החלטת הממשלה להטיל סגר כללי לא נבלעת בגרונם של הישראלים הרבים שמתפרנסים בתור עצמאיים. עבור רבים מהם, זו תהיה מכה אנושה - חודשים לאחר שספגו את הנזקים הכלכליים של הסגר הראשון. מבעלי מלונות, דרך המסעדות - ועד הגנים הפרטיים: אלה העסקים שהכריזו על מרד.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

רק לפני חודשיים, עם התפרצות הגל השני של המגפה, הכריזו בעלי המכונים ברחבי הארץ על "מרד חדרי הכושר". המאמנים סירבו לקבל את החלטת הממשלה לסגור את חדרי הכושר והסטודיו כצעד ביניים לפני סגר מלא - וחלקם פתחו בניגוד להנחיות. כ-60 יום אחרי, הקולות שנשמעים כעת זהים כמעט לחלוטין.

עמנואל פיראס הוא הבעלים של חדר הכושר "סטפ וואן" בנוף הגליל ומעסיק 6 מאמנים נוספים. עבורו, סגר נוסף תהיה מכה כואבת במיוחד: "אם אקבל את התמורה ההולמת אני אהיה ילד טוב ואסגור. אם לא, אני לא סוגר. הפעם זו תהיה המכה האחרונה - לא תהיה לי שום אפשרות להתאושש ממנה".

חדר כושר קורונה (צילום: AP)
"זאת תהיה המכה האחרונה". חדר כושר בתקופת הקורונה | צילום: AP

פיראס לא לבדו, בעלי עסקים עצמאיים רבים הודיעו שימרדו בהגבלות – ויעבדו כרגיל. אבי אלפיה, בעלי מלון "סול" בת"א סיפר על חוסר האונים: "אין לי מושג מה מתכננים לנו. הכוונה שלי היא להישאר פתוח - מי שרוצה לבוא יוכל. מה ההבדל בין מלון לבית מגורים?". אלפיה הוסיף: "יש לי המון הוצאות שוטפות, אי אפשר לסגור וללכת. אני אשלם את המחיר אם וכאשר אקבל קנס - גם ככה קשה אבל אני לא סוגר".

אבי אלפיה, בעלים של מלון "סול" בת"א (צילום: החדשות 12, החדשות12)
אבי אלפיה, בעלי מלון "סול" בת"א | צילום: החדשות 12, החדשות12

גם עבור ענף המסעדנות, סגר אינו בא בחשבון. תומר מור, העומד בראש ארגון "מסעדנים חזקים ביחד", סיפר ל-N12 על היקף המרד המתארגן. "מאות עסקים הודיעו כבר שבכוונתם לפתוח וזה יגיע לאלפים", טען. "החגים הם נקודת זמן קריטית עבורנו, זו ההזדמנות שלנו להתכונן ולהכין שכבות שומן לחורף. היום כל שקל קובע ואנשים נלחמים לעבוד".

"אלפי עסקים לא יעמדו בנטל של סגר ויסגרו", הוסיף. "עוברים חודשים רבים מהנזק ועד לפיצוי של הממשלה. בלי פיצוי בזמן אמת נצטרך לסגור את העסק. אנחנו נאבקים שהממשלה לא תבצע סגר, אבל אם כן צריך פיצוי לחשבונות מראש. זה הכול פוליטי - זה כאילו הוירוס מקשיב למי שיש לו לובי, רק הדיבור על סגר כבר מרחיק אנשים מהמסעדות".

מרד המסעדות (עיבוד: אנטולי מיכאלו יחסי ציבור‎)
"אלפי עסקים לא יעמדו בנטל" | עיבוד: אנטולי מיכאלו יחסי ציבור‎

בתקופת הסגר הראשון, ספגו המספרות ומכוני היופי מכה קשה. על פי ההערכות, נגרם לעסקים אלה אובדן הכנסות מצטבר בשיעור של 525 מיליון שקל, כאשר רבים מהעסקים לא הצליחו להתאושש. מרבית עסקים אלה חווים מתקופת מאי עד אוגוסט 2020 ירידה ממוצעת בהכנסות בשיעור של 35 אחוז לעומת התקופה המקבילה אשתקד, ואינם זכאים לפיצוי.

בעלי המספרות ומכוני היופי מתקשים להבין את ההיגיון העומד מאחורי החלטת הממשלה – ושיגרו מכתב בו ביקשו להחריג אותם מן ההגבלות. "אנחנו עומדים בהנחיות התו הסגול, אין אצלנו התקהלות ושום מקרי הדבקה", סיפר יגאל בוכניק, ספר מתל אביב.

לדבריו, "רק עכשיו אנחנו מלקקים את הפצעים של הסגר הראשון. החגים הם תקופת השיא של המספרות והמכונים. סגר משמעותו וידוא הריגה. אני לא מתכוון למלא אחר ההנחיות. אין שום סיבה שנפסיק לעבוד. "אני אודיע ללקוחות שלי שאני אספוג את הקנס אבל אמשיך לעבוד. לשבת שבועות בלי הכנסה ועבודה? אין מצב כזה".

גם הגנים הפרטיים מורדים

פורום הגנים הפרטיים הודיע כי ביום שני ייפתחו כל הגנים הפרטיים בישראל – בניגוד להנחיות הממשלה. "מיד לאחר צאת החג נשוב לשגרה ונפעל כמו כל עסק במדינת ישראל, על מנת לאפשר למגזר הפרטי לעבוד, כפי שהחליטה הממשלה", הצהירו ראשי הפורום.

ילדה עם תיק בית ספר  (אילוסטרציה: Inna Reznik, shutterstock)
"נשוב לשגרה מיד אחרי ראש השנה" | אילוסטרציה: Inna Reznik, shutterstock

"הגנים הפרטים הינם סקטור חיוני עבור המשק והכלכלה הישראלית, וגם נתוני התחלואה מוכיחים כי אין סיבה לסגור את גני הילדים מגילאי לידה עד 3, מאחר ורמת התחלואה וההדבקה בהם היא אפסית. אנו מכבדים את ראש הממשלה והשרים, אך לא נאפשר את קריסת הענף לאחר שלמעלה מ-2,000 נסגרו בגל הראשון. הגנים יפתחו ויאפשרו להורים לבחור האם לשלוח את ילדיהם ולצאת לעבודה".