מספר המאושפזים בבתי החולים מטפס: הפרויקטור החדש שמונה לטיפול במגפת הקורונה, פרופ' רוני גמזו, סבור שאין להטיל סגר ומגבלות חדשות על הציבור, ומאמין בקיום קשרים רצופים עם מנהלי בתי החולים. לדבריו, כשהם יאותתו שהם מגיעים ל"קו האדום" מבחינת מספר האשפוזים בהם - זה יהיה הזמן להטלת מגבלות. אלא שהנתונים מגלים שכבר כעת, בארבעה בתי חולים בישראל כבר חצו את 100% התפוסה במחלקות הקורונה - והרופאים מודאגים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
739 ישראלים שנדבקו בקורונה מאושפזים בבתי החולים ברחבי הארץ נכון להיום (שני) - 317 מתוכם במצב קשה, 104 מהם מונשמים. מחלקת הקורונה העמוסה ביותר כיום בארץ היא זו של בית החולים הדסה עין-כרם בירושלים, בה נרשמו הבוקר 152% תפוסה. גם במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא) קיים עומס במחלקות הקורונה שעומדות על 118% תפוסה, וגם בבתי החולים איכילוב ושערי צדק המחלקות מלאות עם 110% ו-106% תפוסה (בהתאמה).
"בכל יום אנחנו מקבלים כ-14 חולים חדשים ומשחררים מספר דומה של מטופלים כדי לעמוד בקצב", אומרת פרופ' גליה רהב, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי שיבא תל השומר, "אנחנו סובלים מעומס נוראי גם במחלקות הפנימיות וגם במחלקות הקורונה, מחשבים כל פעם מחדש כיצד למצוא לכולם מקום. התחושה היא שעושים צחוק מעבודה, המצב קשה גם בחדר המיון ואי אפשר לסגור עוד מחלקות פנימיות".
לדבריה, ככל שהזמן עובר, אנו מתקרבים לנקודת הרתיחה: "ככל שנתקרב לחורף תעלה גם תחלואת השפעת ומספר המאושפזים מדלקת ריאות. מיום ליום, אנחנו רואים שכבר אין אצלנו מקום – ולצד זאת יש לנו צוות רפואי שנמצא בבידוד, מה שמהווה אתגר נוסף. הפתרון הדחוף צריך להיות תוספת תקנים מיידית לרופאים, אחים ואחיות. כעת כשיש פרויקטור למגפה, זה הזמן לפעול בדחיפות יחד כדי לצמצם את בתי החולים ולהציל את המחלקות מקריסה".
"משרד הבריאות אמנם שינה את הגדרת ההחלמה מקורונה אבל בשטח יש בלגן גדול", מתריעה פרופ' רהב, "אנחנו כצוות רפואי שדואג לבריאות הציבור לא מרגישים בנוח לשחרר מבידוד חולה שתוצאת הבדיקה שלו חיובית והוא עלול להדביק אחרים ולהוביל בסופו של דבר להגדלת העומס במחלקות".
גם בבית החולים שערי צדק התפוסה מלאה לגמרי: "מגן דוד אדום ומשרד הבריאות מסייעים לנו לנתב את העומסים", אומר ד"ר ספי מנדלוביץ', סמנכ"ל בית החולים. "יש חולים שהגיעו אלינו ונשלחו לבתי חולים במרכז. אין רגע אחד של מנוחה. אנו פועלים ב"שיטת המיטה החמה" ועובדים גם בלילות כדי להכין מכתבי שחרור לחולים שיפנו מקום לאלו שמגיעים ללא הפסקה".
בשיא המגפה, בית החולים הירושלמי התמודד עם מספר המאושפזים הגבוה ביותר בארץ, אך זה התאפשר רק כי הפעילות השגרתית של בית החולים הוקפאה בעקבות המגפה: "כעת, חזרנו לשגרה ויש צורך להתמודד בשתי החזיתות. יש לנו מחלקות נוספות המוכנות לשימוש אבל אין לנו כוח אדם כדי לאייש אותן".
בימים אלו ממתינים בבית החולים לאישור סופי להקמת מתחם קורונה חדש, שלא יבוא על חשבון מחלקות האשפוז של החולים הרגילים.
האתגר הנוסף של בתי החולים: אנשי צוות רבים בבידוד
לצד העומסים בבתי החולים, נאלצים להתמודד שם גם עם אנשי צוות שנמצאים בבידוד. כך למשל בבית החולים בנהריה מבודדים 142 רופאים, אחים ואחיות ועובדים נוספים, בבית החולים רמב"ם בחיפה 127 אנשי צוות בבידוד וגם בבתי החולים בירושלים מספר רב של עובדים בבידוד: 103 עובדים בהדסה ו-93 בבית החולים שערי צדק.
"פתחנו שלוש מחלקות קורונה ובהן מאושפזים אצלנו כ-60 חולים", אומרת ד"ר אסנת לבציון-קורח, מנהלת המרכז הרפואי שמיר אסף הרופא. "מבין בתי החולים הממשלתיים, זה מספר המאושפזים הגבוה ביותר - ולצד זאת עובדים רבים נמצאים בבידוד. יש עומסים אדירים ובמיוחד בחדר המיון. בניגוד לגל הראשון, מלבד מטופלי קורונה - מגיעים לבית החולים גם מקרי התחלואה השגרתיים".
לדבריה, אם יגדלו המספרים ויתווספו לבית החולים יותר מ-30 מאושפזים נוספים במצב הקיים – יהיה מדובר באתגר משמעותי למרכז הרפואי: "אנו ערוכים לתרחישי קיצון אבל אם המספרים ימשיכו לגדול כך ונגיע ליותר מ-90 מאושפזים בעקבות הקורונה, נצטרך להעביר חולים למחלקות אחרות. מהרף הזה יהיו השלכות על דחיית ניתוחים בתחומי רפואה אחרים. הצוות הרפואי שלנו עובד בעומס גדול כבר תקופה ובחורף תגיע גם השפעת".
ד"ר לבציון-קורח אומרת כי הבעיה העיקרית של בתי החולים הממשלתיים כעת היא נושא התקציבים: "אין חוכמות: חייבים להעביר כסף למערכת כדי שנהיה מסוגלים להתמודד עם העלייה בתחלואה, לא יהיה לנו איך לשלם לצוותים הרפואיים - דרוש פתרון מיידי".
מהמרכז הרפואי הדסה נמסר בתגובה: "הדסה ממשיכה לקבל חולי קורונה וחולים רגילים. הבוקר, עקב עומס נקודתי בחדר המיון בהדסה עין כרם, שיצר צוואר בקבוק בטיפול בחולים - הנהלת הדסה עין כרם ביקשה ממד״א לווסת חולים הזקוקים לאשפוז לבית החולים הדסה הר הצופים. לאחר התייצבות המיון הודיע מנהל הדסה עין כרם למד״א כי ניתן להמשיך ולפנות חולים להדסה עין כרם.המיון בבית החולים ממשיך לקבל חולים כרגיל".