"האיש הנכון, בזמן הנכון": מומחים וראשי רשויות גיבו אמש (שלישי) את תוכניתו של פרויקטור הקורונה, פרופ' רוני גמזו. בשיחה עם N12 הם הביעו בו אמון וסבורים שהצעדים שפירט הם הנכונים על מנת להוביל להשטחת העקומה והשתלטות על הגל השני של התפשטות הנגיף.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"פרופ' גמזו הוא מנהל מוכשר שהוכיח עצמו כבר בתכנית 'מגן אבות ואמהות'", אומר פרופ' יהודה אדלר, דיקן הפקולטה למקצועות הבריאות במרכז האקדמי למשפט ועסקים ברמת גן. "לאחר מינויו חלה ירידה משמעותית בהידבקות הקשישים. אני מסכים עם עיקרי התכנית שהציג: הדבר הבסיסי הוא שהציבור איבד אמון בהנהגה וכעת יש לרכוש את אמונו מחדש. העברת סמכויות לפיקוד העורף הוא צעד שהיה צריך לנקוט בו כבר מזמן, לאחר שמשרד הבריאות נכשל בניהול החקירות האפידמיולוגיות".
"התוכנית סדורה ומרחיבה את מעגל האחריות הן למשרד הביטחון והן לרשויות המקומיות", אומר ד"ר זאב פלדמן, יו"ר ארגון רופאי המדינה וממלא מקום יו"ר ההסתדרות הרפואית. "אין ספק שההכרה וההבנה שאנחנו נמצאים במרתון ולא במירוץ קצר טווח מחייבת לגייס למלחמה בקורונה את כל הגופים במדינת ישראל האמונים על טיפול במצבי חירום".
ד"ר ארז ברנבוים, מנכ"ל בית החולים הציבורי אסותא אשדוד ולשעבר קצין הרפואי הראשי של חיל האוויר, התייחס לרכיב מרכזי בתוכנית גמזו - העברת סמכויות לצבא: "בעת שגרה, אין זה נכון לקיים ערבוב בין המערכת הצבאית לאזרחית וראוי שכל אחת תשמור על עצמאותה. יחד עם זאת, לצד חלוקת הסמכות והמשימות, האחריות הכוללת חייבת להישאר בכל עת בידי קברניטי משרד הבריאות".
"ראשי הרשויות הוכיחו שהם יודעים מה נכון לעיר שלהם"
מרכיב מרכזי נוסף בתוכניתו של פרופ' גמזו הוא העברת סמכויות לרשויות המקומיות - מהלך עליו מברכים ראשי רשויות שלקחו את הסמכויות אליהם והצליחו להשתלט על התחלואה בשטחם: "התכנית מיישמת את מה שביקשנו לכל אורך הדרך", אומר ראש עיריית בת ים, צביקה ברוט, "ראשי הרשויות הוכיחו שהם יודעים יותר טוב מה נכון לעיר שלהם, והעברת סמכויות נוספות תאפשר למשרד הבריאות להתמקד במשימות הלאומיות, ולנו כראשי הערים להתמקד בטיפול באוכלוסייה".
"פרופ׳ גמזו הוא האיש הנכון, במקום הנכון ובזמן הנכון", בירך ראש עיריית גבעתיים, רן קוניק. "ההחלטה להעביר סמכויות לראשי הערים ולתת לנו לנהל את שגרת החירום, בשיתוף פיקוד העורף איתו אנו מתרגלים שנים מצבים כאלו, תוך הבחנה בין נתוני הדבקה שונים של ערים, היא ההחלטה שהיה צריך לקבל למן היום הראשון של המשבר וכולנו מברכים עליה ובטוחים שהיא תכניס קצת הגיון ושכל לניהול משבר הקורונה".
"בתקופה האחרונה אנחנו מרגישים שינוי בשטח ובהבנה כפי שהצגנו אותה מתחילת האירוע, שהרשויות המקומיות זו הזרוע הביצועית המשמעותית בשטח", אומר יו"ר השלטון המקומי, חיים ביבס. "כיום יש מי שמוביל את התוכנית ויודע שאין פתרון כולל ומדיניות אחידה שתתאים לכל הערים בישראל. הרשויות המקומיות מתורגלות בעבודה עם פיקוד העורף ויידעו לתת את המענה הנכון ביותר לכל יישוב על פי הצרכים הבריאותיים, כלכליים וחברתיים של התושבים".
התוכנית של פרופ' גמזו: קטיעת שרשראות ההדבקה - בסיוע צה"ל
היעד של פרופ' גמזו הוא לערוך 60 אלף בדיקות קורונה ביום תוך חודשיים - זאת על ידי הקמת מעבדות נוספות. גמזו נועד אמש עם ראשי רשויות והציג את עקרונות התוכנית. תכליתה להביא לניהול ערים לפי רמזור - ערים "ירוקות", "כתומות" ו"אדומות". ככל שעיר תוגדר "ירוקה" יותר, כך ראש הרשות יקבל סמכויות רבות יותר.
"אנחנו נמצאים במגפה שעדיין מתקדמת ובנקודת זמן שבה אנחנו צריכים לבצע את הצעדים מהר", אמר הערב פרופ' גמזו בעת הצגת תוכניתו לציבור. "יכול להיות שבתי החולים יגיעו לאי ספיקה ואני רוצה שאת מקדם ההדבקה נביא מתחת ל-1. רק כך נתחיל במיגור המגפה - עם פחות עומס על בתי החולים. אפשר לעשות את זה רק ביחד".
"צריך לעשות חוזה חדש בינינו לבין האזרחים, יש בעיה של התערערות האמון", אמר פרופ' גמזו. "ראינו בימים האחרונים ירידה באמון - וכך המגפה עלתה. מצד הממשלה - שקיפות, מקצועיות ענייניות ושיתוף. לא ניתן יד להגבלות שאין בהן היגיון. נקטין את ההגבלות כמה שניתן. אני האחראי ואני לא אתן יד להגבלות שיפגעו בכלכלה ללא היגיון - זה החוזה החדש".
"מצד האזרחים אני צריך אמון, התלכדות והתגייסות להורדה של מאותו מקדם הדבקה", הדגיש פרופ' גמזו, "חשוב שנציית להנחיות. אנחנו צריכים בעצמנו לבצע קטיעה יותר אפקטיבית של שרשרת ההדבקה כי היום זה לא קורה".
"אני שמח שמערכת הביטחון לקחה את זה על עצמה", הוסיף פרופ' גמזו, "הכניסה של צה"ל חשובה מאוד כי זו מערכת שיכולה לעשות את זה במהירות. החוזה החדש - הממשלה עושה את הכל עם היגיון במהירות ובאמון, והאזרחים יצייתו וישתפו פעולה. ההתלכדות הזו היא קריטית. זה דבר שאפשר לעשות אותו בזמן אפס".
פרופ' גמזו הדגיש שבמדינות שבהן שיעור עטיית המסכות גבוה – התחלואה יורדת: "האזרחים בישראל משתפים יותר ויותר פעולה ועושים את העבודה הנדרשת, אבל זה לא מספיק - אנחנו צריכים להגיע ל-100%".
"התהליך בסוף לא נגמר רק בלהגיד לכם לשים מסכות, אלא צריכה להיות הרבה עבודה מסודרת. קיבלתי את כל הסמכות, הגיבוי והעזרה. מסכות, מרחק, היגיינה של האזרחים - ומצדנו מינימום הגבלות. אני לא אתן שההגבלה לא תהיה ברורה, ותמיד נבחן מה אפשר לשנות".
עוד הדגיש פרופ' גמזו כי הציבור חייב לקבל מידע אחיד: "אני אחראי שזה יהיה מסודר אחיד ומעורר אמון – לא כל יום נתון כזה ויום אחר נתון אחר. כל האנשים שמכירים את המגפה אומרים שזו הדרך. תנו לנו להוביל הלאה ולמגר את הקורונה - אני בטוח שישראל תצליח. אפשר להוריד את קצב התחלואה, אני מתחייב שאנחנו נמשיך עם החוזה ואלך בדרך הזו".