בזמן שמשלחת ישראלית-אמריקנית עושה את דרכה לפסגה ההיסטורית באיחוד האמירויות, ניצנים ראשונים של שיתוף הפעולה בין המדינות כבר מתחילים לבצבץ. פטנט ישראלי שנרשם השבוע במשרד הפטנטים הרשמי של מדינות איחוד האמירויות, ינטר את מפיצי העל של הקורונה, ויידע לסמן אותם כדי לתת להם את החיסון ראשונים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הפטנט, שפותח על ידי קבוצת ארליך הישראלית, יידע ליצור סדרי עדיפויות לחלוקה של כ-20 מיליארד חיסונים נגד הקורונה, כאשר כאלו יושלמו ויופצו בעולם. לפי השיטה, ינוטרו מספר המגעים של אזרחי המדינה, וכך ידעו מי אלו שעשויים להיות "מפיצי על" בשל ריבוי האינטרקציות שלהם. אחרי שאלה יתגלו, מקבלי ההחלטות יוכלו לתת להם קדימות במתן החיסון.
ד"ר גל ארליך, מייסד ומנכ"ל הקבוצה שפיתח את הפטנט יחד עם מאיר פנסטר, הסביר בשיחה עם N12 על השיטה. "קיימים בעולם מודלים לחיסון אוכלוסיה במקרה של פנדמיה – קודם כל לחסן את כוחות הרפואה, לאחר מכן כוחות צבא ומשטרה, אנשי פוליטיקה וממשל, אוכלוסיות בסיכון, ולבסוף את כל השאר", אמר. "אלא שהקבוצה הזו היא הרוב המוחלט של אוכלוסיית המדינה וכאן אין אמות מידה מסודרות מי יחוסן לפני מי".
הפטנט מבוסס על שימוש באינפורמציה שנאספת מגורמי המודיעין במדינה או לחלופין מאפליקציית ה"מגן" שבה האזרחים מאשרים את המעקב אחר נתוני הגלישה שלהם. "הרעיון הוא לייצר אפשרות לתעדוף בחיסון כך שאפקט 'חיסון העדר' יגיע למדינה מהר יותר, תוך חיסכון בחיסונים ובעלויות גבוהות", הוסיף ארליך. "בראש סדר העדיפויות יש לחסן את ה'מתרוצצים'. הדבר עשוי לשפר את יעילות ההתנהלות בחלוקה וגם להפוך אותה להוגנת יותר".
ארליך סיפר שהיוזמה הישראלית הוגשה השבוע באופן רשמי למשרד הפטנטים של איחוד האמירויות. "הגשנו מתוך כוונה לנסות ולעניין גופים מסחריים במדינות הללו", אמר. עקב האכילס בכל זה, היא שאלת הפגיעה בפרטיות שמתנוססת מעל אפשרות של שימוש המדינה במידע אישי אודות האזרחים לצורך כזה. על כך טען ארליך ש"הביקורת על פגיעה בפרטיות קיימת גם לגבי שרשראות הדבקה. עיקרון הבריאות לא פחות חשוב מעיקרון הפרטיות".