מכרז לרכישת ציוד למעבדות הקורונה שפורסם על ידי משרד הביטחון לפי דרישות של משרד הבריאות מפרט רשימת חומרים שמיוצרים בעיקר בסין ובקוריאה, אך לא בישראל. זאת בעוד ל-N12 נודע כי מספר חברות ישראליות עמלות על ייצור ציוד דומה שעומד בתקן הזה - אלא שעל פי תנאי המכרז הן לא יוכלו בכלל לספק אותו למעבדות בארץ.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
החברות הישראליות שלא יוכלו לספק את סחורתן בעקבות המכרז שפונה רק ליצרנים בחו"ל הן בין היתר: סביון, פרמטק, ביו-לאב וסיגמה-אולדריץ. ד"ר רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים פנה במכתב לשר הבריאות יולי אדלשטיין ולשר הביטחון בני גנץ ושבו כתב: "יצרנים מקומיים נמצאים בשלבים האחרונים להשלמת הייצר לאחר שעמלו על כך בחודשים האחרונים. אלא שהמכרז מאשר לשימוש קבוצה סגורה של ריאגנטים וערכות של יצרנים זרים בלבד".
ד"ר תומר מבקש את התערבותם הדחופה של שרי הממשלה לשינוי תנאי המכרז וכתב: "הדבר חוסם לחלוטין מראש, באופן מקומם ולא מובן כל אפשרות לשימוש בתוצרת החברות היצרניות הישראליות במעבדות שיוקמו מכאן והלאה, לחצי שנה הקרובה לפחות".
בדיון שנערך בוועדת החוקה בכנסת לפני כשבועיים בנושא, אמר יו"ר הוועדה ח"כ יעקב אשר (דגל התורה): "המדינה מחויבת לקנות בראש ובראשונה ייצור כחול-לבן. יש לשים לב שלעתים המדינה יוצרת התקשרות עם חברות והן לוקחות את שירותיהם של קבלני המשנה. על המדינה לחייב את החברות שגם כשמדובר בלקיחת שירותי קבלני משנה – תינתן עדיפות לייצור כחול-לבן ולא לייבוא מחו"ל".
לפני כחודשיים פרסמנו ב-N12 על עסקאות שעליהן חתמה המדינה לייבוא ציוד מעבדות מסין, שיחליפו את עבודתם של שני מפעלים כחול-לבן המייצרים את אותה הסחורה. בעקבות הפרסום, התערב סגן שר הבריאות יואב קיש וחודשו ההזמנות מהמפעלים הישראלים.
תגובת משרד הביטחון: "למכרז שפירסם משרד הביטחון עבור ועל-פי דרישת משרד הבריאות צורפה רשימת הריאגנטים המאושרים כיום לשימוש ע"י משרד הבריאות. במענה לפניות ספקים הובהר במספר הזדמנויות כי כל ריאגנט שיאושר ע"י מעבדת הנגיפים הראשית של משרד הבריאות יוכל להיות מוצע במסגרת המכרז, ישראלי ולא ישראלי".