על פי נתונים שמשרד הבריאות פרסם שלשום (שני), בתי החולים עם אחוזי התפוסה הגבוהים ביותר במחלקות הקורונה הם שערי צדק והדסה עין כרם בירושלים ושיבא ולניאדו במרכז הארץ. במשרד הבריאות דיווחו על תפוסה של בין 120 ל-130 אחוז. ביקשנו לבדוק בעצמנו עד כמה באמת המצב חמור – ושוחחנו עם מנהלי בתי החולים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
פרופ' יונתן הלוי, מנהל שערי צדק, אמר: "אנחנו בהחלט יכולים לסגור מחלקה פנימית נוספת ולהפוך אותה למחלקת קורונה - ואז במקום קיבולת של 70 חולים יהיו לנו של 115-110 חולים". הפרופ' זאב רוטשטיין, מנכ"ל הדסה, היה נחרץ אפילו יותר: "אני לא מאמין שמערכת האשפוז שלנו, של מדינת ישראל, נמצאת בקריסה".
"אנחנו עדיין לא קרובים לאי ספיקה", הוסיף רוטשטיין, "אבל אנחנו פועלים הרבה יותר ממה שבית חולים צריך ויכול לפעול באופן רגיל". ד"ר אמיר שחר, מנהל בית החולים לניאדו בנתניה, טען: "בתי החולים, מנקודת התצפית האישית שלי ושל חבריי, אינם קרובים לאי-ספיקה. עומס על חדרי המיון ועל בתי החולים אנחנו חווים, מתנסים בו בכל חורף וגם בימים אלה".
פרופ' הלוי ציין: "אינני חושב שאנחנו על סף קריסה, אבל אנחנו עלולים להגיע די מהר למצב שבו לא נוכל לתת את הטיפול המיטבי לכל החולים. וכשאני אומר 'כל החולים' אני מתכוון גם למי שאיננו חולה קורונה".
כבר ביום שני דיווחנו בחדשות 12 שבשיבא טוענים שאחוז התפוסה במחלקות הקורונה אצלם הוא בכלל 52% בלבד - ולא 120% כפי שפרסם משרד הבריאות אתמול. אתמול משרד הבריאות כבר הסביר שזה היה סוג של תקלה טכנית במקרה של שיבא. מסיבה לא ברורה נתוני העומס במחלקות הקורונה נמחקו מהאתר של משרד הבריאות ובמקומם נכתב: "לא ידוע".
העניין המטריד הוא שעל סמך הנתונים האלה, בין היתר, החליט משרד הבריאות להפסיק את הניתוחים והטיפולים הלא דחופים בכל בתי החולים. החלטה דומה התקבלה בגל הראשון - והיא החמירה את מצבם הרפואי של חולים רבים.
פרופ' רוטשטיין: "זו החלטה מאוד אומללה כי ההבדל בין להפסיק טיפול בחולה לא דחוף לבין להציל אותו ממוות – הוא מאוד קטן". ד"ר שחר הוסיף: "קודם כול, חבל מאוד. הפסקה של פעילות לא דחופה פוגעת בחולים אחרים. האם העונש שמוטל על חולים אחרים הוא מחיר ראוי למען ההתמודדות שלנו עם חולי הקורונה שמספרם עולה מעט בזמן האחרון? תשובתי היא לא".
פרופ' רוטשטיין אמר באשר להמלצות להדק את הסגר ולהחמיר את ההגבלות: "אני חושב שזו כבר תגובה של פאניקה. סגר יותר הדוק יגרום לבעיה כלכלית יותר קשה שממנה יהיה קשה יותר לצאת". פרופ' הלוי הדגיש: "המחסור בצוות, שאנחנו מנסים להכשיר במהירות, מטריד אותי יותר מאשר נושא הקריסה - שממנו אני חושב שאנחנו עדיין רחוקים".
ועל זה מסכימים כל הרופאים ששוחחנו איתם; בטווח הארוך הפתרון הוא חיזוק מערכת הבריאות, ולא סגרים נוספים שממילא ההיענות הציבורית להם והיעילות הרפואית שלהם, שתיהן מוטלות בספק גדול.