ברשתות השיווק נמכרים בכל שנה עשרות דגים שונים ממגוון חברות ומדינות. מהו הדג הטוב ביותר? תלוי את מי שואלים. סלמון, אמנון, דגים קפואים או מיובאים –החלטנו לעשות סדר ולבדוק מהו הדג הבריא ביותר?
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
כדי לקבל תשובה חד-משמעית הבאנו כמה מהדגים הנמכרים ביותר למעבדה של המכללה האקדמית תל-חי, במטרה לבדוק מי מהם מכיל חומרים רעילים, ולמי הערכים התזונתיים הטובים ביותר. בסך הכול עברו את הבדיקה תשעה סוגים שונים של דגים, בהם אמנון טרי מדגי בריכות, פילה נסיכת הנילוס מאוגנדה, פילה אמנון ופילה בורי מסין ועוד. בדגים נבדקו מזהמים, מתכות כבדות וכספית.
תוצאות הבדיקה: תחילה החדשות הטובות. בכל הדגים שבדקנו לא נמצאו בכלל שאריות כספית, עופרת, קדמיום ונחושת. רק מתכת רעילה אחת, ארסן, נמצאה במרבית הדגים שבדקנו - אך בכמות נמוכה משמעותית מהרמה המסוכנת.
השלב הבא בבדיקה היה חיפוש שאריות של 49 סוגים שונים של אנטיביוטיקה. גם כאן הופתענו מאוד, ולטובה. רק בדג אחד, פילה בורי שהגיע מסין, נמצאו שאריות של אנטיביוטיקה, אך בכמות נמוכה מהרמה המותרת ושאינה מסכנת אותנו. "זה אומר שאנחנו צורכים דגים שאין בהם סיכון לבריאות שלנו", אמר פרופ' סולימאן חטיב, מנהל המעבדה האנליטית תל-חי. "זו בשורה טובה".
אחרי שווידאנו שאין חומרים מסוכנים בדגים שקנינו, עברנו לבדוק לאיזה דג הערכים התזונתיים הטובים ביותר, על פי כמות מינרלים וחומצות אמינו. בתחתית הרשימה – דג הבינטן מוייטנאם שהיה אחרון בכל הפרמטרים שמדדנו. אחריו בטבלה הדגים הסינים, פילה בורי ופילה אמנון ממותגים שונים.
אל המקום הרביעי והחמישי הגיעו דגי הסלמון מנורבגיה ודנמרק. במקום השלישי, דג נסיכת הנילוס מאוגנדה עם כמות גבוהה במיוחד של סידן. אל ראש הרשימה הגיעו הדגים הישראליים; במקום השני דג האמנון עם הכמות הגבוהה ביותר של אשלגן – והמנצח בפער משמעותי: הדניס הישראלי שגדל בים התיכון, עם הכי הרבה סידן, ברזל מגנזיום ואבץ. מנה אחת שלו מכילה יותר מחצי מהמינרלים המומלצים לאדם ביום.
"פירושו של דבר זה שאם אנחנו אוכלים מנת דג דניס טרי, של 300 גרם, אנחנו מכסים את הצריכה היומית של סידן", הסביר גיא שלמון, דיאטן קליני ופיזיולוג. "ונוסיף לזה גם את נוכחות המגנזיום, אבץ, ברזל - אז יש לנו פה יופי של מנה, תזונתית".
אולי תופתעו, אבל הדגים הישראלים שניצחו במבחן, הם מצרך די נדיר כאן. הרוב המוחלט של הדגים שאנחנו אוכלים ונגיש לשולחן החג הם תוצרת חוץ. בשנה שעברה, היו אלו 90% מהדגים שאכלו בישראל. וכעת – נותר להשלים את הבישולים, ולהנות מדגים מזינים וטעימים.