החשש מקריסת מערכת הבריאות: מדוח חדש על מצב בתי החולים ברחבי הארץ וההתמודדות שלהם עם העליה במספר החולים, עולה תמונת מצב לא שיוויונית. בעוד העומס במחלקות הקורונה הוא בעיקר בבתי החולים של הצפון, בבתי החולים במרכז עדיין רחוקים מאי ספיקה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ועדת "מגן ישראל" שבראשה עומד פרויקטור הקורונה, פרופ' רוני גמזו, בדקה בימים האחרונים את המצב בשטח ברחבי הארץ כשברקע העליה המדאיגה במספר המאובחנים."צוות ברומטר רפואי שטח", המייעץ לגמזו, כתב דוח בו ריכזו את מצב בתי החולים וכמה הם קורבים למצב של אי ספיקה במחלקות הקורונה שלהם.
מן הסקירה שערכו עולה כי המצב בצפון הארץ חמור מבמרכז, שם מרבית המחלקות קורובת למצב אי ספיקה, בעוד במרכז המצב יותר טוב. לדוגמה, בשיבא, בית החולים הגדול ביותר בארץ, מאושפזים רק 34 חולים, 2 מתוכם בלבד מונשמים, ואחוזי התפוסה הוא 48% בלבד.
כמו כן, בבית החולים איכילוב המצב הוא דומה: שם 32 מאושפזים, מתוכם 8 מונשמים, עם 61% תפוסה. גם בבילינסון - רק 24 מאושפזים, מתוכם 6 מונשמים, סך הכל 60% תפוסה.
מן הנתונים עולה כי הבעיה היא לא של עומס, אלא בעיה בוויסות החולים. בעקבות המצב, חלק מבתי החולים במרכז הארץ פנו לאלו בצפון ואמרו כי הם מוכנים שיעבירו אליהם חולים קשים. אך עד כה הגיע בצורה זו חולה אחד בלבד למרכז.
צוותו של גמזו אף מתריע בדוח כי צפויה פגיעה באיכות הטיפול בגלל מחסור בצוותים. "עם מגמת העלייה בתחלואה ובאשפוז בשבועות האחרונים ללא צפי להתמנות התחלואה, צפויה בחלק מבתי החולים פגיעה באיכות הטיפול (הן בחולי קורונה והן שאינם קורונה), בעיקר בשל מחסור בצוותים", כתבו המומחים.
עוד נכתב בדוח כי הצוותים הקיימים יוכלו לעמוד בעומס נוסף, אך "החשש העיקרי הוא מהפגיעה בסטנדרט הטיפולי, משחיקת הצוותים, ומהעליה בעומס על מערכת הבריאות אם לא יינקטו צעדים לריסון ההדבקה ואם לא יוזרמו אמצעים נוספים לדרגי השטח".
ד"ר מיקי הלברטל, מנהל ביה"ח רמב"ם, בתגובה למצב במחלקות הקורונה: "בגל הראשון כשבתי החולים במרכז היו עמוסים ואנחנו ריקים, ביקשתי עשרות פעמים ממשרד הבריאות שיעבירו אלינו חולים ולא נעניתי. עכשיו כשהמצב התהפך, שוב ביקשתי ממשרד הבריאות לווסת בין החולים, אך גם הפעם למרבה הצער בקשותיי לא נענו על ידי חמ"ל האשפוז של משרד הבריאות".