אחר ישיבת הממשלה הסוערת שהתקיימה השבוע, מנכ"לי בתי החולים שהופיעו בפני השרים מבהירים את עמדתם: "עיוותו את הדברים שאמרנו, לא התנגדנו לסגר", הם אומרים. וגם: "בתי החולים לא קורסים - נמשיך לטפל בחולים". איתן וירטהיים, מנכ"ל בית החולים בילינסון סיפר ל-N12: "שיבשו את דבריי שנאמרו בישיבת הממשלה אתמול. אמרתי שאין זה תפקידם של מנהלי בתי חולים להחליט על צעדים כמו סגר".
"בסוף דבריי אמרתי שבהחלט נצטרך ללמוד לחיות עם 2,000 חולים חדשים שמתגלים בכל יום, 500 מאושפזים במצב קשה ברחבי הארץ ויהיה צורך בהתאמת מספר מיטות הטיפול הנמרץ בהתאם", הוסיף וירטהיים. "לשאלת הסגר: אילו האוכלוסייה הייתה נשמעת להנהגה מלכתחילה לא היינו מגיעים למצב הזה היום. מנהלי בתי חולים אינם מחליטים על סגר, אלה צעדים חברתיים קשים שעליהם צריכים להחליט חברי הממשלה".
וירטהיים תיאר את המצב במחלקות הקורונה: "בכל בתי החולים מיטות טיפול נמרץ הופכות למיטות במחלקות קורונה. החולים של המחלקות הפנימיות לא נעלמים אלא נשארים, הדוחק מורגש והיכולת לקבל חולים לטיפול נמרץ כללי ירדה בכל הארץ. יש בתי חולים בהם נאלצו להפחית את מספר הניתוחים והפעולות הכירורגיות בעקבות המחסור בכוח האדם. אני מתקשה להזדהות עם המושג 'קריסה' מכיוון שאני לא יודע מה הוא מתאר. באף שלב לא יקרסו הקירות ולא נמצא רופאים ואחיות שוכבים לנוח כי הם התעייפו - מי שמקבל טיפול בסטנדרט מעט נמוך יותר מזה שאליו אנו רגילים, אלה החולים".
פרופ' ארנון אפק, המשנה למנכ"ל שיבא וחבר בצוות המקצועי המייעץ לפרופ' גמזו אמר בשיחה עם N12: "השבוע נשבר שיא החולים הקשים ואנו מסתכלים על הנתונים הללו בדאגה עמוקה. המגפה איננה מתנהגת בצורה ליניארית ובגלל העלייה הגדולה במספר החיוביים במדינת ישראל אנו צפויים לראות בעוד כשבועיים עלייה גם במספר החולים הקשים. לבתי החולים יש משמעות כפולה: זה דורש מאיתנו כמות גדולה יותר של צוות רפואי, בניגוד למה שהיה בגל הראשון. יש יותר עומס בבתי החולים כרגע ולכן העלייה במספר החולים הקשים פוגעת בטיפול הכללי בתוך בתי החולים וזה מה שמדאיג אותנו במיוחד".
לדבריו של פרופ' אפק, בתי החולים אינם קורסים אך הצוותים נאלצים להתמודד עם קשיים: "אנחנו בעומס מתמשך, הצוות שחוק ונשחק. ייתכן שהקרב הגדול עוד לפנינו והוא ייערך בחורף. לכן נדרש לבצע צעדים לצמצום התחלואה כדי לעצור את העומס הלא פרופורציונלי על בתי החולים. המערכת אומנם תמשיך לטפל בחולים, אבל צריך לקחת בחשבון את התמרור האדום שהרימה מערכת האשפוז בישראל".
בבתי החולים בצפון ובירושלים, מורגשים בתקופה האחרונה עומסים כבדים יותר. על פי נתוני משרד הבריאות המעודכנים לבוקר זה, בבתי החולים שערי צדק והמרכז הרפואי לגליל בנהריה, מחלקות הקורונה נמצאות ב-120% תפוסה. בהדסה הר-הצופים בירושלים עומדים על 100% תפוסה ובבתי-החולים רמב"ם בחיפה וזיו בצפת, המחלקות מלאות ב-90%.
ברמב"ם נאלצים להסתדר ללא 124 אנשי צוות שנמצאים בבידוד. ד"ר מיקי הלברטל, מנכ"ל בית החולים רמב"ם אמר לאחר ישיבת הממשלה: "אני לא משתמש במונח קריסה, אבל המצב מחייב סגר מיידי".
מנכ"ל המרכז הרפואי שערי צדק, פרופ' עופר מרין שנמנה גם הוא על משתתפי הישיבה אתמול אמר ל-N12 הבוקר: "המרכז הרפואי שערי צדק מלא. אנו מעניקים כעת למטופלים טיפול מיטבי, אולם אם תהיה עליה גדולה במספר המטופלים תיווצר בעיה ביכולת לשמור על רמת הטיפול. המצב הנוכחי של העלייה בתחלואה מחייב מאיתנו צעדים מעשיים לצמצום התחלואה, יחד עם ראייה לאומית באשר להשלכות של הצעדים הללו על המדינה. בשל העומסים, חשוב לתגבר את מערכת הבריאות ולסייע לבתי החולים ולצוותים הרפואיים ככל האפשר".