נתוני הגל השני - האם הוא פחות קשה מהראשון? במשרד הבריאות עדיין מעריכים שיהיו 400 חולים קשים בעוד כשבועיים, בין היתר מכיוון שייקח זמן עד שיהיו התוצאות להגבלות האחרונות שנכנסו לפועל. עם זאת, ניתוח חדש שביצעה כללית ופורסם אמש (שבת) בחדשות סוף השבוע, מצביע על כך שלמרות נתוני ההדבקה הגבוהים - יש ירידה משמעותית בסיכוי של נדבק לפתח מחלה קשה בהשוואה לגל הקודם.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הנדבקים שפיתחו מחלה קשה נמצאים תמיד בפער של שבועיים מנתוני ההדבקה העדכניים, כלומר כל הנדבקים במשך שלושת השבועות הקרובים - כבר נקבעו ונחתמו בשבועות שחלפו. לכן ההערכה של משרד הבריאות היא נכונה, כי אנחנו צפויים למאות חולים קשים. אבל יש גם פן חיובי.
שינוי דרמטי לטובה בקרב האוכלוסייה בסיכון שמקפידה על ההנחיות
מכון כללית למחקר ניתוח את תוצאות הביניים של הגל השני לגל התחלואה הקודם במרץ ובאפריל. הניתוח הצביע על כך שיש ירידה משמעותית בשיעור החולים הקשים ביחס למספר הנדבקים. הסיבה היא אחת: אחוז יותר קטן מקבוצות הסיכון נדבק.
ניקח לדוגמה את קבוצת הסיכון המרבי: גיל 70 עם 4 נקודות ויותר לפי מודל הניקוד. בגל הראשון 5.5% מהנדבקים היו שייכים לקבוצה הזאת, ובגל הנוכחי רק 3.3% - כלומר ירידה של 40%. בהסתכלות על כל נדבק ונדבק, הניתוח מצא שרמת הסיכון שלהם לא השתנה: אם בגל הקודם היה 35% סיכוי שחולה יפתח תסמינים קשים, בגל הנוכחי מדובר על ירידה קלה ביותר - 32%.
בהסתכלות על קבוצות סיכון גבוהות אחרות התמונה די דומה: ירידה משמעותית בין הגל הראשון לגל השני בשיעור הנדבקים. כלומר האוכלוסיה מצליחה להגן על עצמה - אנשים מקפידים על ההנחיות. אך אם מישהו כבר נדבק, הסיכוי להידרדר למצב קשה לא השתנה: 14% בגל הראשון מול 12% בגל הנוכחי. מדובר בהבדל שלא מובהק סטטיטית: כמעט 1 מכל 7 נדבקים יפתח מחלה משמעותית.
המסר של הניתוח הזה הוא שמי שבאוכלסיית סיכון צריך לשמור על עצמו ככל שניתן, ומי שלא - צריך תמיד להקפיד על שמירה על ריחוק חברתי, על עטיית מסכה ושמירה על היגיינה.
פרופסור רן בליצר הוא ראש מערך החדשנות בשירותי בריאות כללית, וחבר בצוות הטיפול במגיפות.