לאחר שרופאי מערכת הבריאות הציבורית הכריזו אמש (ראשון) על סכסוך עבודה בעקבות המצב הקשה שאליו נקלעו, ביתר שאת בחודשים האחרונים בימי קורונה - מסתמן פתרון למשבר. ההסתדרות הרפואית חתמה עם משרד האוצר על הסדר, שלפיו משכורות הרופאים לא ייפגעו בעקבות ימי בידוד, וכן לא ינוכו להם ימי מחלה. הדבר עשוי למנוע שביתה כללית של 28 אלף רופאים ורופאות. מוקדם יותר, כמה מהרופאים תקפו את הממשלה וזעקו לעזרה בשיחה עם N12: "פוגעים בנו כבר 5 חודשים, אף אחד לא מקשיב".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ההסכם נחתם בין הממונה על השכר והסכמי עבודה במשרד האוצר קובי בר נתן לבין יו"ר ההסתדרות הרפואית פרופ' ציון חגי, בהוראת שר האוצר ישראל כ"ץ. על פי הסיכומים, שכרם של רופאים שנכנסו לבידוד בעקבות חשיפה לנגיף במסגרת עבודתם לא ייפגע, וכן לא ינוכו להם ימי מחלה בגין תקופת הבידוד.
השר כ"ץ בירך על ההסכמות שהושגו: "הרופאים, הרופאות והצוותים הרפואיים עומדים בחזית המלחמה בנגיף הקורונה ומחובתנו לדאוג ולספק להם את התנאים לעמוד במשימתם ולאפשר להם לעסוק בהצלת חיים."
"נאלצים לנקוט בצעדים קיצוניים – כי אף אחד לא מקשיב"
"הכרזנו על סכסוך עבודה כי ממשיכים לפגוע בנו", אמר ד"ר זאב פלדמן, יו"ר ארגון רופאי המדינה ומנהל היחידה הנוירוכרוגית ילדים במרכז הרפואי שיבא בתל השומר. "פוגעים בנו כבר 5 חודשים, כשאנחנו יוצאים שוב ושוב לבידוד עקב חשיפה לנגיף במקום העבודה. פוגעים בנו כשלא משתפים את בתי החולים על גירעונות הענק שנגרמו עקב הנחיות הממשלה בגל הראשון ואלה נאלצים לשקול פיטורי רופאות ורופאים".
"האוצר ממשיך להרעיב את מערכת הבריאות גם תוך כדי הקרב הבריאותי הגדול ביותר שידענו", הוסיף ד"ר פלדמן. "אנחנו נאלצים לנקוט בצעדים קיצוניים כי אף אחד לא מקשיב. תפסיקו להפריע לנו לתת לאזרחי ישראל טיפול מקצועי בתנאים ראויים כפי שמגיע לכולנו".
לדברי ד"ר פלדמן, קיימות גם בעיות נוספות, שחלקן נמשכות כבר שנים, אשר הובילו אותן להכריז על סכסוך העבודה: "פוגעים בנו כשמבטיחים תקנים ובסוף הם מגיעים ללא גיבוי תקציבי נוסף ומעמיקים את הגירעון. תקנים ללא תקציב לא ניתנים למימוש בבתי חולים בגרעון, לא נמצא פתרון לעומס המתגבר במחלקות הקורונה, בטיפול נמרץ, ולא נמצא פתרון להפרת ההסכם הקיבוצי בכל המקומות בהם חורגים באופן קבוע ממכסת 6 התורנויות".
מצוקת כוח האדם נמשכת: "חסרים בממוצע 450 רופאים למערכת הבריאות"
גם פרופ' אבישי אליס, יו"ר האיגוד הישראלי לרפואה פנימית ומנהל מחלקה פנימית ג' בבית החולים בילינסון, תיאר את המצב הבעייתי של מערך הבריאות הציבורי, בדגש על המחסור בכוח האדם: "חסרים בממוצע 450 רופאים למערכת הבריאות שאותם צריך להשלים. משרד הבריאות מתחיל לשחרר תקנים אבל הדברים אינם ברורים וישנן בעיות: האם התקנים הן תוספת ארוכת טווח או שהם ניתנים ככיבוי שריפות?".
"אנחנו, הרופאים, חשים חוסר ודאות ואי שקט", ציין פרופ' אליס. "בינתיים כבר חמישה חודשים למנהלי המחלקות הפנימיות הצמידו למעשה מחלקה נוספת לטיפול בקורונה. כך מנהל מחלקה פנימית שבימי שגרה מתמודד עם מחלקה עמוסה ומלאה - מנהל כעת מחלקה נוספת של מאושפזי קורונה".
שר הבריאות יולי אדלשטיין, התייחס היום לסכסוך העבודה שעליו הכריזו הרופאים, במהלך כנס של השלטון המקומי למאבק בקורונה. "לצערי הרב אני קשוב גם לדרישות המוצדקות של הרופאים. כולי תקווה שמשרד האוצר והממשלה יהיו קשובים לדרישותיהם". הוא הוסיף: "אני רוצה להזכיר האנשים שמובילים את כל המאבק בקורונה - הם הרופאים והרופאות, האחים והאחיות, וכל הצוותים הרפואיים, שבמסירות אין קץ כבר כמה חודשים מטפלים במגפה".