עד כמה הצעדים בהם ננקוט ישפיעו על התפשטות הקורונה בישראל? ראש הממשלה בנימין נתניהו ופרויקטור הקורונה פרופ' רוני גמזו, התייצבו השבוע בפני הציבור והכריזו כי מקדם ההדבקה התייצב: זאת לאחר שהתברר שהנתונים של הימים האחרונים מצביעים על ירידה במספר החולים החדשים שמתגלים וגם העלייה בחולים הקשים החדשים נבלמה. למרות זאת, קבינט הקורונה דן בימים אלו האם יש להחמיר את ההגבלות וגם אפשרות של סגר כללי שוב מדוברת.
כל צעד בו מקבלי ההחלטות יבחרו לנקוט ישפיע על חיינו ועל תמונת המצב של התפשטות המחלה בישראל. לשם כך פותח מודל על ידי קבוצה של חוקרים בטכניון, בשיתוף פעולה עם הקבינט האזרחי ופרופ׳ תמי שוחט, המאפשר לחזות כיצד ישפיעו הצעדים שהמדינה תנקוט על המגפה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
פרופ' ניר גביש מהפקולטה למתמטיקה בטכניון, עומד מאחורי "סימולטור הקורונה" - מודל שחוזה את ההשפעה של צעדי ההתערבות על המגפה. בשיחה עם N12 הוא מסביר כיצד בדיוק הוא פועל: "מקדם ההדבקה הוא מספר האנשים שאדם חיובי לנגיף מדביק במהלך המחלה שלו. הירידה נובעת משני פרמטרים: צעדי הממשלה והתגובה של הציבור". לדבריו, סגירת אולמות האירועים וצמצום מספר המשתתפים בחתונות הוא זה שעשה את השינוי המשמעותי בהאטת קצב ההדבקה".
"מצד אחד יש ירידה בקצב ההדבקה", הוא מוסיף, "אך היא שברירית והכל יכול להתהפך בנקודה זו בהתאם להיענות הציבור. לא הגענו למצב אידיאלי של מספר זניח של נדבקים חדשים ביום ועוד יכולה להיות הידרדרות דרמטית. עם זאת, מצבנו טוב מאשר בגל הראשון: קצב ההכפלה נמוך ויש ביכולתנו לראות בצורה די טובה מה יקרה בעוד כשבועיים".
"המודל שלנו ממפה את האינטראקציות החברתיות של אדם לפי גילו - וכך ניתן לחשב כמה יידבקו מסביבתו הקרובה", מפרט פרופ' גביש את אופן החישוב של המודל, "המגפה מתפשטת בצורה אקספוננציאלית, לכן השגיאה במודל עשויה להיות גם כן אקספוננציאלית, אך הוא מסייע לענות על שאלות כמו: מה תהיה ההשפעה של סגירת עסקים, סגירת בתי הספר או הטלת סגר כללי בישראל".
תוך כמה חודשים: 95% מבני 25-35 יידבקו בקורונה?
לדבריו, יש הבדלים דרמטיים בקצב ההדבקה של קבוצות גיל שונות: "שכבת הגיל 25-35 היא זו שנדבקת בעיקר ועל פי התחזית ארוכת הטווח שלנו, תוך כמה חודשים, 95% מבני שכבת הגיל הזו בישראל יידבקו בשלב זה או אחר בנגיף. הסיבה העיקרית לכך היא שבני הגיל הזה דינאמיים, נפגשים עם הרבה אנשים ויוצאים לשוק העבודה. החדשות הטובות הן שהשכבות המבוגרות יותר פחות נמצאות באינטראקציה - ולכן שם אחוז ההדבקה צפוי לעמוד על 42%. הסיבה לכך, בין היתר, היא שאלו שומרים על עצמם מפאת הידיעה שהם בסיכון".
"אמון הציבור ושמירה על ההנחיות הם פרמטרים חשובים שמאוד משפיעים על תנודת המגפה", אומר פרופ' גביש, "בחודש האחרון יש ירידה חדה במקדם ההדבקה ומבחינה זו מדובר בחדשות מצוינות. אני מעריך שזה נובע משינוי דרמטי לטובה בהיענות הציבור להנחיות. אנשים הפנימו שזה לא הזמן לחגוג ויש לשמור על כללי המרחק והמסכה".
עם זאת, יש קושי להסתמך על נתוני הימים האחרונים: "בשבוע האחרון מספר הבדיקות ליממה השתנה: במקום קרוב ל-30 אלף, רק כעשרת אלפים. הקריטריונים של קופות החולים לבדיקות השתנו וגם היה רצף של חגים ומועדים - עיד אל-אדחא ותשעה באב. הדברים הללו השפיעו על מפת הנתונים שהתגבשה".