חולים בקורונה כיום לא במצב קשה כמו שהיה בעבר? שמו של פרופ' מטאו בסטי, מנהל המחלקה למחלות זיהומיות של בית החולים סן מרטינו בג'נובה שבאיטליה, עלה לכותרות לאחר שאמר לאחרונה "במרץ הנגיף היה נמר, וכעת הוא חתול בר שניתן לביית". בריאיון מיוחד שהעניק הערב (רביעי) ליונית לוי במהדורה המרכזית, הוא מסביר את האמירה מעוררת המחלוקת וטוען שמקרי הקורונה כיום הם קשים וקטלניים פחות משהיו.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"אופייה של המחלה השתנה", אומר פרופ' בסטי, "היינו רגילים לראות מטופלים במצב קשה שהגיעו לבתי החולים במצב חמור מאוד, שהיו זקוקים מיד לחמצן או להנשמה, זה היה המצב הרפואי שלהם. במאי וביוני, החולים הללו נעלמו. יש לנו פחות ופחות מטופלים ובעיקר במצב פחות קשה. המקרים הרבה יותר דומים לשפעת מאשר למחלות שפוגעות בצורה קשה בריאות, כפי שהיה במרץ ובאפריל".
"זה השתנה, זה כבר לא נמר פרא מרושע שתוקף אותנו בהפתעה, אלא, לשם השוואה פשטנית, כדי שהצעירים יבינו: זה חתול בר, כי בכל זאת מדובר בזיהום שאנחנו לא יודעים עליו הרבה, אבל ללא ספק פחות חמור מאשר מה שהיה לפני שלושה חודשים", הוא טוען בתוקף.
"מי שאומר שהנגיף מסוכן באופן שאנחנו לא מבינים מתכחש לאמת"
לקולות האחרים של מומחים למחלות זיהומיות שטוענים שהנגיף מסוכן באופן שאנחנו עדיין לא מבינים, משיב פרופ' בסטי: "זה דיון שמתנהל גם במדינה שלנו. אני משמיע את קולם של הרופאים, של המטפלים, של מי שנמצאים בחזית, של מי שטיפלו באלפי חולים בנגיף. את מה שאני אומר לך מג'נובה יגידו לך פרופסור זנגרילו ממילאנו, פרופסור לוריני מברגאמו, אנשים שהיו בשטח, שראו ועדיין רואים חולים".
"אם תשאלו מאה אנשי צוות שעובדים בחדרי מיון, בחדרי טיפול נמרץ, כולם יגידו לך שאנחנו כבר לא רואים את החולים שראינו לפני שלושה חודשים", הוא אומר. "לכן, מי שאומר את ההפך מתכחש לאמת, לממצאים הרפואיים. אני לא יודע להגיד מדוע מישהו בוחר להתכחש לכך, כנראה בגלל פחד מגורמים מסוימים, כי לומר שהדברים מתקדמים בצורה חיובית הוא דבר שמשרה ביטחון בקרב הציבור".
"מה שאני מנסה להבהיר הוא שכפי שאמרתי במרץ, שהמצב מאוד חמור ושכולנו צריכים להיסגר בבתים, להשתמש במסכות, לשמור על ריחוק חברתי, אז היום אני אומר שחשוב להמשיך לשמור על ריחוק חברתי, אבל גם נכון לומר שמי שנדבק חולה בצורה פחות קשה. זאת האמת ואני לא רוצה להסתיר את האמת".
"מספר הנדבקים גבוה והמתים נמוך? עושים מהנתונים מרק"
בהתייחסו למצב בישראל, שבה מספר הנדבקים עולה בצורה משמעותית – אך מספר המתים נותר נמוך, אומר פרופ' בסטי: "אנחנו לא צריכים לבלבל בין הדברים כי אחרת אנחנו עושים מה שבאיטליה נקרא מרק מינסטרונה. אנחנו לא יכולים למנות את כל המספרים הבאים יחד: נדבקים ללא תסמינים, נדבקים עם תסמינים מועטים, נדבקים שמאושפזים בבתי החולים, נדבקים שמאושפזים בטיפול נמרץ. כשאנחנו מדברים על נדבקים חדשים, אנחנו מתייחסים אל כולם כאל מקשה אחת".
"מה שמסתבר גם פה, באיטליה, הוא שלעתים מתגלים מוקדי תחלואה חדשים וכנראה ימשיכו להתגלות כאלה גם בעתיד, אבל הם לא מובילים לאשפוזים המוניים בבתי חולים, הם לא גורמים לאנשים להגיע למחלקות לטיפול נמרץ. לכן אנחנו לא מוטרדים מכך".
"אנחנו לא יכולים לחיות עם חרב מעל ראשינו, בפחד מהתפרצות ודאית של גל שני בנובמבר, דצמבר, ינואר, כי אחרת לא נהיה מסוגלים לחיות ובכל מקרה, אנחנו לא יכולים להרשות זאת לעצמנו", הוא מדגיש. "אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו סגר של שישה חודשים נוספים, אחרת לא נמות מהנגיף, אלא נמות מרעב".