בניגוד לאופטימיות הזהירה ששמענו כאן בימים האחרונים, גורם בכיר במעגל מקבלי ההחלטות אומר הערב (שישי) כי עוד אין מה לדבר על אסטרטגיית יציאה: "עוד לא סיימנו את אסטרטגיית הכניסה - עוד לא ראינו התמתנות קבועה ועקבית".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הגורם הבכיר מסביר כי בממשלה לא ראו שינוי משמעותי שמצדיק היערכות מהירה לחזרה לשגרה: "לא ראינו שינוי עקבי בשיעורי ההדבקה ועד אחרי פסח - אין מה לדבר על יציאה, עד שלא נדע שאין לנו עוד אירוע כמו פורים". במקביל, מי שנמצא בסביבת מקבלי ההחלטות שומע את ראש הממשלה נתניהו אומר שוב ושוב: "קשה אבל עדיף להשתגע בבית".
גורם רפואי בכיר בצוות שמייעץ לראש הממשלה התייחס גם הוא לסוגיה ואמר: "אומנם יש בסיס להצהרה של ראש המטה לביטחון לאומי בנוגע להאטה בקצב ההדבקה, וגם מספר החולים מונשמים עולה בצורה מתונה, שלא מאיימת על בתי החולים. אבל ישנם שני איומים גדולים כרגע על מדינת ישראל - ההתפשטות של הווירוס במגזר החרדי, וההדבקות בבתי האבות".
גם פרופסור אמנון שעשוע, ממייסדי מובילאיי ומי שנמצא בדרג המקצועי המלווה את ישיבות הממשלה, מסביר כי החזרה לשגרה צפויה לקרות בטווח של פחות מחודשיים: "אני חושב שמאוד דחוף לצאת מהמצב הזה - לא רק בהיבט הכלכלי, אלא גם בהיבט התמותה", הוא מסביר. בעבר התייחס שעשוע למחיר שעלולה המדינה לשלם: "מעטות המדינות שיכולות לשאת את מחיר השיתוק הכלכלי לתקופה כל כך ארוכה. התוצאה עשויה להיות בלתי הפיכה".
בניגוד לתחזיות הפסימיות יותר, מסביר שעשוע, אם המצב יימשך בתנאים הנוכחיים ייתכן ואחרי פסח תחל חזרה הדרגתית לשגרה: "אני מאוד מקווה שאם המאמצים של כולנו יימשכו בשבועיים הקרובים ונראה את הפירות שלהם. נוכל לאחר חג הפסח להתחיל להחזיר את הפעילות במשק באופן מדוד ומבוקר".
בריאיון שנתן משה בר סימן-טוב, מנכ"ל משרד הבריאות, למערכת אולפן שישי, הוא מגלה אופטימיות על עצם קיומו של הדיון שמתנהל בימים האחרונים בנוגע לחזרה לשגרה. "יש לנו זכות גדולה שזה הדיון שאנו מקיימים כעת", אומר סימן-טוב. "במדינות אחרות כמו ספרד, איטליה וארה"ב הדיונים מתעסקים במי להנשים ומי לא".
בתוך כך, במכון הביולוגי בנס ציונה פיתחו מודל הערכת סיכונים שמשמש בקבלת ההחלטות את הדרג המדיני בשבועות האחרונים. לפי המודל, ישראל נהגה נכון בשבועות הראשונים והצליחה להשטיח את הגרף - עד שהגיעו מסיבות פורים שהפכו ל"מסיבות הדבקה" ובאותו רגע, לדבריהם, "הסוסים ברחו מהאורווה".
כעת, הם אומרים, רואים מאמץ להשטיח את הגרף ולייצר התמתנות במקומות רבים - מלבד בני ברק ומספר מוקדים אחרים - ולכן האכיפה תהודק במהלך ליל הסדר, הפסח והמימונה. המטרה: למנוע מפגשים משפחתיים שייצרו גל הדבקות ויסכלו את המאמצים למניעת התפשטות הנגיף. הרשויות חוששות מהחג, נערכות בהתאם ומנהלות מרוץ נגד השעון במטרה לבלום הדבקות ולנסות לאחר החג להגיע לנקודת יציאה שתוציא אותנו מההסגר.