ישראל שוברת שיאי תחלואה בקורונה - ועוקפת אפילו את ארה"ב: ישראל היא מהמדינות המובילות בעולם מבחינת מספר הנדבקים בנגיף הקורונה ביחס לגודל האוכלוסיה - נתון מדאיג למדי. שקלול של הנתונים מגלה תמונת מצב שממחישה עד כמה המצב כאן חמור: נכון להיום, יש בישראל 20,562 חולי קורונה למיליון נפש - נתון גבוה יותר מזה של ארה"ב, שם מספר הנדבקים עומד על 20,475 בני אדם למיליון נפש.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בדוח מרכז המידע והידע של אגף המודיעין שפורסם הבוקר (שני) נכתב כי מאז תחילת ספטמבר, המגפה מתפשטת במהירות בקצב עלייה של 5% ליום. העלייה בתחלואה היא בכלל המגזרים, אך בולטת במיוחד במגזר החרדי. "מוקדם מדי להעריך את השפעת הסגר", כתבו מחברי הדוח. "אך עם זאת מסתמן כי חסרה אכיפה ותמיכה ברשויות ביישובים האדומים". כמו ישראל, כך גם במרבית מדינות מערב אירופה התחלואה עלתה באופן ניכר בשבועות האחרונים, במקביל לפתיחת מערכת החינוך.
"כבר זמן מה שישראל היא מהמדינות המובילות בשיעור התחלואה לנפש", מסבירה פרופ' רונית קלדרון-מרגלית מבית הספר לבריאות הציבור של האוניברסיטה העברית והדסה. "אילו הסיבה לכך הייתה כמות בדיקות גבוהה - היינו רואים ששיעור הבדיקות החיוביות הוא נמוך, אבל לצערנו הרב לא כך המצב. השיעור עומד על כ-11% חיוביים ומדובר בנתון גבוה ביחס לעולם. מערכת הבריאות בישראל כבר עכשיו כמעט ואינה עומדת בנטל החולים. הטיפול בחולי הקורונה בא על חשבון טיפול בחולים אחרים והמערכת היא שחוקה".
ישראל מעל לממוצע העולמי גם במספר המתים ביחס לגודל אוכלוסיה
ואם זה לא מספיק, אז ישראל חצתה גם את הממוצע העולמי לתמותה מקורונה ביחס לגודל האוכלוסיה. בעוד שהממוצע העולמי עומד על 124 נפטרים לכל מיליון איש, שיעור התמותה מקורונה למיליון נפש בישראל הוא 137 נפטרים.
"הסגר שהוטל איננו פיתרון סופי אלא מאפשר להקנות לנו זמן להורדת שיעורי התחלואה הגבוהים", אמר פרופ' נדב דוידוביץ', ראש בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן-גוריון וחבר ועדת המומחים של פרויקטור הקורונה רוני גמזו.
לדבריו, "אם לא נשכיל לנצל את הזמן כדי להשלים את מערך קטיעות שרשראות ההדבקה לשימוש נרחב בבדיקות והתגייסות ציבורית - אז לא נוכל לראות שיפור ניכר בהמשך. כך או כך, לאחר הסגר נצטרך לחזור למימושו של מתווה הרמזור".
מחסור חמור בכוח אדם רפואי: "מצב חירום של ממש"
אתמול אובחנו בישראל 2565 נדבקים חדשים בנגיף, אלא שבמהלך החג מספר הבדיקות שבוצעו עמד על 24,449 - כמחצית ממספר הבדיקות היומי שנהוג בתקופה האחרונה. עם זאת, שיעור הבדיקות החיוביות ממשיך להיות גבוה ועומד הבוקר על 10.5 אחוזים. בבתי החולים מאושפזים 643 חולים במצב קשה, מהם 170 מונשמים.
לאור הגידול במספר החולים הקשים והקריטיים, בבתי חולים ברחבי הארץ נפתחות עוד מחלקות קורונה - בהם למשל המרכז הרפואי לגליל בנהריה. "נפתח מחר מחלקת קורונה רביעית בבית החולים, על חשבון מחלקה פנימית", אמר מנהל המרכז, פרופ' מסעד ברהום. "אנו נצטרך להיעזר במרדימים כחלק מצוות שיטפל בחולים קשים וקריטיים, לכן אין ברירה אחרת אלא לדחות ניתוחים אלקטיביים".
בתוך כך, משרד הבריאות וההסתדרות הרפואית שלחו הבוקר 'קול קורא' לרופאים בפנסיה לשוב למערכת הבריאות. הרופאים הפנסיונרים נקראים לשוב לעבודה במחלקות בתי החולים שאינן מחלקות הקורונה, מכיוון שאלו נמצאים בקבוצת סיכון בשל גילם. "על רקע המחסור החמור בכוח אדם רפואי, אנו נמצאים במצב חירום של ממש שמחייב אותנו לגייס רופאים לעבודה בבתי החולים", נכתב.