ישראל מתמודדת בחודשים האחרונים עם אחד המשברים הגדולים ביותר בתולדותיה. מספרי הנדבקים עולים, ויחד איתם מספרי המאושפזים במצב קשה בבתי החולים והמתים. חדרי כושר, מסעדות, בריכות ועוד נפתחים ונסגרים בהחלטות כמעט שרירותיות, בלי נתונים מתאימים מחקירות אפידמילוגיות ובעיקר ללא אסטרטגיה ברורה. הסקרים האחרונים מראים שמשבוע לשבוע אמון הציבור בממשלה הולך ונפגע. במקביל, עלותו של משבר הקורונה למשק הישראלי חצתה את מאה מיליארד השקלים, ותוכניות הסיוע הממשלתיות רחוקות מלתת מענה לצרכים בשטח. לכל גורמי המקצוע אין ספק שסגר מלא נוסף יביא על כולנו אסון כלכלי, ועלינו להימנע ממנו ככל הניתן, תוך שמירה על בריאות כלל האוכלוסייה.
כאן, באתר N12 יחד עם מיזם "הקבינט האזרחי", אנו פונים לציבור הגולשים כדי לייצר חשיבה חדשה שאולי תצליח למנוע את האסון אליו אנו מתקרבים. זה הזמן להבין כיצד יכולה הממשלה לפעול כדי למנוע זאת, תוך גיוס הציבור מחדש לשמירה על הנחיות הריחוק והמיגון. מה נכון לעשות כעת? אכיפה היא פיתרון קל, אך מה מעבר לה? איך בונים מחדש את האמון?
את התובנות שיעלו כאן הגולשים נסכם בצורה מסודרת, נציג אותן באתר N12 ונעביר אותן דרך "הקבינט האזרחי" למקבלי ההחלטות בממשלה ובכנסת.
מהו הקבינט האזרחי?
הקבינט האזרחי עסק בחודשים האחרונים בשורה של נושאים הקשורים למשבר הקורונה - החל מבניית "סימולטור הקורונה", בשיתוף הפקולטה למתמטיקה בטכניון, שאפשר להשוות בין דרכי התמודדות שונות של הממשלה, דרך סוגיית כפל הקצבאות, בה מצא הקבינט שהממשלה השאירה עשרות אלפי עובדים עניים "בין הכיסאות", ושללה מהם סיוע סוציאלי. עוד עסק הקבינט בבריאותם הנפשית של הצוותים הרפואיים הנמצאים בשטח, בדרך בה משרד החינוך יכול להפוך את הקורונה להזדמנות, ובסכנה שבהתעלמות ממצוקתם של העובדים הזרים.
הקבינט הוא מכון חשיבה ציבורי (Crowd Tank) הפועל בהתנדבות מלאה, ומשלב בין מומחים, אנשי מקצוע ותובנות מהציבור הרחב. הקבינט הוקם על ידי ד"ר גל אלון, שהקים בעבר את מערך התכנון בממשלה, יחד עם שורה של מומחים, ביניהם יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור פרופ' חגי לוין, מנהלת המרכז הלאומי לבקרת מחלות, פרופ' תמי שוחט, יו״ר איגוד הפסיכיאטריה של ההסתדרות הרפואית, פרופ' צבי פישל, מנכ"לית משרד החינוך לשעבר, דלית שטאובר, ראש רשות החירום הלאומית לשעבר, זאב צוק רם, ואחרים.