הפרשה שמסעירה את בית החולים סורוקה: זאת הייתה אחת הפרשות המסתוריות והקשות ביותר בבית החולים סורוקה - עד שהגיעה הקורונה. ארבעה רופאים התאבדו בתוך כשנה וחצי, האחרון שבהם - בחודש ינואר השנה. ליצמן, אז שר הבריאות, הקים ועדת בדיקה אבל בינתיים לא יצאו ממנה מסקנות ורצף המקרים נותר בגדר תעלומה. עכשיו, בני משפחתו של ד"ר אבי שמעוני זכרו לברכה, מנהל היחידה לטיפול נמרץ לב שהתאבד אחרי שקרס תחת עומס העבודה שם, מדברים לראשונה, וחושפים מדוע לדעתם זה קרה - ולמה דווקא בסורוקה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מותו הפתאומי לפני שנה וחצי של ד"ר שמעוני ז"ל היכה את כולם בתדהמה. כשהוא בן 47 ואב לשלוש בנות, כשהקטנה מביניהן רק חגגה בת מצווה, החליט לשים קץ לחייו. שמעוני הותיר אחריו מכתב קצר שתוכנו העלה שאלות רבות בנוגע לסיבות מותו: "איני יכול עוד, השמש שלי כבתה, נפשי נכלתה בלהבה, עייפתי, היו שלום, אבי". אחיו של שמעוני, עוז, הקריא בפנינו את המכתב וזעם: "אין פה שום דבר, לא על אשתו, לא על הבנות, זה מה שכותב אדם שהוא מנותק לחלוטין".
שאלת האחריות של סורוקה אולי לא הייתה עולה בכלל, אם המקרה של ד"ר אבי שמעוני ז"ל היה מקרה בודד. אבל בסורוקה, במשך כשנה וחצי, התאבדו ארבעה רופאים, מספר בלתי נתפס. הצטברות קשה שיכולים להיות לה הרבה הסברים, אבל צירוף מקרים – הוא כנראה לא אחד מהם.
אלמנתו של שמעוני ז"ל, דורית, הגישה תביעת פיצויים נגד סורוקה בבית המשפט בטענה שבגלל ההתנהלות הקלוקלת שלהם בעלה שם קץ לחייו. "הוא פשוט נוצל", היא מספרת, "ניצלו אותו, ניצלו את טוב הלב שלו, את המחויבות שלו לחולים". אחיו המשיך ואמר: "משהו חסר בסורוקה ברמת האנושיות. אחרת לא יכול להיות שבסורוקה, בניגוד לבתי חולים אחרים, תוך שנה וחצי 4 רופאים מתאבדים. משהו לא בסדר בממלכה הזו".
על פי כתב התביעה נגד בית החולים שהגיש עורך הדין רן שפירא, שמעוני ז"ל התריע בפני ההנהלה שהעומס הפך לבלתי נסבל בגלל נהלים חדשים לבדיקות אקו לב. הוא ביקש מההנהלה להקל על העומס, אך קיבל תשובה שלילית. אלמנתו אומרת: "כשהוא עלה להתלונן, אמרו לו שהוא מנהל, ושככה לא מתנהג מנהל. אז בעצם לא היה לזה פתרון".
"על סרוקוה לקחת אחריות על המקרה"
למרות עמדתו הבכירה, ד"ר שמעוני כבר שקל ברצינות לעזוב את סורוקה, אבל בינתיים – כך על פי כתב התביעה נגד בית החולים, הוא החליט להסתפק בטיפול פסיכולוגי. באמצע חודש ספטמבר 2018, הוא נדרש לבצע 3 כוננויות ליליות ברצף, ומיד לאחר מכן - תורנות. הוא עבד במשך 3 יממות ברציפות כמעט ללא מנוחה, ולתורנות – הוא כבר לא הגיע.
פרופ' משה קוטלר, לשעבר מנהל ביה"ח הפסיכיאטרי באר יעקב וראש מחלקת בריאות הנפש בצה"ל, כתב בחוות דעת שצורפה לכתב התביעה: "לדעתי המקצועית על בית החולים סרוקה לקחת אחריות על מקרה זה באופן מלא. אני מוצא שהסיבה להתדרדרות הנפשית החמורה של המנוח, מקורה בהתנהלות לא תקינה של בית החולים סורוקה... אני סבור שהתנהלות אחרת, נכונה ואחראית, כפי שחייבים לדרוש ממוסד רפואי בישראל, הייתה בסבירות גבוהה מונעת את הטרגדיה הקשה הזו".
שלושת מקרי ההתאבדות הנוספים שהתרחשו באותה תקופה שונים בנסיבות שלהם, אבל טענות נגד הנהלת בית החולים נשמעו גם מקרובי משפחה של ד"ר אלכס רוזובסקי ז"ל, שעמד בראש המחלקה לכירורגיה פלסטית, והתאבד גם הוא באותה השנה. שר הבריאות דאז ליצמן מינה ועדה ציבורית, כדי לבחון את סוגיית האחריות של הנהלת סורוקה להצטברות המקרים המזעזעת, אולם הוועדה עדיין לא הגישה את מסקנותיה.
עמותת "בשביל החיים": סיוע למשפחות שיקיריהן התאבדו 03-7487771.