ברקע מקרי הדבקה בקורונה בכמה בתי אבות ברחבי הארץ והעלייה במקרי ההידבקות, מנהלי המוסדות זועמים וקוראים לממשלה להתעשת ולפעול למניעת ההדבקות לפני שיהיה מאוחר. "ההרגשה היא שבתי האבות שוב נשכחו מאחור", אומר אלון קלמן מנהל בית האבות גיל עד בתל השומר. "יש הרגשה שאין במשרד הבריאות מי שלוקח אחריות על המצב משום שביצוע הבדיקות הוא מתחת לכל ביקורת".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
קלמן הוסיף: "לפני שבועיים נלקחו 250 בדיקות בגיל עד. עד היום לא התקבלה כל תשובה. יתרה מכך: כספים ממשרד הבריאות לא התקבלו כלל. איך מצפים מאיתנו לעמוד בכל התשלומים הלא מתוכננים על ציוד, הסעות, שעות נוספות ועוד? ההרגשה היא שברמה הארצית לא נלקחו לקחים ולא הופקו מסקנות".
"תסכול, כוכב הלב על הדיירים"
לביקורת על משרד הבריאות מצטרף גם עמירם בן עמרם, מנהל רשת בתי האבות "עידן" שזועם על "היעדר הסיוע" למוסדות. לדבריו, "אם צוות מקצוענים של משרד הבריאות היה מגיע מוקדם לסייע אפשר היה לדבר על התנהלות טובה יותר, אבל גם המנכ"ל הקודם אמר שאנחנו פועלים בתת תקציב, ולא היה שום סיוע מצד המשרד בכל הנוגע לציוד".
את הדברים אמר בן עמרם אחרי שגילה שברשת שלו נדבקו דיירים בנגיף: "זה מתסכל בטירוף, מעבר לכאב הלב על הדיירים, זו תחושת תסכול עצומה".
"בלתי אפשרי לתפקד כך לאורך זמן"
אביטוב זלקין, מנהל בית האבות "נווה הורים", ציין כי "לא השתנה דבר לקראת הגל השני" והביע תחזית קודרת לגבי המשך תפקוד בית האבות: "לאורך זמן בלתי אפשרי לתפקד ככה. הרזרבות הכספיות שלנו נגמרות ובכלל לא ברור כמה זמן אפשר להחזיק בדריכות שיא. אין לנו דרך לאטום את הבית מכניסת קורונה. למרות שהצוות המסור שלנו עובד מסביב לשעון, נוצרת מציאות שאי אפשר להתעסק בשום דבר אחר פרט לזה".
רוני עוזרי, יו"ר א.ב.א (איגוד בתי אבות ודיור מוגן), תקף גם הוא: "הנהלת משרד בריאות בראשות המנכ"ל היוצא משה בר סימן טוב הפקירה את מנהלי בתי האבות והדיירים מול הקורונה. מישהו עוד יצטרך לתת על כך הסברים למבקר המדינה ולבתי המשפט".
עוזרי אמר כי בתי האבות מופקרים - והביע חשש שנתוני התמותה העגומים מהגל הראשון יחזרו על עצמם. הניסיון להשאיר את בתי האבות לבד במערכה בטענה שאנחנו יזמים פרטיים היא בריחה מאחריות, שתוצאותיה עוד עלולות לבוא לידי ביטוי בגלים הבאים של הקורונה. אם בתי האבות לא יקבלו באופן מיידי את התמיכה שלה הם זקוקים, אנו עלולים להידרדר למצב שבו בתי אבות נסגרים ולמדינה לא יהיה כל פתרון טיפולי לאלפי קשישים סיעודיים".
במשרד הבריאות הדפו את הטענה על חוסר מוכנות ואמרו: "יש ארבעה מרכיבים עיקריים במוכנות: תוספת כוח אדם והבאת 4,000 עובדים - נדון מול האוצר לקראת החלטה; ציוד לוגיסטי ומיגון - יש הבטחה של המשרד שהציוד של בתי האבות למניעת זיהומים יהיה זהה לציוד המסופק לבתי החולים; הדרכה והטמעת מניעת זיהומים - תוכנית בוצעה ומבוצעת בחודשים הקרובים לכל מוסדות מגן אבות; תוכנית דיגומים לאיתור מוקדם של ארוכי הדבקה מבוצעת וממשיכה ביתר שאת".
עוד ציינו במשרד כי "ציוד לוגיסטי נשלח בשבוע שעבר לכל המוסדות על חשבון משרד הבריאות. מודל ההצטיידות היעיל והנכון נמצא ביחד עם בתי האבות בבחינה של 'מגן אבות ואימהות'. שר הבריאות קיים סיור בבית החולים הגריאטרי שמואל הרופא כדי לעמוד מקרוב אחר המוכנות.".
לגבי הביקורת של המנהלים בנושא הביקורים, אמרו במשרד הבריאות: "נוהל הביקורים נמצא בפני קבלת החלטות. יש נוהל קיים יש להכניס מבקר אחד ואין למנוע ביקורים. לאור העלייה בתחלואה הנוהל החדש הוקפא לחשיבה מחודשת".
בנוגע לבדיקות שנלקחות ולוקח שבועיים להחזיר תשובות, הגיבו במשרד הבריאות כך: "תשובה חיובית מגיעה מיד ותוך חמישה ימים כל התשובות גם השליליות מגיעות. מערכת מחשוב חדשה תיכנס לעבודה בשבועות הקרובים".
בנושא ההסעות והתשלום לעובדים חדשים במקום אלו שנכנסו לבידוד, השיבו במשרד הבריאות: "יש לבדוק את כל הדרישות התקציביות, גם משרד האוצר שעומד כרגע מול גל בקשות מכל חלקי המשק . משרד הבריאות בהחלט תומך בחיזוק החוסן של בתי האבות".
ליצירת קשר עם הכתבת: avivitm@ch2news.co.il