מחקר חדש שמתפרסם בכנס איגוד האונקולוגיה בשיקגו (ASCO) מצא שהתרופה "טגריסו" הצליחה למנוע ב-83% מהמקרים את הסיכוי לחזרת המחלה, ותמותה, עבור חולים עם סרטן ריאה שהתגלה בשלב מוקדם. ממצאי המחקר תוכננו להתפרסם רק בסוף שנת 2022, אולם לאור תוצאות חסרות תקדים הוחלט להקדים ולפרסם את המסקנות כבר כעת.
לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
תוצאות המחקר נחשבות לדרמטיות במיוחד, והוועדה המפקחת על הניסויים בעולם (IDMC) הורתה לפרסם מידית את המסקנות, למעלה משנתיים לפני המועד המתוכנן.
הסיכוי לחזרה נוספת של תחלואה בסרטן ריאה נחשב לגבוה במיוחד, גם כאשר המחלה מאובחנת בשלב מוקדם: ל-66% מהחולים שהתגלו בשלב 2 ו-76% מהחולים שהתגלו בשלב 3 – המחלה חזרה בפרק זמן של 5 שנים מיום האבחון - על אף שהגידול הוסר מגופם. כיום, הטיפול המקובל לחולים בשלבים ראשוניים כולל ניתוח להסרת הגידול ולעתים גם כימותרפיה.
החוקרים ביקשו לבדוק האם הטיפול בתרופה "טגריסו" יכולה למנוע את חזרת המחלה לחולים שהתגלו בשלבים מוקדמים. במחקר השתתפו 682 חולי סרטן ריאה עם מוטציה מסוג EFGR (כלומר חולים שמחלתם לא נגרמה כתוצאה מעישון, ע"ט). המחקר נערך ביותר מ-200 בתי חולים בעולם ב-20 מדינות ובכללן ארצות הברית, אירופה, דרום אמריקה, המזרח התיכון וישראל (במרכזים הרפואיים שיבא, סורוקה, מאיר, הדסה, רמב"ם, בילינסון ואיכילוב).
כלל החולים אותרו בשלבים מוקדמים, ועברו ניתוח לכריתת הגידול מהריאה. החולים חולקו לשתי קבוצות: קבוצה אחת קיבלה פעם ביום את התרופה "טגריסו" והקבוצה השנייה קיבלה פעם ביום תרופת דמה (פלסבו).
המחקר תוכנן להסתיים בסוף 2022, אולם כאמור הוועדה החיצונית שפיקחה על המחקר הורתה באופן חריג ויוצא מן הכלל לפרסם את הנתונים כבר עכשיו - לאור ההצלחה המשמעותית של התרופה "טגריסו" במניעת הישנות של המחלה בשלבים מוקדמים בהם ניתן לרפא את החולים.
על-פי הממצאים התרופה הצליחה להפחית ב-83% את הסיכוי לחזרת המחלה ותמותה ממנה. בנוסף, בקרב 90% מהחולים שקיבלו "טגריסו" לא נמצאה כל עדות למחלה לאחר שנתיים מיום קבלת הטיפול, זאת לעומת 53% בלבד בהשוואה לחולים שקיבלו תרופת דמה.
היעילות של התרופה הוכחה בקרב כלל משתתפי המחקר, בקרב גברים ונשים וללא קשר למוצאם או גילם. החוקרים הגיעו למסקנה שהטיפול בתרופה "טגריסו", הטיפול הביולוגי המועדף בהנחיות הטיפול של האיגודים המקצועיים המובילים בעולם, יעיל באופן יוצא דופן עבור חולים בשלב מוקדם עם מוטציה בגן EGFR ובכך זהו הטיפול "ממוקד המטרה" הראשון למניעת חזרת מחלה בדרך לריפוי.
ההחלטה להקדים את פרסום התוצאות נובעת מתוך רצון להציל את חייהם של חולים רבים, שכן טיפול בסרטן ריאה בשלב מוקדם מונע התפשטות של גרורות בגוף שלרוב מגיעות למוח, לכבד ולעצמות. לאור התוצאות הייחודיות הטיפול צפוי לעבור מסלול אישור מהיר על-ידי רשות המזון והתרופות האמריקאית (ה- FDA).
סרטן ריאות הוא הגורם התמותה הגדול ביותר מבין כל סוגי הסרטן. מיליון ו-700 אלף בני אדם ברחבי העולם מתים מסרטן ריאה – יותר מסרטני הערמונית, השד והמעי הגס גם יחד. בישראל כ-2,500 בני אדם מאובחנים עם המחלה מדי שנה, וכ-2,000 בני אדם נפטרים ממנה. על פי הערכה כ-15% מכלל חולי סרטן הריאה מאובחנים עם מוטציה מסוג EGFR, ולרוב מדובר באוכלוסייה של חולים שלא עישנו בחייהם.