקה בהן ירד כמעט פי שניים - וזהו גורם ישיר האחראי לכמחצית מהירידה שנצפתה בתמותה בין הגל הראשון לגל השני.
את שארית הירידה ניתן להסביר בשני שינויים עיקריים: ראשית, בגל השני אותרו יותר נדבקים א-סימפטומטיים (70% עכשיו אל מול 50% בגל הראשון). מהמחקר שערכנו עולה ששיעור התחלואה הקשה והתמותה נמוך משמעותית בקרב חולים אשר היו א-תסמיניים ביום בדיקתם. ההסבר שני, הוא השיפור שחל באיכות הטיפול בחולים, לרבות ההחלטה לדחות ככל האפשר את הנשמתם של חולים וניתן להם טיפול תומך יותר נכון ויוזם, וטיפול תרופתי מתאים.
מעל כל אלה, הדבר החשוב ביותר הוא שבמדינת ישראל היום לכל חולה קורונה יש מספר מטפלים ממוגנים שנותנים לו טיפול מאוד אינטנסיבי. כל עוד מספר החולים הקשה לא ימשיך לעלות עד לנקודת אי הספיקה, נוכל להמשיך ולתת את הטיפול המיטבי, אולי הטוב ביותר בעולם, ולקבל תוצאות כמו שקיבלנו. אם נגיע לסף הספיקה של מערכת הבריאות לא נוכל להמשיך בקו החיובי הזה - וייתכן ונראה תמונות אחרות, טובות הרבה פחות, בדומה למדינות אחרות שחצו את קו הספיקה של מערכות הבריאות הלאומיות שלהן.
כעת יש לפעול במקביל להגדלת הספיקה של מערכת הבריאות בקהילה ובבתי החולים, בעיקר בתגבור והכשרת כח אדם, ובמקביל, להגביר את מערכי הבדיקה וקטיעת שרשראות ההדבקה, ולשפר את ההסברה והאכיפה לעידוד הריחוק הפיזי, חבישת המסיכות, והבידוד לנדבקים ולמגעיהם.