יום אחד בלבד לפני שהסגר נכנס לתוקף ובצל הביקורות שנשמעות בתוך הממשלה ומחוצה לה על המתווה הגמיש, היום (חמישי) אישרה הממשלה במשאל טלפוני את רשימת ההגבלות הסופית לשלושת השבועות הקרובים. התקנות שאושרו יועברו לדיון בוועדת החוקה. הסגר יחל מחר - יום שישי 18.9, ערב ראש השנה תשפ"א, בשעה 14:00 בצהריים, ויימשך לעת עתה שלושה שבועות, עד 9.10.
המסמכים המלאים שאושרו:
תקנות הגבלת שהייה במרחב הציבורי והגבלת פעילות
התקנות היו אמורות לעבור את אישור הממשלה כבר במהלך הלילה, אך בשל חילוקי דעות ההצבעה נדחתה לשעות הבוקר. ועדת החוקה, שנועדה ל-9:30, נדחתה אף היא לאחר שהממשלה לא אישרה את התקנות בזמן. בסופו של דבר התקנות אושרו ברוב קולות: השרים מירב כהן ואסף זמיר מכחול לבן הצביעו נגד. השר אופיר אקוניס מהליכוד נמנע.
כל אחד מהמסמכים שהגיע לאישור הממשלה הוא קובץ מפורט ורחב של כל התקנות, הקטנות והגדולות, שיגבילו את התנהלות הציבור הישראלי במהלך הסגר. עם זאת, כבר בתחילת הקובץ המרכזי (הנוגע להגבלת הפעילות) ניתן לראות את ההבדלים בין הסגר הנוכחי לסגר הראשון שהונהג פה במרס.
הקובץ נפתח באיסור שמאפיין את הסגר: "לא ייצא אדם ממקום המגורים או ממקום שהייה קבוע אחר למרחב הציבורי, אלא לאחת מהפעולות הבאות". בהמשך מופיעה "רשימת התירוצים" הרשמית, כל הסיבות שבגינן יותר לאדם לצאת מהבית במהלך הסגר.
הסיבות ליציאה ממגבלת 500 המטרים:
- הגעה של עובד או חייל למקום עבודתו.
- הצטיידות בתרופות, במזון ובמוצרים ושירותים חיוניים.
- סיוע לאדם בעל קושי או מצוקה.
- טיפול רפואי, טיפול פסיכולוגי, טיפול ברפואה משלימה (עם מטופל אחד בלבד) ויציאה למסגרות רווחה ולטיפול סוציאלי חיוני.
- יציאה לכנסת או להפגנה או להליך משפטי או לתרומת דם.
- יציאה לפעילות ספורטיבית של יחיד או אנשים הגרים יחד – ללא הגבלת מרחק, ובתנאי שהיציאה לפעילות היא ממקום המגורים, שלא באמצעות רכב.
- יציאה להשתתפות בהלוויה או ברית.
- יציאת אישה לטבילה במקווה.
- בעל תפילה (חזן או תוקע בשופר) שקיבל אישור לכך מהמשרד לשירותי דת לשם השתתפות בתפילות הימים הנוראים.
- טיפול חיוני בבעלי חיים.
- העברה של קטין בין הורים שלא חיים יחד, או העברת קטין להשגחת אדם אחר, שלו הורה יחיד שיוצא לצורך חיוני.
- הגעה למסגרת יום חינוכית שפעילותה מותרת (חינוך מיוחד, ילדי עובדים חיוניים).
- יציאה לשדה התעופה לצורך טיסה מחוץ לישראל, 8 שעות טרם הטיסה.
- יציאת דיירים במסגרות רווחה, בעלי מוגבלות, לביקורים אצל קרובי משפחה מדרגה ראשונה, וביקורים של בני המשפחה במסגרות.
- יציאה של בני משפחה מדרגה ראשונה לאזכרה לחללי מלחמת יום הכיפורים.
- יובהר כי יציאה לתפילה, גם לפי מתווה ימים נוראים, כפופה להגבלת מרחק של 500 מטרים.
- בתקופה שמיום ה' בתשרי (23.9.20) ועד יום י"ג בתשרי (1.10.20), מותרת יציאה ממקום המגורים גם לצורך רכישת ארבעה מינים, מוצרים לבניית סוכה וכן לקיום מנהג כפרות. כמו כן באותה תקופה מותרת פתיחה של מקום למכירת הנ"ל או מקום המשמש לקיום מנהג כפרות.
אם הרשימה הזו נראית לכם ארוכה במיוחד, אתם לא היחידים. אתמול פורסם כי במשטרה מביעים מורת רוח ממתווה הסגר וטוענים שהוא בלתי ניתן לאכיפה. לטענת גורמים במשטרת ישראל, מיום שני הצבת מחסומים בכבישים תהיה בלתי יעילה. גם בממשלה נשמעה ביקורת חריפה על המתווה. ציטוטים מתוך הדיון בוועדת השרים המצומצמת, שנחשפו אמש ב"מהדורה המרכזית", מעידים על כך שאפילו שר הבריאות לא מאמין ביעילות הסגר.
התקנות שאושרו
הגבלת שהייה
- חל איסור על שהייה בבית מגורים של אדם אחר (שלא למטרה מותרת, כגון לצורך ביצוע עבודה, או סיוע לאדם בעל קושי).
- חל איסור על שהייה בחוף ים, למעט לצורך ביצוע פעילות ספורט מותרת בלבד (של אדם יחיד או אנשים הגרים יחד, בהגעה ממקום המגורים ולא באמצעות רכב).
סעיף 1 מורה על איסור שהייה בבית משפחה או חברים, גם אם נמצאים בתוך טווח 500 המטרים.
כללי התנהגות במרחב הציבורי
- איסור התקהלות – עד 10 אנשים במבנה ו-20 בשטח פתוח.
- שמירת מרחק של 2 מטרים בין אדם לאדם ככל הניתן.
- הגבלות על מספר נוסעים ברכב – עד 3 אנשים (למעט אנשים הגרים יחד), ונוסע נוסף בכל ספסל אחורי נוסף.
הגבלות על פעילות מסחר, בילוי ופנאי
חל איסור על פתיחת עסקים ומקומות הפתוחים לציבור (כולל מסחר, מסעדות, בריכות שחיה, מכוני כושר, מספרה, מכון יופי, מקומות בילוי ופנאי, בתי מלון) וכן קבלת קהל במקומות עבודה. אין הגבלה לעובד להיכנס לעסק, שלא לצורך פתיחה לציבור (למשל לביצוע עבודות תחזוקה, סידור סחורה ועוד).
חריגים:
- חנויות חיוניות: חנויות מזון, אופטיקה, בית מרקחת ומוצרי היגיינה, מוצרים לתחזוקת הבית, מכבסה, מוצרי תקשורת ומעבדה לתיקון מוצרי תקשורת ומחשבים.
- קבלת קהל במקומות עבודה חיוניים, שבהם השירות החיוני לא ניתן לקבלה מרחוק (שירותי דואר, בנק ועוד).
- מלונות ויחידות אירוח: כאשר המקום משמש חלופת מגורים (ארוכה או קצרת טווח) עבור מי ששוכר את המקום, ללא שימוש בשטחים ציבוריים, ובכלל זה בריכות. בנוסף, חריג זה כולל מלונות למבודדים, או מלוניות המיועדות לשימוש של מטופלים ובני משפחות, לצד מוסד רפואי.
- מקום המשמש לאימון של ספורטאי תחרותי מקצועי, שאושר על ידי מנכ"ל משרד התרבות והספורט.
יובהר כי מותר להפעיל חנויות מזון וחנויות חיוניות בלבד המפורטות לעיל, בתוך קניון או שוק.
מתווה תפילות בראש השנה וביום כיפור:
- ניתן להגיע למקום שנערכת בו תפילה בציבור בטווח של 500 מטרים בלבד ממקום המגורים.
- בשטח פתוח: בקבוצות קבועות של עד 20 אנשים, עם מרחק בין הקבוצות וסימון פיזי, מושב ריק בין אנשים שלא גרים יחד וללא הגשת מזון.
- במבנה: הושבה במתחמים בקבוצות קבועות של עד 25/10 (כתלות באזור כתום/אדום), מחיצות ניילון בין המתחמים, שמירת מרחק בין המתחמים, הצבת שלט עם מספר המתפללים המותר, גודל המקום, וכללי הפעלה, שמירת 2 כיסאות מרחק בין אדם לאדם, וללא הגשת מזון.
- התפוסה המותרת לגבי תפילה במבנה בימים נוראים:
- באזור אדום: עבור 2 הכניסות הראשונות עד 30 אנשים, עבור כל כניסה נוספת עוד 20 אנשים.
- באזור כתום: 50 אנשים עבור כל כניסה. - בכל מקרה, מספר האנשים לא יעלה על יחס של אדם לכל 4 מ"ר משטח המקום המיועד לתפילה.
>> למתווה בתי הכנסת המלא והמפורט - היכנסו
תחבורה ציבורית
הגבלת נוסעים:
- באוטובוס עירוני בקו שירות: 32 נוסעים.
- באוטובוס בין-עירוני בקו שירות: 30 נוסעים.
- באוטובוס מפרקי (אקורדיון) בקו שירות: 50 נוסעים.
- באוטובוס: 50% מהמספר הקבוע ברישיון הרכב.
- ברכבת ארצית: 50% ממספר המושבים.
- בכרמלית: 50% ממספר המושבים.
- בהסעה מיוחדת באוטובוס: 30 נוסעים.
- בכל כלי תחבורה יבשתי אחר: 50% מהמספר הקבוע ברישיון הרכב.
- במונית: הנהג ונוסע אחד נוסף או הנהג ושני נוסעים, אם אחד הנוסעים הוא אדם הצריך ליווי, והכול למעט אנשים הגרים באותו מקום.
הנחיות מיוחדות לנוסעים:
- נוסע לא יאכל במהלך השהייה בכלי תחבורה יבשתי, למעט אם הדבר דרוש לשם שמירה על בריאותו.
- נוסע בתחבורה ציבורית ישלם בעד הנסיעה בדרך של תיקוף כרטיס הנסיעה באופן עצמאי ולא ירכוש כרטיס נסיעה מהנהג. על אף האמור, אזרחים ותיקים, מלווי עיוורים ונוסעי קווי השירות הממוגנים באזור יהודה ושומרון יוכלו לרכוש כרטיסים מהנהג.
- מפעיל כלי תחבורה יבשתי יעסיק סדרנים אשר יסייעו בשמירה על הוראות תקנות אלה. הסדרנים ילבשו בגדים המזוהים עם החברה המפעילה אשר אינם מתחזים להיות מדי משטרה, ויישאו תג שם הכולל ציון תפקידם כסדרנים באופן הבולט לעין.
- באוטובוסים: נוסע לא ישב בשני המושבים בשורה הראשונה שמאחורי הנהג ובשני המושבים שלצדם, אלא אם ישנה מחיצה שגובהה 180 ס"מ לפחות בין מושב הנהג לבין המושבים שמאחוריו. אם יש מושב בשורה הראשונה שהוקצה בעבור אדם עם מוגבלות, יוקצה לו מושב חלופי במקום קרוב ככל הניתן המאפשר גישה נגישה אליו.
- בנסיעה באוטובוס בין-עירוני בקו שירות לא תותר נסיעה בעמידה.
- בנסיעה באוטובוס עירוני בקו שירות לא תותר עמידה בשורה הראשונה שמאחורי הנהג.
- במונית: נוסע לא ישב במושבים שליד הנהג, אלא אם כן ישנה מחיצת ניילון בין מושב הנהג לבין המושבים שלידו.
- בכל כלי התחבורה שניתן לפתוח חלון: הנסיעה תתקיים עם חלונות פתוחים.
- ברכבת: יש להגיע עם שובר עלייה לרכבת שהוזמן מראש יחד עם כרטיס הנסיעה. השובר יכלול מספר מזהה של הנוסע ותחנת מוצא, תחנת יעד, מועד ושעת נסיעה. רכבת ישראל תשמור את המידע שהתקבל לפי תקנה זו באופן מאובטח, לא יעשה בו כל שימוש ולא יעביר אותו לאחר למעט לשם הנפקת שובר עלייה לרכבת וכן לשם העברתו למשרד הבריאות לצורך עריכת חקירה אפידמיולוגית וימחק אותו בחלוף 20 ימים מיום קבלתו.
תקנות המגבילות את מספר העובדים במגזר הציבורי
התקנות קובעות כי מספר העובדים השוהים במשרדי הממשלה, רשויות מקומיות ומועצות דתיות לא יעלה על עשרה עובדים או 50% ממצבת כוח האדם בו זמנית, לפי הגבוה מביניהם. הפעילות במגזר הפרטי שאינו מקבל קהל תמשך כרגיל, תחת מגבלות "התו הסגול".
החל מיום שישי בשעה 14:00 יעבור המגזר הציבורי למתכונת חירום, שתאפשר אספקת שירותים חיוניים לאזרח אך תצמצם לכ-50% את מצבת כוח האדם הנמצאת במקום העבודה. יתר העובדים יעבדו, ככל הניתן, מהבית או בהסדרי ההעסקה שסוכמו בין הממונה על השכר והסכמי עבודה לבין יו"ר ההסתדרות הכללית החדשה.
מגבלה זו אינה חלה על המגזר הפרטי, שימשיך לפעול בהתאם לתו הסגול בתנאי שבישיבות המתקיימות במקום העבודה לא ינכחו פיזית יותר מ-10 אנשים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות