אזרחי העולם ספונים בתקופת הקורונה בבתיהם והמקרר נמצא יותר מתמיד בהישג יד. כפי שיעידו שלל הממים שרצים באינטרנט, זו תקופה שבה אנשים מרשים לעצמם להצטייד ביותר מזון מכפי שהם צריכים, וזה פלוס שעמום ולחץ יוצרים מצבי בליסה קיצוניים ולא מאפיינים. בין שאתם מבשלים ארוחות בבית או מנצלים את המצב ששירותי המשלוחים עדיין פעילים, הנה כמה טעויות נפוצות שאנשים נופלים בהן בניסיון לשמור על שגרת דיאטה תקינה גם בימי בידוד ביתי.
1. אתם מעמיסים בפחמימות
אמנם חג הפסח הוא בעיקר חג של תפוחי אדמה, אבל זו לא סיבה לצרוך יותר פחמימות מבדרך ככלל. אם מדובר באורז, תפוצ׳יפס, נודלס, לחמניות כשרות לפסח, גרנולה או שוקולד וחטיפים – כמות עודפת של פחמימות מעבר לזו שהגוף זקוק לה כדלק מובילה ישר לעודף משקל. מעבר לזה, פחמימות פשוטות מתעכלות מהר מאוד ולא תורמות לתחושת שובע. מומלץ להרגיע.
2. אתם לא שותים מספיק
באופן טבעי, בשגרה הביתית מוציאים פחות קלוריות מבדרך כלל, ועל כן הגוף מתאמץ פחות ותחושת הצמא לא תמיד מורגשת. אבל זה לא אומר שהוא זקוק לפחות נוזלים. ״שתייה מספקת של נוזלים חיונית לתפקוד מלא של הגוף״, מזכירה הדיאטנית ניקולה לאדלם-ריין. ״כולנו זקוקים ללפחות 8 כוסות נוזלים ביום, ואפילו יותר למי שבכל זאת מבצע פעילות גופנית בבית. נסו להפחית במשקאות שיש בהן קפאין ולא לשתות אותם משעות אחר הצהריים ואילך כדי שלא ישפיעו על השינה שלכם״.
3. אתם לא מחשיבים משקאות מתוקים
אתם אולי עסוקים בהקפדה על צריכה ממוצעת של אוכל, אבל האם אתם זוכרים לשקלל בחישוב הזה גם משקאות? למשל, התירוש שנשאר מהסדר? כוסות הקפה שתדירותן הוגברה במהלך השהות בבית? השתייה הקלה שנלגמת במהירות רבה מדי? רמות הסוכר האלה יכולות להרוס לכם את הדיאטה בקלות, אל תתעלמו מהן.
4. אתם לא אוכלים פירות
הנה דווקא סוכר שכדאי להקפיד עליו יותר: במהלך החיפוש אחר חטיפים טעימים כדי למלא את הזמן, אנשים לרוב פוסחים על פירות וירקות והולכים ישר לבמבה ולמתוקים. וחבל, כי פירות יכולים למלא את החלל הזה ואפילו להוסיף לגוף חומרים נוגדי חימצון שמסייעים להילחם בזיהומים ודלקות, כמו גם חומרים מזינים שתורמים לבריאות העור. לאדלם-ריין אף ממליצה לשלב בין פירות לבין חטיפים בריאים אחרים, כמו תפוח עם גבינה, יוגורט עם אוכמניות, אגוזים ופירות יבשים אפילו גזר עם חומוס.
5. אין לכם שגרת אכילה מסודרת
השהייה הממושכת בבית יכולה להוביל לערפול תחושת הזמן – בוקר הופך לצהריים, צהריים הופכים לערב והשעות המתות נמשכות ונמשכות. קל לאבד תחושת שגרה ולפיכך קל גם למתוח את הגבולות בין הארוחות השונות ופשוט לגשת למקרר בכל פעם שהרעב תוקף. אז לא. שמירה על שגרת אכילה חשובה גם בימים ביתיים אלה. לו״ז קבוע של מזון מסייע לגוף לקבל מנות אנרגיה מדודות. התזונאית ברידג׳ט בנלאם מציעה אפילו לקחת את זה צעד אחד קדימה ולתכנן מראש את כל הארוחות הצפויות לימים הקרובים – ״זה גם יחסוך לכם את הדילמה של ׳מה יש לארוחת הערב׳, וגם יסייע לכם בקנייה מדודה של מצרכים ומניעת בזבוז״.
עוד על נגיף הקורונה:
>> אז מה הבידוד החברתי הזה יכול לעשות לנו?
מצוקה נפשית בזמן קורונה
>> 8 טיפים תזונתיים לימי הסגר
6. אתם לא מקפידים על מגוון של רכיבים תזונתיים
אם מתוך עצלנות, שגרה או סתם חוסר מקוריות, רבים מאיתנו נוטים להיצמד למאכלים שאנחנו מכירים ושקל לנו להכין בבית – אבל דווקא בתקופה הזו חשוב להקפיד יותר מתמיד על גיוון: ״שלושה רכיבים שבהחלט תמיד חשוב לכלול בתפריט (ובעיקר משום שהם מסייעים בשמירה על המערכת החיסונית) הם ויטמין A (שיש למשל בבטטה או בתרד), ויטמין C (שיש למשל באוכמניות, עגבניות ופלפלים) ואבץ (שיש בבשר, מוצרי חלב ולחם), אומרת לאדלם-ריין.