"חשבתי שזה סוף העולם. חשבתי שאני עומדת לאבד את הבן שלי. אני מתפללת שאף אחת לא תעבור את הסיוט שעברנו". כך סיפרה חן גל, אימו של פעוט שעבר ברית מילה שהשתבשה בשיחה עם mako. "ילדתי בן בלידה מדהימה קצרה ומהירה. הכל היה נראה יותר מדי טוב. אחרי שלוש בנות חיכיתי לבן, הנסיך, שיבוא. אבל כנראה שמשהו התפקשש והלילה אחרי הברית שינה את חיינו".
גל מעידה כי בתחילה היה נדמה כי טקס הברית עבר כשורה. "חברות סיפרו לי שיכול לכאוב לילד אבל לא היה לי ניסיון קודם. אף פעם לא שמעתי על סיפורים של אנשים שנפגעו בברית והלכתי למיליון בריתות".
אבל המזל לא האיר פנים לבנה בן החודש. אחד מנימי הדם שלו נפגע, ככל הנראה, במהלך הברית.
"הלילה התחיל רגיל, קצת כאב לו, נתתי לו תרופה והכל נראה בסדר אבל בשש בבוקר קמתי לסיוט של חיי. שמעתי את לביא בוכה וביקשתי מבעלי שיביא לי את הילד כדי שאוכל להניק אותו. כשהחזקתי אותו הרגשתי שהמכנס שלו רטוב", היא משחזרת. "ביקשתי מבעלי שידליק את האור כי חשבתי שאולי ברח לו פיפי אבל חשכו עיני - כולו היה מכוסה דם".
בנוסף לדימום המאסיבי, גל מספרת כי גוון עורו של בנה הפך צהוב והוא בקושי הגיב. בני הזוג מיהרו לבית חולים. "באמבולנס הוא התעורר אבל היה מאוד אפתי. בבית חולים התקשו מאוד למצוא לו וריד ובסוף חיברו אותו למנת דם דרך הצוואר", מתארת גל בכאב. לבסוף לאחר יומיים מצבו התייצב והוא חזר לעצמו. "הרופאים אמרו שקרה לנו נס. אני לא רוצה לחשוב מה היה קורה אם עוד שעה אחת היינו ישנים. זכיתי בבן שלי מחדש", היא אומרת בהתרגשות.
דבר מוכר
"דימום לאחר ברית זה דבר שאנחנו מכירים", מסבירה נועה רוזנפלד- יהושע מנהלת טיפול נמרץ ילדים בבית חולים אסותא באשדוד ששם טופל לביא. "בדרך כלל זה ילוד שמחליפים לו חיתול או ילוד שנמצא מיטתו עם דם בחיתול ובחולצה. אני לא בטוחה ולא יודעת להגיד אם זה קרה בגלל המוהל. זה יכול להעיד גם על בעיה במערכת הקרישה. כוס של 250cc זה כמות כל הדם שיש לתינוק בגוף. כך שכל אובדן דם בתינוק מחייב בדיקת רופא. אני ממליצה שבכל מקרה שהתינוק אפתי, לא אוכל, חיוור שאינו נראה כרגיל. ובוודאי שאם יש דימום משמעותי צריך ללחוץ מקומית ולהגיע לבית החולים בהקדם האפשרי שם יוחלט מה צריך לעשות".
המוהל שעשה את הברית ללביא אמר בשיחת טלפון כי: "הסיבוך לא קשור אליו ולעיתים זה יכול לקרות כי הוריד נפתח מחדש. ראיתי את הילד והוא בסדר, הכל בסדר גמור ברוך ה".
"ברוב המקרים מדובר בסיבוכים המגדלים רק אחרי שבועות חודשים או שנים מיום מברית המילה - כשהילד צריך ניתוח לתיקון ואינם מקושרים לברית מילה (למשל היצרות פיית השופכה, סיבוך שיש רק לנימולים), אבל בחלק מהמקרים מדובר בסכנה מידית - בזיהום או בדימום יתר המסכנים את חיי התינוק", רונית טמיר העומדת בראש ארגון קה"ל , קבוצת הורים לילדים לא נימולים.
טמיר טוענת כי הסיבוכים האלה מגיעים לתקשורת רק במקרים חריגים וגם ההורים של התינוק ממעטים לדבר על כך בגלל רגשי אשמה, וגם משום שלפעמים לתינוק נגרם נזק באיבר המין שיישאר לתמיד והם אינם מעוניינים שזה יתפרסם. "ככה נוצר הרושם כי הסיבוכים נדירים ביותר וכמובן למוהלים ולמשרד הבריאות יש אינטרס לשמר את הרושם המוטעה הזה כדי שאנשים לא יחששו למול", היא פוסקת.
"כל מי שבהריון עם בן אני ממליצה שתעשה את הברית רק אצל רופא. הברית צריכה להיות בבית חולים כפעולה רפואית עם השגחה. אני בספק אם אוכל ללדת שוב, חוויתי חוויה מזעזעת, קשה נורא לראות את הילד שלך חסר אונים", מסכמת גל.
תגובת הרבנות הראשית לישראל:
הוועדה הבינמשרדית להסמכה ופיקוח על המוהלים של משרד הבריאות והרבנות הראשית לישראל המונה רופאים, רבנים ומוהלים בוחנת כל מקרה של סיבוך ברית הנעשה על ידי מוהל. הוועדה מקבלת דיווח מיידי מבתי החולים על כל הגעה של תינוק לחדר מיון או לרופא לאחר ברית המילה, במדינת ישראל נערכות בהערכה כ-70,000 בריתות בשנה מתוכן יש פחות מ-40 מקרים בלבד של סיבוכים לכאורה, מרבית המקרים נסגרים בשחרור מידי מבית החולים וללא צורך בטיפול רפואי והוגדרו כסיבוך של דימום קל לאחר ברית המצריך טיפול שמרני בלבד."