התבלינים, המופקים לרוב מחלקים שונים של הצמח, משמשים להענקת טעם למזון ונמצאים בשימוש גם ברפואה העממית, בתחום הקוסמטיקה ואף בתרופות. הצמחים מייצרים בתוכם חומרים שונים, פיטוכימיקלים, המגינים על הצמח מפני בעלי חיים שאוכלים אותם. עבור בני אדם חומרים אלו תורמים רבות לבריאותו. החומרים הצמחיים האלו מעניקים לצמחי התבלין את הריח והטעם המיוחדים שלהם. ניתן להוסיפם למתכונים או לחלוט אותם במים להכנת משקאות שונים. חלק מעשבי התבלין גדלים בארץ כגון זעתר ומרווה וחלק מיובאים כגון קינמון, מוסקט וזעפרן.
תבלינים מאפיינים סגנונות בישול שונים, לרוב אנחנו נבדיל בין מטבחים שונים בשל השימוש השונה בתבלינים עם אותם רכיבי מזון, לדוגמה תפוחי אדמה עם גראם מסאלה מיוחסים למטבח ההודי, ואילו אותם תפוחי אדמה עם פפריקה אדומה ייחשבו למטבח ההונגרי.
יש עשבי התבלין שמוסיפים בכמויות קטנות כדי לתת טעם מיוחד למזון כגון רוזמרין, תימין, מרווה, אורגנו ויש עשבי תבלין הנמצאים בשימוש רב כגון פטרוזיליה, זעתר, בזיליקום, כוסברה, נענע.
את צמחי התבלין ניתן גם לצרוך בשתייה על ידי חליטה שלהם במים - הידועים כחליטות הם הנענע, הלואיזה, המליסה, אולם ניתן להכין חליטת גם ממרווה, רוזמרין, קליפות קינמון וכורכום.
החומרים הפעילים בצמחים ובתבלינים הם בעלי השפעה בריאותית מגוונת:
1. מגנים מפני סרטן
הם מכילים חומרים המעקבים התפתחות של גידולים סרטניים כגון משפחת צמחי התבלין הלימוניים כגון עשב לימון ולואיזה. עשבי התבלין הירוקים מכילים את הלוטאין כגון עלי רוקט, המגן מפני התפתחות סרטן וניוון רשתית העין.
2. קוטלים חיידים מזיקים
חומרים צמחיים להם פעילות אנטימיקרוביאלית הקוטלת חיידקים ופעילות אנטיפטרייתית המונעת התפתחות של פטריות כגון בצמחים מליסה, נענע, רוזמרין, אורגנו ותימין וצמחים כגון שום ובצל בעלי תרכובות גופרית מחטאות. תבלינים שגם הם להם אפקט אנטי בקטריאלי כגון קינמון, ציפורן ופלפל שחור.
3. שומרים עלינו צעירים
הפיטוכימיקלים כולם נחשבים כנוגדי חימצון, חומרים המפחיתים את הנזקים המתרחשים בגוף בשל הרדיקלים החופשיים הנוצרים בו. נוגדי החימצון ידועים ביכולתם להאט את תהליכי הזדקנות התא, להפחית רמות כולסטרול רע ולהקטין תהליכים דלקתיים בגוף. צמחי תבלין כגון רוזמרין, אורגנו, מרווה ומליסה ותבלינים כגון כורכום, קינמון ופפריקה אדומה.
כיום אנחנו יודעים שההשפעה המרפאת שלהם המיוחסת להם ברפואה העממית נבדקת גם במחקרים מדעיים הנערכים במקומות שונים בעולם. שילוב שלהם בתזונה היומיומית מומלץ באופן קבוע. בכל תבשיל או מנה קרה חפשו כיצד ניתן להעשיר את המתכון בצמחי תבלין שונים ובתבלינים כדי לקבל את האפקט הבריאותי שלהם.
עוד ב-mako בריאות:
<< תכירו את הסופר פוד החדש: פולן דבורים
<< הקשר המפתיע בין חמוצים סיניים לעששת
>> 16 צמחי מרפא שאתם צריכים בבית
בשל ההשפעה שלהם על הבריאות יש אוכלוסיות הצריכות לנהוג במשנה זהירות בשימוש בתבלינים. על נשים הרות, מיניקות ואנשים הסובלים ממחלות כרוניות להתייעץ עם איש מקצוע באשר לשימוש בצמחי מרפא שונים מעבר לשימוש הרגיל שלהם בתזונה.
* ניאורה מרטה, דיאטנית קלינית ראשית בחלי ממן, קבוצות תמיכה לאורח חיים בריא